Λωτοφαγία, κροκοδείλια δάκρυα και όψιμο ενδιαφέρον για τη Βίλα Πετρίδη

από Κυριζίδης Μάκης
sms

Είναι στιγμές σε αυτήν την πόλη που αναρωτιέσαι αν όντως είναι μια πόλη αστείρευτης λωτοφαγίας. Δεν νοείται άλλως κανείς να εξηγήσει ορθολογικά την επίθεση που δέχεται από μερίδα ανθρώπων που διοίκησαν την πόλη (δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, υπουργοί, βουλευτές, επικεφαλής, κτλ) η διοίκηση Ζέρβα (στους 9 μήνες περίπου διοίκησης) για την αξιοποίηση της Βίλας Πετρίδη και μάλιστα από έναν σημαντικό φορέα, το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας.

Ας αφήσουμε λοιπόν για λίγο στην άκρη τους λωτούς και ας φρεσκάρω τη μνήμη των αγαπητών συμπολιτών.

Το 1984 το κτίριο κηρύσσεται διατηρητέο και το 1987 συντελείται η απαλλοτρίωση με την παρακατάθεση από το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Μετά από 14 χρόνια, ήτοι το 2001, ολοκληρώνεται η μελέτη για την αποκατάστασή του. Θα χρειαστούν άλλα 4 χρόνια, για να επικαιροποιηθεί η μελέτη και άλλο ενάμισι έτος για να δημοπρατηθεί (Φεβρουάριος 2006). Μετά από 2,5 χρόνια (Σεπτέμβριος του 2008) υπογράφεται συμπληρωματική σύμβαση. Οι εργασίες διακόπτονται ξαφνικά το 2012 και το 2013 βγαίνει νέα μελέτη και τελικά το έργο παραδίδεται τα τέλη του 2014 (Οκτώβριο). ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ.

Θα έλεγε κανείς ότι μετά από 14 χρόνια θα αξιοποιούνταν επαρκώς, όμως μάταια, καθώς εδώ και 6 χρόνια μόνο το Κέντρο Μουσικής μετέφερε τα γραφεία του (κάπου το 2017).

ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ και ΕΞΙ, ΣΥΝΟΛΟ 20 ΕΤΗ ΑΠΡΑΞΙΑΣ.

Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι προ μηνός το νερό ήταν στο όνομα του εργολάβου, με αποτέλεσμα υπέρογκες χρεώσεις της ΕΥΑΘ για το εργολαβικό νερό. Με ενέργειες της Αντιδημαρχίας του υπογράφοντος μεταφέρθηκε η σύνδεση στο Δήμο και διαγράφησαν πρόστιμα και προσαυξήσεις. Τόσο μεγάλο ενδιαφέρον είχαν!

Και τι δεν είχαμε ακούσει από τους λωτοφάγους και τι δεν είχαν εξαγγείλει και τι δεν είχαν στεγάσει (νοερά) μια εικοσαετία εκεί. Και τώρα μόλις κάποιος πάει να αξιοποιήσει αυτή την περιουσία του Δήμου, αναβαθμίζοντας το κτίριο, κερδίζοντας οφέλη για την περιοχή και τον Δήμο εν γένει, τα ξαναθυμήθηκαν και ρέουν τα κροκοδείλια δάκρυα βροχή.

Ούτε ΜΚΟ λοιπόν, ούτε σκιές, ούτε ιδιώτες! Νομικό πρόσωπο με Διοικητικό Συμβούλιο οριζόμενο από το Υπουργείο Παιδείας και αντίστοιχο Υπουργείο της Γερμανίας, με κρατικό προϋπολογισμό και μοναδική έδρα στην Ελλάδα την Θεσσαλονίκη, με στόχευση σε δράσεις νεολαίας στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης. Παράλληλα, η βίλα Πετρίδη θα μπορεί να αξιοποιείται από τη δεύτερη δημοτική κοινότητα και θα είναι ανοιχτή για τη φιλοξενία εκδηλώσεων, καθώς κάτι τέτοιο είναι απολύτως συμβατό με τους σκοπούς της παραχώρησης.

Είναι προφανές ότι οι εραστές της αδράνειας και της απραξίας παρουσιάζουν έντονες αλλεργικές αντιδράσεις στο έργο και στα αποτελέσματα. Έργο μιας εποικοδομητικής αντιπολίτευσης είναι να μας πιέσει να έρθουν κι άλλες επενδύσεις σαν την Cisco, Pfizer κτλ στην πόλη, κι άλλοι οργανισμοί – ιδρύματα να αποκεντρωθούν και να εδράσουν στην Θεσσαλονίκη, να πάρουν ζωή κι άλλα κτίρια φαντάσματα.

Μέχρι τότε πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν προτιμούμε την λωτοφαγία, δεν συγκινούμαστε από κροκοδείλια δάκρυα, θυμόμαστε τα «έργα και ημέραι» του καθενός και ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έλαβε εντολή να γράψει τα δικά του.