Μιχαηλίδου: Αυτοί είναι οι τέσσερις άξονες της κοινωνικής πρόνοιας

από Team MyPortal.gr
sms

Η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα αποτελέσει μια πολύ σημαντική ημέρα για την πρόνοια στην χώρα μας , ανέφερε η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου καθώς έχει διατάξεις για την ανακούφιση των αδύναμων συμπολιτών μας, την πρόληψη της ευαλωτότητας, την κοινωνική τους ένταξη και την επανένταξή τους.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό έχει άμεσο και μακροπρόθεσμοι αποτύπωμα , με οριζόντιο χαρακτήρα , που καθιστά την κοινωνική πολιτική ενεργητικό μοχλό για την προώθηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων .

Αναφερόμενη στους άξονες της κοινωνικής πρόνοιας του νομοσχεδίου είπε ότι αυτοί είναι τέσσερις. Ο πρώτος αφορά την άμεση ανακούφιση από την πανδημία. Ο δεύτερος, την προστασία του παιδιού. Ο τρίτος, αφορά την καταπολέμηση της φτώχειας, την ενίσχυση των πιο ευάλωτων συμπολιτών και ο τέταρτος, με διατάξεις για την απλούστευση των διαδικασιών.

Ειδικότερα για την ανακούφιση των συμπολιτών μας, των οικογενειών τους, των εργαζομένων από την πανδημία, η υφυπουργός αφού σημείωσε ότι από το πρώτο κύμα λάβαμε άμεσα από τα πιο αυστηρά στην ΕΕ πρωτόκολλα λειτουργίας των δομών φιλοξενίας ευάλωτων συμπολιτών μας, όπως στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, στις ανοικτές και κλειστές δομές αναπηρίας , στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ. Τώρα με το νομοσχέδιο προβλέπουμε την δυνατότητα να λάβουν υγειονομικό υλικό ύψους 2 εκατ. ευρώ καθώς και την χρηματοδότηση των ΜΦΗ και των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας όλης της χώρας που κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας τους ζητήθηκε να λειτουργήσουν στο 50% της δυναμικότητας για να μην υπάρχει συνωστισμός.

Για την παιδική προστασία, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε πως με το παρόν σχέδιο νόμου για πρώτη φορά θεσπίζουμε νομικό πλαίσιο και πλέον τίθενται όροι και κανόνες για την αδειοδότηση και λειτουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης. Αυτά όπως είπε, μέχρι σήμερα λειτουργούσαν με μια Υπουργική απόφαση του 2001 , που απλά ήταν εξουσιοδοτική για προνοιακές δομές . Εμείς, είπε, θεσμοθετούμε να έχουν αδειοδότηση, να έχουν ανώτατο αριθμό ωφελούμενων, συγκεκριμένους χώρους ανά δομή, προδιαγραφές για την στελέχωσή τους, με ειδικά απαιτούμενα. Η υφυπουργός, πρόσθεσε, πως σε ΚΔΑΠ πηγαίνουν κάθε χρόνο 65.000 παιδιά και φέτος μετά από χρηματοδότηση που έδωσε το υπουργείο πήγαν 25% περισσότερα παιδιά με αναπηρία . Επίσης παρατήρησε ότι έχουμε αύξηση εφέτος κατά 124% σε ιδιωτικά ΚΔΑΠ και κατά 88% σε δημοτικά σχολεία, υπογραμμίζοντας πως » όταν ένας υπερδιπλασιάζεται, η πολιτεία οφείλει να είναι εδώ και να βάλει όρια και κανόνες».

Η κυρία Μιχαηλίδου χαρακτήρισε πολύ σημαντικές και τις διατάξεις με τις οποίες προβλέπεται σε μια οικογένεια με βιολογικό παιδί με αναπηρία να μπορεί να γίνει αναδοχή και την παράταση τριών μηνών στην καταβολή του επιδόματος γέννησης που θεσπίσαμε τον Ιανουάριο του 2020 ύψους 2.000 ευρώ το οποίο λόγω προβλημάτων κάποιες οικογένειες δεν μπόρεσαν να το λάβουν. Οι γυναίκες που διαβιούν σε ξενώνες φιλοξενίας να μπορούν να ενταχθούν στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και να το λάβουν για πρώτη φορά καθώς και 2.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες να λάβουν από τους δήμους τα προβλεπόμενα επιδόματα που δεν έχουν λάβει και τα οποία θα είναι ακατάσχετα και ανεκχώρητα όπως για όλους.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην τροπολογία με την οποία το ένα ιστορικό και σημαντικό ακίνητο , το «Ιωσηφόγλειο» που έχει συνδεθεί στην συνείδηση του λαού με την κοινωνική πρόνοια, μετά από 70 χρόνια περνά στο δημόσιο και στο υπουργείο. Ένα ακίνητο που σήμερα η εμπορική του αξία εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 27 εκατ. ευρώ.