Μαρμελάδα Ροδάκινο (με λίγη ζάχαρη)

Περιγραφή

Διπλοβρασμένη μαρμελάδα με λιγοστή ζάχαρη και συμπυκνωμένη γεύση ροδάκινου που διατηρείται φρέσκια στο ψυγείο.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό ώριμα και καθαρισμένα (από φλούδα και κουκούτσια) ροδάκινα,
  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική,
  • χυμό από ½ λεμόνι.

Πώς το κάνουμε:

  1. Καθαρίζω τα ροδάκινα, τα τεμαχίζω σε μεγάλα κομμάτια και τα τοποθετώ σε μία βαθιά κατσαρόλα.
  2. Ρίχνω την ζάχαρη πάνω στο φρούτο, κλείνω το καπάκι κι αφήνω να σταθεί 8 ώρες μέχρι να αφήσει το φρούτο ζουμάκι.
  3. Την επομένη το πρωί (αν έχει σταθεί από βραδύς), τοποθετώ την κατσαρόλα στο μάτι, δίνω μία βράση για 5’ σε δυνατή φωτιά (9/9) και στην συνέχεια κατεβάζω την θερμοκρασία και συνεχίζω το βράσιμο για 15-20’ περίπου σε μέτρια θερμοκρασία (5/9) ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει η μαρμελάδα.
  4. Αφού βράσει η μαρμελάδα και μαλακώσει το φρούτο, την αλέθω με την ράβδο χειρός. Αν προτιμώ μπορώ να μην την αλέσω και να αφήσω το φρούτο να διαλυθεί από μόνο του στο βράσιμο (κι όσο διαλυθεί). Με αυτόν τον τρόπο, στο τέλος η μαρμελάδα διατηρεί κάποια μεγαλύτερα κομμάτια που δίνουν ενδιαφέρουσα κι ανομοιογενή υφή σε κάθε μπουκιά.
  5. Αφήνω στην άκρη την μαρμελάδα να κρυώσει. Την μαρμελάδα ροδάκινο, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του φρούτου σε νερό, την βράζω δύο φορές καθώς το φρούτο αφήνει λίγα υγρά κι αφού ψηθεί την πρώτη φορά. Έτσι αφού κρυώσει καλά και σταθεί η μαρμελάδα, την ξανά βράζω για 10-15’ σε μέτρια φωτιά (5/9) ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να δέσει κι άλλο και να αποκτήσει ένα πιο σκούρο χρώμα αλλά και πιο έντονη και συμπυκνωμένη γεύση.
  6. Η μαρμελάδα ροδάκινο είναι έτοιμη για κατανάλωση μόλις κρυώσει.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η τελική ποσότητα μαρμελάδας που παρασκευάζεται από 1 κιλό ροδάκινα χωράει σε ένα (όχι πολύ μεγάλο) βάζο. Την συνταγή θα την βρείτε βήμα προς βήμα, στο προσωπικό μου blog dailicious.gr

No Comments Yet

Comments are closed