Μαραθώνια συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο εν μέσω εντάσεων για τους 192 συμβασιούχους

Η υπόθεση 192 συμβασιούχων εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης, που ζητούσαν να αποσυρθεί η έφεση του δήμου κατά πρωτόδικης απόφασης, η οποία τους δικαίωνε, απασχόλησε για περισσότερες από έξι ώρες τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Μετά από έντονες συζητήσεις και παρουσία εργαζομένων που είχαν γεμίσει χτες την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου το Σώμα έλαβε κατά πλειοψηφία την απόφαση να παραιτηθεί ο δήμος από τα ένδικα μέσα, καθώς οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι αναγκαίοι για την καθαριότητα της πόλης. Επίσης, αποφασίστηκε οι υπηρεσίες να καταθέσουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα τεκμηριωμένη και αιτιολογημένη έκθεση αναφορικά με τις ανάγκες σε προσωπικό που έχει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, παρατήρησε πως δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για το εάν η μονιμοποίηση των συμβασιούχων μπορεί να καλυφθεί οικονομικά και πως οι οικονομικές υπηρεσίες είναι πιθανόν να αρνηθούν τη θεώρηση των ενταλμάτων πληρωμής τους.
«Είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή στην πλάτη των εργαζομένων παίζονται προεκλογικά παιχνίδια. Εμένα προσωπικά τέτοιου είδους πρακτικές δεν με αφορούν. Ως δήμαρχος είμαι υποχρεωμένος να διαφυλάξω τα συμφέροντα του δήμου και της πόλης. Ας αναλογιστεί ο καθένας από εσάς τις συνέπειες της απόφασής του κι ας αναλάβει τις ευθύνες του» είπε ο κ.Μπουτάρης ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία.

Στη δευτερολογία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε πως «δεν θέλουμε να απολυθούν οι 192. Αυτό είναι μια πολιτική απόφαση. Πρέπει όμως να προφυλαχτούμε όλοι. Οι εργαζόμενοι που είναι κοντά στα τέσσερα χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες» και ζήτησε μια τεκμηριωμένη εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, ώστε να μην υπάρξει κανενός είδους ένσταση.
Για το θέμα υπήρξαν διαφορετικές απόψεις ακόμη και στα στελέχη της διοίκησης, με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών ‘Εργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, Θανάση Παππά, να τάσσεται υπέρ της παραμονής των εργαζομένων, προσθέτοντας πως δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για την Καθαριότητα, Λάζαρος Ζαχαριάδης, τόνισε ότι οι 192 εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πως εάν αποχωρήσουν από τις εργασίες τους, μαζί με τους διμηνίτες, θα υπάρξει κίνδυνος «να καταρρεύσει όλο το σύστημα».
«Δεν επιβαρύνουν τη μισθοδοσία του δήμου, είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία της Διεύθυνση Καθαριότητας και υπάρχουν αντίστοιχες αποφάσεις άλλων δήμων που έκριναν ότι πρέπει να συνεχίσουν» είπε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Πέτρος Λεκάκης.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Εκ μέρους της αντιπολίτευσης, ο Σταύρος Καλαφάτης ζήτησε να παρθεί μια εξασφαλισμένη πολιτική απόφαση, προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο το δημοτικό συμβούλιο όσο και οι εργαζόμενοι.
Η Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», δήλωσε πως η παραμονή των εργαζομένων είναι προς το συμφέρον της πόλης και του δήμου, ενώ ο Γιάννης Δελής εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υπογράμμισε πως οι συμβασιούχοι είναι απαραίτητοι, για να είναι καθαρή η Θεσσαλονίκη και εξέφρασε διαμαρτυρίες για τον τρόπο που εξελίχθηκε η συνεδρίαση. Μάλιστα, ο κ.Δελής υποστήριξε πως το θέμα της συνεδρίασης ήταν η παραίτηση ή μη από ένδικα μέσα κι όχι οι εκθέσεις των υπηρεσιών, κατηγορώντας δημοτικούς συμβούλους ότι δεν θέλουν να λύσουν το θέμα.
Να παραιτηθεί ο δήμος από την έφεση ζήτησαν επίσης ο Κωνσταντής Σεβρής από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» και ο Μάκης Στεργίου από τη «Συμμαχία Πολιτών». Για διάλυση της διοίκησης που εμφανίζεται διχασμένη σε ένα τόσο σοβαρό θέμα έκαναν λόγο ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος, η πρόταση του οποίου στο τέλος ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, και ο Ανδρέας Κουράκης.

 

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

No Comments Yet

Comments are closed