Μάικλ Τζ. Γουίλσον, παραγωγός των ταινιών Τζέιμς Μποντ και ένας από τους σημαντικότερους συλλέκτες φωτογραφιών του 19ου αιώνα

Ο Μάικλ Τζ. Γουίλσον είναι το πρόσωπο πίσω από κάθε ταινία Τζέιμς Μποντ από την «Επιχείρηση Μουνρέικερ» το 1979. Αλλά δεν περιορίστηκε στον ρόλο του παραγωγού ή του διευθυντή παραγωγής ή του σεναριογράφου, δημιούργησε μία από τις σπουδαιότερες συλλογές φωτογραφιών.

Ο Γουίλσον έκανε σύντομες εμφανίσεις σε όλες τις περιπέτειες του πράκτορα 007 από το 1978, γιατρός, αρχηγός της αστυνομίας, στρατηγός, τεχνικός της NASA, Έλληνας ιερέας, Σοβιετικός, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, χαρτοπαίχτης σε καζίνο.

Ο πρώτος του ρόλος ήταν ενός σιωπηλού στρατιώτη στην ταινία «Τζέιμς Μποντ εναντίον Χρυσοδάκτυλου» όταν βρέθηκε στα πλατό με τον πατριό του, παραγωγό Άλμπερτ «Κάμπι» Μπρόκολι βοηθώντας στα πάντα, από τα θελήματα έως την αντικατάσταση ηθοποιών.

Ο Μάικλ Γουίλσον, 74 ετών σήμερα, εργάστηκε ως δικηγόρος για εννιά χρόνια προτού αναλάβει την παραγωγή των ταινιών Τζέιμς Μποντ μαζί με τη θετή αδερφή του, Μπάρμπαρα Μπρόκολι. Σε όλες τις ταινίες του πράκτορα 007 τήρησε την παράδοση και εμφανίστηκε σε πολύ μικρούς ρόλους, τους οποίους μάλιστα δεν επέλεγε ο ίδιος. Συμμετείχε επίσης στη συγγραφή του σεναρίου των ταινιών Τζέιμς Μποντ «For Your Eyes Only», «Octopussy», «A View to a Kil»l, «The Living Daylights», και «License to Kill».

Όμως, όπως ο θρυλικός πράκτορας Τζέιμς Μποντ έχει διπλή ζωή: συλλέγει φωτογραφίες από το 1978. Ήταν συλλέκτης άλλων αντικειμένων, χειρογράφων, σπάνιων βιβλίων, όταν αγόρασε τις πρώτες του 60 ταξιδιωτικές φωτογραφίες του 19ου αιώνα από δημοπρασία. Ένας φίλος του από το κολλέγιο, επιμελητής φωτογραφίας στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης τον παρότρυνε να αλλάξει κατεύθυνση.

Σήμερα, η συλλογή του αριθμεί 11.000 εικόνες, έργα των πιο γνωστών ονομάτων στον χώρο, όπως του Γουίλιαμ Έγκλεστον και θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς συλλέκτες φωτογραφιών του 19ου αιώνα στον κόσμο. Στη συλλογή του περιλαμβάνονται πορτρέτα των πρωτοπόρων της φωτογραφίας, David Octavius Hill και Robert Adamson, Roger Fenton, William Fox Talbot.

Το 1998 ίδρυσε στο Λονδίνο το Κέντρο Φωτογραφίας -Wilson Center For Photography, το οποίο φιλοξενεί τη συλλογή του, διοργανώνει σεμινάρια, συνέδρια, χορηγεί υποτροφίες και δανείζει εκθέματα σε διεθνή μουσεία.

Ο Μάικλ Τζ. Γουίλσον ο οποίος βοηθά και στην ανάδειξη νέων φωτογράφων, κυρίως με τη θέσπιση βραβείων έχει θέσει στόχο να διευρύνει την ιστορία της φωτογραφίας, αναφέρθηκε σε άρθρο της εφημερίδας «The Guardian» για τον μεγάλο συλλέκτη.

Συνεργάζεται στενά με το Μουσείο Getty στο Λος Άντζελεςμε την γκαλερί Tate του Λονδίνου η οποία διοργανώνει πολλές φωτογραφικές εκθέσεις κάθε χρόνο και έχει μια σειρά από δώρα με τη μορφή μονογραφικών portfolio από σημαντικούς διεθνείς φωτογράφους, συμπεριλαμβανομένων των Bruce Davidson, Taryn Simon, Manuel Alvarez Bravo.

Ο Μάικλ Τζ. Γουίλσον τα τελευταία 20 χρόνια έχει αναλάβει τον ρόλο της υποστήριξης και της διάδοσης της γνώσης σχετικά με τη φωτογραφία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

No Comments Yet

Comments are closed