Μάκης Κυριζίδης για το Δήμο Θεσσαλονίκης: “Θα υπηρετήσω ένα πολύχρωμο σχήμα γεμάτο από νέους ανθρώπους”

Μανιφέστο” για τη Θεσσαλονίκη του 2030 καταθέτει μιλώντας στο MyPortal.gr o δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Εφραίμ Κυριζίδης. Δεδομένων των συζητήσεων αναφορικά με υποψηφιότητά του το 2019 ως υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει ενδιαφέρον η απάντηση που δίνει στη σχετική ερώτηση: “αν δεν δραστηριοποιηθεί αυτή η γενιά (σ.σ. των 30άρηδων-40άρηδων) για την Θεσσαλονίκη του 2030 τότε ποιος πρέπει να το κάνει; Δεν είναι λοιπόν απλά η ώρα είναι μονόδρομος η παραγωγική γενιά να ασχοληθεί με το τι θα συμβεί στην πόλη τα επόμενα 15 έτη. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια και έχοντας αφενός τις γνώσεις για την αυτοδιοίκηση και αφετέρου μια πολύτιμη εμπειρία, θα δηλώσω παρών”, αναφέρει και προσθέτει πως “δεν κρύβω ότι ονειρεύομαι ένα πολύχρωμο σχήμα, γεμάτο από νέους ανθρώπους που μοιράζονται κοινά οράματα και κυρίως όρεξη για πολλή δουλεία. Αυτό θα υπηρετήσω γιατί νομίζω ότι αυτό χρειάζεται η Θεσσαλονίκη”. Επίσης λέει “όχι” στην ενασχόλησή του με την κεντρική πολιτική σκηνή.

Ο κ. Κυριζίδης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Εντάξει” της μείζονος αντιπολίτευσης, εξαπολύει σκληρή επίθεση στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για τις θέσεις του στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ. Δηλώνει αντίθετος σε σύνθετη ονομασία για το γειτονικό κράτος και εκτιμά ότι ο κ. Μπουτάρης ειναι ευθυγραμμισμένος με την κυβέρνηση και σε ανοικτή γραμμή με τον Ζάεφ.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

Ναι ή όχι σε σύνθετη ονομασία για την ΠΓΔΜ;

Σαφώς και όχι. Για ποιο λόγο να παραχωρήσουμε το όνομα σε ένα κρατίδιο με αυτό το Σύνταγμα, με αυτά τα σχολικά βιβλία, με αυτούς τους επίσημους χάρτες που βρίθουν αλυτρωτισμούς και προκλήσεις και με ένα Κοινοβούλιο γεμάτο ακροδεξιούς και εθνικιστές. Ιδιαίτερα όταν αυτοί είναι το μέρος που πιέζεται, λόγω της διακαούς επιθυμίας ένταξης σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Άλλωστε πληθαίνουν και στους γείτονες (που αντιμετωπίζουν χρόνια αποσταθεροποίηση) οι ομολογίες περί Σλαβικής καταγωγής τους. Πάντα υπέρ της αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού των λαών αλλά με σεβασμό στην ιστορία και των αυτοπροσδιορισμό των υπολοίπων.

Θεωρείτε πως ο κ. Μπουτάρης στο θέμα των διαπραγματεύσεων λειτουργεί σε συνεννόηση με την κυβέρνηση;

Νομίζω ότι είναι προφανές. Απόλυτα ευθυγραμμισμένος με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχοντας ανοικτή γραμμή τόσο με τον Ζάεφ όσο και με τον Κοτζιά, ρίχνει θέματα στην συζήτηση που ούτε οι Σκοπιανοί διαπραγματευτές έχουν θέσει. Ίσως τώρα με την πολιτική κατάρρευσή του, να βλέπει φως σε πιθανή στήριξη του από την Κυβέρνηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Απλά πρέπει να καταλάβει ότι δεν παίζουμε με εθνικά θέματα και ότι τα αστεία τελειώσανε.

Γιατί εστιάζετε την κριτική σας στο Δήμαρχο στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ζητώντας ως και την παραίτησή του και όχι στα θέματα καθημερινότητας της πόλης; Τον εγκαλείτε να μην κάνει εξωτερική πολιτική αλλά κάνετε και εσείς το ίδιο.

