To μνημόνιο, η κρίση, το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα στην Ελλάδα

από Team MyPortal.gr
sms

Αφιέρωμα στην κρίση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας δημοσιεύει σήμερα η ηλεκτρονική έκδοση του «Spiegel Online», σημειώνοντας ότι «σε ολόκληρη την Ευρώπη σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα μάχονται για την πολιτική επιβίωση. Μια από τις παλιότερες πολιτικές ιδεολογίες βρίσκεται σε κρίση», τονίζει το γερμανικό περιοδικό που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του ξεχωριστό άρθρο για την κατάρρευση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, το οποίο από κυρίαρχη πολιτική δύναμη τέθηκε στο πολιτικό περιθώριο. Ο τίτλος του άρθρου είναι: «Το ΠΑΣΟΚ συμπαρασύρθηκε από την κρίση».

Το «Spiegel Online» επισημαίνει ότι «η πτώση του σοσιαλιστικού κόμματος ήταν τόσο εντυπωσιακή, που έγινε συνώνυμη της κρίσης των κεντροαριστερών κομμάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο». Γίνεται μάλιστα λόγος για «πασοκοποίηση», όταν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη.

Το περιοδικό υποστηρίζει ότι παντού στην Ευρώπη τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα αντιμετωπίζουν προβλήματα, επειδή τα όρια μεταξύ αριστεράς και δεξιάς γίνονται ολοένα και πιο δυσδιάκριτα, αλλά και επειδή τα λεγόμενα αντικαθεστωτικά κόμματα ή κόμματα διαμαρτυρίας, απομυζούν τους ψηφοφόρους τους.

Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ η κατάρρευση επιταχύνθηκε το 2010 λόγω της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ για τη νυν πρόεδρο Φώφη Γεννηματά επισημαίνεται ότι δεν κατάφερε να δώσει νέα πνοή στο κόμμα. «Ελπίδα όμως υπάρχει. Από κοινού με πολιτικούς του κόμματος “Το Ποτάμι” και άλλων μικρότερων κεντροαριστερών κομμάτων, το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε ένα νέο πολιτικό σχηματισμό, το Κίνημα Αλλαγής. Έχει επομένως πολιτικά μέλλον το ΠΑΣΟΚ ή ό,τι απέμεινε από αυτό; Θα το δείξουν οι εκλογές το 2019. Για το ΠΑΣΟΚ ακόμα και ένα ποσοστό πάνω από το 10% θα αποτελούσε επιτυχία. Ελάχιστοι ωστόσο πιστεύουν ότι οι Σοσιαλιστές θα ξαναζήσουν τις λαμπρές στιγμής του παρελθόντος», καταλήγει το περιοδικό.

Εντυπωσιακό πάντως είναι το απλό διάγραμμα που δημοσιεύει το περιοδικό (εικόνα πάνω) και το οποίο δείχνει τις μεγάλες εκλογικές αυξομειώσεις που είχαν από το 2000 μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ (κυρίως), η ΝΔ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ.