Μηταράκης: Με τη λήξη του κορωνοϊού θα ξεκινήσει η επιστροφή μεταναστών στην Τουρκία

Για περιπτώσεις «κακοδιαχείρισης και αμφίβολων στόχων στη διαχείριση του μεταναστευτικού και εμπλοκής σε διάφορα γεγονότα» από την πλευρά των μη κυβερνητικών οργανώσεων έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Νότης Μηταράκης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, με αφορμή τον έλεγχο που διενεργεί σε ΜΚΟ η Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Μηταράκης στη συνέντευξή του στον ρ/σ ΣΚΑΙ 100.3, «υπάρχει ένα πολύ μεγάλο εύρος ΜΚΟ. Υπάρχουν οργανώσεις που πραγματικά συνέβαλαν αποφασιστικά στην προστασία και των τοπικών κοινωνιών και στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού με ένα πολύ σωστό και οργανωμένο τρόπο». Ο ίδιος τόνισε ότι το υπουργείο έχει δημιουργήσει Ειδική Γραμματεία Ελέγχου των ΜΚΟ τον περασμένο Μάρτιο.
Ο υπουργός Μετανάστευσης εξήγησε εξάλλου ότι αντίστοιχος έλεγχος γίνεται και στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, από όπου «παίρνουν στοιχεία για τη διαχείριση κονδυλίων τα προηγούμενα χρόνια».
Σχετικά με το θέμα της επιστροφής όσων λαμβάνουν απορριπτικές αποφάσεις ασύλου, ο κ. Μηταράκης παρατήρησε ότι οι αρνητικές αποφάσεις του τελευταίου διμήνου είναι 11.000 και ανέφερε ότι «με την Τουρκία, ευελπιστούμε ότι με τη λήξη του κορωνοϊού θα ξεκινήσει ξανά η γραμμή. Ως προς τις τρίτες χώρες, και εδώ είναι πολύ σημαντικό, είναι βασική προτεραιότητα της χώρας μας στη διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καταστεί ευρωπαϊκή προτεραιότητα».
Πρόσθεσε ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, γίνονται λελογισμένες μετακινήσεις ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες σε ξενοδοχεία στην ηπειρωτική Ελλαδα.
Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, αυτή τη στιγμή βρίσκονται 7.000 άτομα που ανήκουν κυρίως σε ευπαθείς ομάδες σε 60 ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η ΕΕ μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η εξέταση των αιτήσεων ασύλου των συγκεκριμένων ανθρώπων, οπότε δε θα χρειάζεται να φιλοξενούνται πλέον στα ξενοδοχεία.
Ο υπουργός υπογράμμισε εξάλλου την ανάγκη δημιουργίας υποχρεωτικού μηχανισμού διαμοιρασμού των θετικών αποφάσεων όσων δικαιούνται άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη λειτουργία ενός κοινού μηχανισμού επιστροφής όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
Τέλος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επισήμανε ότι με το νέο μεταναστευτικό νόμο 4686/2020 που ψηφίστηκε πριν από τρεις μέρες δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ειδικού τμήματος επιστροφών και επιτρέπεται πλέον «να κρατούνται αυτοί οι οποίοι είναι προς επιστροφή, αν θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος φυγής».

No Comments Yet

Comments are closed