Ίσα-ίσα, η κριτική είναι αποκλειστικά αυτή. Συνεχώς τον εγκαλώ να ασχοληθεί με τις Καλλικρατικές του αρμοδιότητες, τις οποίες έχει ολότελα εγκαταλείψει. Αποτέλεσμα η κατάρρευση της καθαριότητας, τα προβλήματα στο Δημόσιο χώρο, η απουσία έργου σε μια πόλη που δείχνει να υπολειτουργεί στον αυτόματο πιλότο. Από την άλλη δεν μπορεί να κάθε λίγο να εκφράζει αντεθνικές θέσεις ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, πρέπει να καταλάβει ότι νομιμοποιείται από το Δημοτικό Συμβούλιο και τέτοια εξουσιοδότηση δεν έχει λάβει. Έχω πει επανειλημμένα δεν χρειαζόμαστε ένα δήμαρχο ‘σταρ’ με μόνη ασχολία πως θα προκαλέσει–ερεθίσει την κοινή γνώμη για να παίξει στα δελτία ειδήσεων, αλλά ένα Δήμαρχο που θα ασχοληθεί με τις αρμοδιότητές του. Εννέα χρόνια είναι αρκετά και νομίζω ότι έχει ικανοποιήσει την αυταρέσκειά του.

Το 2018 για πολλούς θα είναι εκλογική χρονιά. Αφού κάνατε το πρώτο βήμα στα κοινά μέσω της αυτοδιοίκησης, θα κάνετε και το επόμενο στην κεντρική πολιτική σκηνή; Θα αποδεχθείτε τη σχετική πρόταση της ΝΔ;

Όχι δεν θα αποδεχτώ σχετική πρόταση, όσο τιμητική κι αν είναι. Δεν με συγκινεί η κεντρική πολιτική σκηνή. Αντίθετα αγαπώ την εγγύτητα και την αμεσότητα της Αυτοδιοίκησης. Αυτό σε συνάρτηση με τον έρωτα με την Θεσσαλονίκη, με οδηγεί στην αποκλειστική μου ενασχόληση με τα του Δήμου. Παρά τις δύσκολες συγκυρίες πιστεύω ότι η Θεσσαλονίκη έχει προοπτικές ανάπτυξης. Χρειάζεται όραμα και σκληρή δουλειά.

Σε δημοσιεύματα και συζητήσεις συναντώ το όνομά σας σε σενάρια για υποψηφιότητα στο Δήμο Θεσσαλονίκης το 2019 ως δήμαρχος. Σενάρια τα οποία εσείς δεν διαψεύδετε. Θα είστε υποψήφιος δήμαρχος; Είναι η ώρα της νέας γενιάς;

Νομίζω ότι το κλισέ περί νέας γενιάς είναι ήδη ξεπερασμένο. Οι 30αρηδες- 40ρηδες, όσοι δεν έφυγαν δυστυχώς για το εξωτερικό, είναι αυτοί που κρατούν την χώρα και αγωνίζονται–οραματίζονται ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειες τους. Εξάλλου μόνο στην Ελλάδα θεωρούμε ότι κάποιος πρέπει να οδεύει στην συνταξιοδότηση για να ασχολείται με τα κοινά. Αν δεν δραστηριοποιηθεί αυτή η γενιά για την Θεσσαλονίκη του 2030 τότε ποιος πρέπει να το κάνει; Δεν είναι λοιπόν απλά η ώρα είναι μονόδρομος η παραγωγική γενιά να ασχοληθεί με το τι θα συμβεί στην πόλη τα επόμενα 15 έτη.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια και έχοντας αφενός τις γνώσεις για την αυτοδιοίκηση και αφετέρου μια πολύτιμη εμπειρία, θα δηλώσω παρών. Δεν πιστεύω όμως στις διαδικασίες αυτοπρότασης και κομματικής αγκύλωσης. Δεν κρύβω ότι ονειρεύομαι ένα πολύχρωμο σχήμα, γεμάτο από νέους ανθρώπους που μοιράζονται κοινά οράματα και κυρίως όρεξη για πολλή δουλεία. Αυτό θα υπηρετήσω γιατί νομίζω ότι αυτό χρειάζεται η Θεσσαλονίκη.

No Comments Yet

Comments are closed