Μειώνονται τα δημοτικά τέλη από τον δήμο Θεσσαλονίκης

Μείωση κατά 5% των συντελεστών των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το 2019, αποφάσισε κατά πλειοψηφία χθες το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
Η μείωση αυτή έρχεται, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Οικονομικών Άννα Αγγελίδου, σε συνέχεια των μειώσεων των συντελεστών κατά 37,5% για κατοικίες και κατά 33,5% για επαγγελματικούς χώρους που έγιναν από το 2011 έως το 2018.
Οι νέες τιμές
Κατοικίες
Ειδικότερα, η Β΄ ζώνη περιλαμβάνει τα ακίνητα στις περιοχές που περικλείονται μεταξύ των οδών:
-Πλ. Βαρδαρίου, 26ης Οκτωβρίου, Δευκαλίωνος, όρια Δήμου Θεσσαλονίκης με Δήμο Αμπελοκήπων (Βασ.Γεωργίου), Μοναστηρίου, Πλ. Δημοκρατίας και την οδό Βίτσι.
-Πλ. Μουσχουντή, Ολυμπιάδος, Ελ. Ζωγράφου, όρια Δήμου Αγ. Παύλου, όρια Δήμου Συκεών (Επταπυργίου, Ευρυμέδοντος, Σαχτούρη), Πλ. Μουσχουντή.
-Τις κατοικίες της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας.
Η Α’ ζώνη περιλαμβάνει όλα τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός της ζώνης Β’, όπως ορίστηκε παραπάνω και επιπλέον στη ζώνη αυτή (Α) εμπίπτουν όλες οι οικοδομές που έχουν έστω και μία πρόσοψη στους δρόμους αυτής (είτε αποτελούν όρια περιοχής, είτε αναφέρονται μεμονωμένοι), καθώς και στις πλατείες από τις οποίες διέρχονται οι δρόμοι αυτοί, ανεξάρτητα από τη θέση εισόδου της οικοδομής.
Οι τιμές των συντελεστών που προτείνεται να ισχύσουν για το έτος 2019 είναι οι εξής:
-Για τις κατοικίες και κοινόχρηστα πολυκατοικιών-οικιών
Τιμή Α’ ζώνης: από 1,82 € ανά τμ. σε 1,72 € ανά τμ.
Τιμή Β’ ζώνης: από 1,37 € ανά τμ. σε 1,30 € ανά τμ.
– Για τα φιλανθρωπικά και νοσηλευτικά ιδρύματα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου (πλην των ιδιωτικών κλινικών) Τιμή: από 0,97 € ανά τμ. σε 0,92 € ανά τμ.
Επαγγελματικοί χώροι – στεγασμένοι χώροι άλλης χρήσης
Η Α΄ ζώνη περιλαμβάνει τα ακίνητα στην περιοχή που περικλείεται μεταξύ των οδών: Κωλέττη, Π.Σ.Σταθμού, Χρ. Πίψου, Αγ. Πάντων, Μοναστηρίου και Λαγκαδά σε όλο το μήκος, Αγ. Δημητρίου, Ηφαιστίωνος, Πλ. Μουσχουντή , Ολυμπιάδος, Αθηνάς, Αγ. Δημητρίου, Εθν. Αμύνης, Εγνατία, Καυταντζόγλου κάτω από την Εγνατία, Παπάφη, Κατσιμίδου, Λεωφόρος Καραμανλή Κωνσταντίνου μέχρι Βούλγαρη, Αλεξάνδρου Παπαναστασίου μέχρι Βούλγαρη, 25ης Μαρτίου, Κρήτης, Δελφών, Γαβριηλίδου, Καθ. Ρωσίδη και προς τη θάλασσα και από τις δύο πλευρές των οδών που αποτελούν τα όρια της περιοχής αυτής. Στη ζώνη αυτή (Α) εμπίπτουν όλες οι οικοδομές που έχουν έστω και μία πρόσοψη στους δρόμους που αναφέρονται παραπάνω (είτε αποτελούν όρια περιοχής, είτε αναφέρονται μεμονωμένοι), καθώς και στις πλατείες από τις οποίες διέρχονται οι δρόμοι αυτοί, ανεξάρτητα από τη θέση εισόδου της οικοδομής.
Η Β’ ζώνη περιλαμβάνει τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός της παραπάνω ζώνης, όπως ορίστηκε, καθώς επίσης και τις επαγγελματικές στέγες της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας. Οι τιμές των συντελεστών που προτείνεται να ισχύσουν για το έτος 2019 είναι οι εξής:
– Για τα εμπορικά καταστήματα, ιδιωτικές κλινικές, εργοτάξια, κοινόχρηστα πολυκατοικιών-επαγγελματικών χώρων, βιομηχανίες και λοιπούς στεγασμένους χώρους Τιμή Α’ ζώνης: από 4,53 € ανά τμ. σε 4,30 € ανά τμ. Τιμή Β’ ζώνης: από 2,76 € ανά τμ. σε 2,62€ ανά τμ.
– Για τις βιοτεχνίες-φασόν, είδη τροφίμων, καφετέριες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, σούπερ μάρκετ κ.λπ. Τιμή Α’ ζώνης: από 4,89 € ανά τμ. σε 4,64 € ανά τμ. Τιμή Β’ ζώνης: από 2,99 € ανά τμ. 2,84€ ανά τμ.
-Για τους βοηθητικούς χώρους καταστημάτων (υπόγεια, πατάρια) Τιμή Α’ ζώνης: από 1,81 € ανά τμ. σε 1,71 € ανά τμ. Τιμή Β’ ζώνης: από 1,12 € ανά τμ. σε 1,06 € ανά τμ.
-Για τους επαγγελματικούς χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων μέχρι 1.000τ.μ. ,
Τιμή Α’ ζώνης από 2,71 € ανά τμ σε 2,57 € ανά τμ. Τιμή Β’ ζώνης: 2,38 € ανά τμ. σε 2,26€ ανά τμ.
– Για τα Πανεπιστήμια Τιμή : από 1,24 € ανά τμ σε 1,17 € ανά τμ.
α) Από 1.001τμ. έως 6.000τμ., ορίζεται ποσοστό μείωσης εμβαδού 38% (το ποσοστό ορίστηκε για πρώτη φορά με την υπ’αριθμ. 1077/2014 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου). Η προαναφερόμενη μείωση θα χορηγείται έπειτα από αίτηση των ενδιαφερομένων, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών κατά περίπτωση και έλεγχο του ακινήτου (παρ. 1 άρθρο 5 του Ν.1080/80). β) Από 6.000 τμ. και άνω, ο συντελεστής ορίζεται σε ποσοστό 60% αυτού που έχει ορισθεί για στεγασμένους χώρους μέχρι 1.000τμ. (παρ. 1 άρθρο 5 του Ν.1080/80).
Ακάλυπτοι-μη στεγασμένοι χώροι
α) Από 1μ. έως 1.000τ.μ., ορίζεται ο συντελεστής της Α΄ ζώνης από 2,27 €/τμ σε 2,15 €/τμ. και ορίζεται νέα τιμή για τους ακαλύπτους της Β΄ ζώνης η τιμή 1,31 €/τμ β) Από 1.001τμ έως 6.000τ.μ., ορίζεται ποσοστό μείωσης εμβαδού 50% με την οριζόμενη τιμή του συντελεστή από 1τμ έως 1.000τμ και γ) από 6.000τμ και άνω, ορίζεται ο συντελεστής του τέλους σε ποσοστό 30% από αυτόν που έχει ορισθεί για τα 1.000 πρώτα τετραγωνικά μέτρα μη στεγασμένου χώρου (εδάφ. β’ παρ. 1 άρθρο 5 του Ν.1080/80).
Συντελεστές δημοτικού φόρου
Για το έτος 2019 οι συντελεστές του Δημοτικού Φόρου παραμένουν οι ίδιοι, δηλαδή 0,36 €/τμ. για τους στεγασμένους χώρους και 0,18 €/τμ για τους μη στεγασμένους χώρους και για τη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, 0,15 €/τμ για τους στεγασμένους χώρους και 0,07 €/τμ για τους μη στεγασμένους χώρους.

Ο συντελεστής 1,30 €/τμ για τις κατοικίες, φιλανθρωπικά -νοσηλευτικά ιδρύματα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου (πλην των ιδιωτικών κλινικών).§Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.429/76, κατά τις οποίες στη ΔΕΗ ( νυν ΔΕΔΔΗΕ ) κοινοποιούνται μόνο δύο (2) συντελεστές, ένας για τις κατοικίες και ένας για τις επαγγελματικές στέγες: α) Οι δύο γενικοί συντελεστές ΔΤ για τα ακίνητα του Δήμου Θεσσαλονίκης που θα κοινοποιηθούν στη ΔΕΔΔΗΕ για το έτος 2019 είναι οι εξής:
– Ο συντελεστής 4,30 €/τμ για τους χώρους άλλης χρήσης.
Ο συντελεστής 0,36 €/τμ για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.§β) και οι συντελεστές ΔΦ που θα κοινοποιηθούν στη ΔΕΔΔΗΕ, είναι οι εξής:
– Ο συντελεστής 0,15 €/τμ για τη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας.
Σημειώνεται ότι στον υπολογισμό του Δημοτικού Φόρου χρησιμοποιούνται, για όλα τα είδη των ακινήτων, τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα τους, διότι ο συντελεστής είναι ενιαίος για όλα τα ακίνητα, ανεξαρτήτως ζώνης ή είδος χρήσης, εκτός από την κατηγορία των μη στεγασμένων χώρων.
– Η χρέωση των τελών ανά ηλεκτροδοτούμενο χώρο για τα ακίνητα του Δήμου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιείται με τη μέθοδο των πλασματικών τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα διαδικασίες λειτουργίας της μηχανογράφησης της ΔΕΗ.
– Η χρέωση των εργοταξίων θα γίνεται με βάση την καλυπτόμενη επιφάνεια του οικοπέδου με τον συντελεστή της κατηγορίας των ακαλύπτων-μη στεγασμένων χώρων.
– Ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, θα καθορίζεται, κατά περίπτωση, ο χρόνος λειτουργίας των βιομηχανιών, θεάτρων και κινηματογράφων και γενικά επιχειρήσεων που λειτουργούν εποχιακά, ώστε τα τέλη να είναι ανάλογα με τον χρόνο λειτουργίας, όχι όμως κατώτερος του τριμήνου, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.429/76.
Ειδικές μειώσεις
Ειδικές μειώσεις ισχύουν για πολύτεκνους, τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με πλήρη τύφλωση και τύφλωση κάτω του 1/20, (μείωση 50%) με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Επίσης ισχύει μείωση 50% των δημοτικών τελών στα ακίνητα που διαμένουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και για άπορους, ενώ για πρώτη φορά προβλέπεται και μείωση 50% στους δικαιούχους του ΚΕΑ.

No Comments Yet

Comments are closed