Μηταφίδης: Τα θύματα ζητούν δικαίωση, με υλική αποζημίωση

Ο πρόεδρός της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης δήλωσε σε συνέντευξή του σχετικά με τις διεκδικήσεις:

«Με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, χωρίς τις αποζημιώσεις των θυμάτων που είναι ένα μεγάλο ζήτημα και ηθικής και ανθρωπιστικής τάξεως, υπολογίζουμε με τους τόκους ότι το ποσό κυμαίνεται στα 350 δισ. ευρώ

Αυτό περιλαμβάνει τις επανορθώσεις για τις ζημίες που προκάλεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, τις υλικές ζημίες δηλαδή, την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και βέβαια την αποζημίωση των θυμάτων της ναζιστικής κατοχής.

Μη ξεχνάμε ότι χάσαμε περίπου το 19,5% του πληθυσμού μας.

Τα θύματα λοιπόν ζητούν δικαίωση και αυτό μπορεί να γίνει και με υλική αποζημίωση, όχι απλώς με ηθικές διακηρύξεις», σχολιάζει ο κ. Μηταφίδης.

«Δεν θα πρεπει να υπάρξει οποιαδήποτε υπόνοια ή ταύτιση αυτών των αξιώσεων που έχουμε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τα σημερινά οικονομικά προβλήματα της χώρας, με τις δανειακές συμβάσεις, όπου όπως ξέρετε παίζει βασικό ρόλο το γερμανικό κράτος», σχολίασε ο κ. Μηταφίδης.

Το Βερολίνο αρνείται ότι υπάρχει εκρεμές ζήτημα επανορθώσεων από τα ναζιστικά εγκλήματα. Ωστόσο το θέμα κυριαρχεί πλέον και στον γερμανικό Τύπο, ενόψει της επίσκεψης Σταϊμαϊερ, όπου επισημαίνεται ότι το προσεχές διάστημα θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: euronews

No Comments Yet

Comments are closed