Ν. Ανδρουλάκης: «Υπάρχει ηθικό ζήτημα με τη συμφωνία Γεννηματά-Θεοδωράκη για τη μη ενοποίηση των κοινοβουλευτικών ομάδων»

Μόλις 48 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες του πρώτου γύρου των εκλογών για τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς και πριν τη σημερινή του ομιλία στο «Βελλίδειο» στη Θεσσαλονίκη, με την οποία ουσιαστικά ολοκληρώνει την προεκλογική του εκστρατεία, ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλάει στο myportal.gr για την υποψηφιότητά του. Όπως τονίζει ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα, αυτός «δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με τα αρχηγικά κόμματα του χθες».

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρεται στο δικό του πολιτικό στίγμα και την επόμενη ημέρα για την κεντροαριστερά ενώ αφήνει αιχμές κατά των Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη: «Υπάρχει και ένα ηθικό ζήτημα το οποίο προέκυψε έπειτα από ερώτηση μου στο πρόσφατο debate στην ΕΡΤ για την ύπαρξη συμφωνίας της κ. Γεννηματά με τον κ. Θεοδωράκη για τη μη ενοποίηση των δυο κοινοβουλευτικών ομάδων», επισημαίνει και προσθέτει πως «τέτοιες αποφάσεις δεν μπορούν να είναι αντικείμενο διαδικασιών πίσω από κλειστές πόρτες. Είναι αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν από όλους τους ψηφοφόρους της παράταξης στο ιδρυτικό συνέδριο με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο».

Aν εκλεγείτε, ποιο όνομα θα δώσετε στο νέο κόμμα και ποια ταυτότητα;

Ο νέος φορέας δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με τα αρχηγικά κόμματα του χθες όπου τέτοια ζητήματα τα αποφάσιζε ο εκαστοτε ηγέτης και οι συνεργάτες του πίσω από κλειστές πόρτες. Για αυτό η πρώτη μου απόφαση θα είναι η άμεση διεξαγωγή του ιδρυτικού συνεδρίου της παράταξης ώστε να ληφθούν γρήγορα όλες οι αποφάσεις που αφορούν τη δομή και τη λειτουργία του νέου φορέα. Όσο πιο γρήγορα λύσουμε τα διαδικαστικά, τόσο πιο γρήγορα θα είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε την επανασύνδεση μας με την ελληνική κοινωνία και τις ανάγκες της. Στόχος μου είναι ο νέος φορέας να αποτελέσει ένα κόμμα-πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα, όπου όλες οι στρατηγικές αποφάσεις θα λαμβάνονται συλλογικά και δημοκρατικά.

Και θα υπάρχει πολυαρχία; Ο επικεφαλής του νέου φορέα και των κομμάτων που θα διατηρήσουν παρουσία αυτόνομη στη Βουλή;

Από την αρχή υποστήριζα ότι πρώτα πρέπει να ιδρυθεί ο νέος φορέας, να ξεκαθαρίσουμε τα οργανωτικά και ιδεολογικά ζητήματα μέσω ενός συνέδριου και μόνο στο τέλος να είχαμε την εκλογή ηγεσίας. Δυστυχώς, τα κόμματα που συγκροτούν την Δημοκρατική Συμπαράταξη, με την εξαίρεση της ΔΗΜΑΡ, ήταν υπέρ του πολυκομματικού μοντέλου λειτουργίας στα πρότυπα της Ιταλικής ΕΛΙΑΣ. Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και ότι η ΕΛΙΑ μετεξελίχθηκε στο ενιαίο σήμερα PD. Θεωρώ ότι και εδώ οι εξελίξεις θα μας οδηγήσουν προς αυτή τη κατεύθυνση. Σε ότι αφορά τις κοινοβουλευτικές ομάδες είναι προφανές ότι συνθήκες βαβελ στη βουλή δεν έχουν καμία προστιθέμενη αξία όπως φάνηκε και στην  πρόσφατη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τους διεμφυλικούς. Υπάρχει και ένα ηθικό ζήτημα το οποίο προέκυψε έπειτα από ερώτηση μου στο πρόσφατο debate στην ΕΡΤ για την ύπαρξη συμφωνίας της κ. Γεννηματά με τον κ. Θεοδωράκη για τη μη ενοποίηση των δυο κοινοβουλευτικών ομάδων. Μέχρι τώρα μου έθεταν το ζήτημα της εκπροσώπησης της παράταξης στη Βουλή, μιας και ως ευρωβουλευτής δεν μπορώ να είμαι παρών. Τώρα, όμως, προκύπτει ότι είχε ήδη προαποφασιστεί να παραμείνουν ως έχουν οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες και, άρα, το θέμα ετίθετο τους δύο τελευταίους μήνες εκ του πονηρού. Επομένως, ο νέος ηγέτης της παράταξης δεν χρειάζεται να είναι και βουλευτής, καθώς δεν εκλέγουμε νέο πρόεδρο μιας ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας. Τέτοιες αποφάσεις δεν μπορούν να είναι αντικείμενο διαδικασιών πίσω από κλειστές πόρτες. Είναι αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν από όλους τους ψηφοφόρους της παράταξης στο ιδρυτικό συνέδριο με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο.

