Μια «επιταγή» 50 εκ. ευρώ για τη Θεσσαλονίκη

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Μέχρι τελευταία στιγμή οι άνθρωποι της ΔΕΘ και πολιτικοί της Θεσσαλονίκης προσπαθούσαν να «σώσουν» τη διοργάνωση της 85ης Έκθεσης, απαντώντας στους εύλογους προβληματισμούς των λοιμωξιολόγων με νέα πρωτόκολλα ασφαλείας. Προτείνοντας μια ΔΕΘ μόνο B2B, αυξάνοντας τα προληπτικά μέτρα ασφαλείας, περιορίζοντας των αριθμό των εκθετών και το στόχο για επισκέπτες ακόμη και στις μόλις 50.000.

Δεν θα κρίνω την απόφαση να μην γίνει η ΔΕΘ. Σέβομαι και εμπιστεύομαι τους ειδικούς επιστήμονες και σε κάθε περίπτωση πάνω απ’ όλα πρέπει να είναι η οικονομία και η υγεία.

Θα μείνω στις επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης. Όχι μόνο για την ιστορία του θεσμού ή την ΔΕΘ-Helexpo που είναι μια Ανώνυμη Εταιρεία. Αλλά κυρίως για την οικονομία της Θεσσαλονίκης που περιμένει κάθε χρόνο την Γενική Έκθεση ως οικονομική ανάσα.  Μέσα και έξω από την Γενική Έκθεση δραστηριοποιούνται για την προετοιμασία της αλλά και τις ημέρες λειτουργίας της δεκάδες επαγγέλματα: τεχνίτες, μεταφορείς, εστίαση, έμποροι, ξενοδόχοι και ένα σωρό ακόμη. Εργάζονται εποχικά εκατοντάδες κυρίως νέοι για την κάλυψη των αναγκών της ΔΕΘ και των εκθετών.

Οι άνθρωποι της ΔΕΘ-Helexpo εκτιμούν τη ζημιά στην εταιρεία τους από τη πραγματοποίηση της 85ης ΔΕΘ σε περίπου 5 εκ. Ευρώ και την απώλεια για την οικονομία της Θεσσαλονίκης σε 50 εκ. Ευρώ. Δεν υπολογίζονται βεβαίως τα ποσά των οικονομικών συμφωνιών που συνάπτονται κάθε χρόνο στη ΔΕΘ και φέτος δεν θα πραγματοποιηθούν.

Αυτά τα 50 εκ. Ευρώ θα λείψουν από την πόλη και τους ανθρώπους τους ειδικά σε μια στιγμή που λόγω του κορωνοϊού τα περίμεναν ως οξυγόνο.  Η κυβέρνηση, όπως έλαβε μέτρα για τη στήριξη των κλάδων της οικονομίας και των εργαζομένων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, πρέπει να αναπτύξει ειδική μέριμνα για την κάλυψη των οικονομικών απωλειών της πόλης εξαιτίας της ματαίωσης της ΔΕΘ. Ενόψει και του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει η Θεσσαλονίκη να στηριχθεί οικονομικά και αναπτυξιακά.