 

Θέλετε να στείλετε το μήνυμα της ανανέωσης αλλά και εσείς δεν είστε νέος στην πολιτική. Ήσασταν μεταξύ άλλων γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, που φέρει “χρέη”, πολιτικά και οικονομικά. Ποιος θα τα “πληρώσει” αυτά;

Το ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε στον τόπο μια μακρόχρονη περίοδο ευημερίας και προόδου που ταυτίζεται με την μεταπολίτευση. Αλλά δεν μπορούμε να προκαλούμε τη νοημοσύνη του κόσμου λέγοντας ότι όλα τα κάναμε σωστά. Υπήρξαν λάθος συμπεριφορές και έγιναν και λάθος επιλογές που τραυμάτισαν τη σχέση μας με τους προοδευτικούς πολίτες. Στην περίοδο που ήμουν γραμματέας του κόμματος, αγωνιστικά με όλες μου τις δυνάμεις για την αναδιοργάνωση του συρρικνωμένου τότε ΠΑΣΟΚ. Εγώ δεν το παίζω μετά Χριστόν προφήτης,  ήμουν αυτός που κατέθεσα ψήφισμα στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2013 και καθιερώθηκε το ασυμβίβαστο μεταξύ κράτους και κόμματος ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα διορισμένο έμμισθο στέλεχος, σε θέση Προέδρου ή Διευθύνοντος Συμβούλου ή Διοικητή κρατικού οργανισμού, να θέσει υποψηφιότητα στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Σε ότι αφορά τα δάνεια αυτά θα συνεχίσουν να αποπληρώνονται κανονικά και την επόμενη μέρα, ανεξάρτητα από τις θεσμικές αλλαγές. Ο Ελληνικός λαός δεν θα επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ από αυτά τα ποσά.

Και την επαύριο των εκλογών; Ποια θα πρέπει να είναι η στάση του νέου κόμματος για το σχηματισμό κυβέρνησης;

Η συζήτηση περί μετεκλογικών συνεργασιών είναι αποπροσανατολιστική και κάπως περιφρονητική για τους πολίτες. Δεν είναι θεμιτό να προεξοφλούμε τις επιλογές τους. Οι πολιτικές διεργασίες είναι πάντοτε δυναμικές. Πρώτο μας μέλημα θα πρέπει να είναι η ανασύνθεση του δικού μας χώρου με ανοικτές διαδικασίες, εσωκομματική δημοκρατία και παραγωγή πολιτικής. Ένα δημοκρατικό κόμμα δεν φοβάται την αλληλεπίδραση με τα άλλα κόμματα του συνταγματικού τόξου. Λαμβάνει τις στρατηγικές αποφάσεις του συλλογικά και δημοκρατικά, πάντα με βάση αρχές και αξίες. Το μοντέλο συγκυβέρνησης που γνωρίσαμε στην Ελλάδα, δηλαδή μια απλή συμφωνία διανομής του Κράτους, δεν μας αφορά. Εάν η ψήφος του ελληνικού λαού υπαγορεύσει τη συμμέτοχη μας σε ένα κυβερνητικό σχήμα αυτό θα  προκύψει μόνο έπειτα από την αποτύπωση μιας ξεκάθαρης προγραμματικής συμφωνίας που θα αντανακλά τις θέσεις μας. Στην περίπτωση που αυτό δεν μπορεί να συμβεί, είναι προτιμότερο να περιοριστούμε στο ρόλο της λογικής αντιπολίτευσης.

 

 

 

No Comments Yet

Comments are closed