Λευτέρης Αυγενάκης: Η ΝΔ δεν εκφράστηκε ποτέ κατά του ΠΑΟΚ, τη θεωρώ αδελφή ομάδα

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα

 

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε στο MyPortal.gr εφ’ όλης της ύλης. Μιλάει για θέματα πολιτικής επικαιρότητας, τα εθνικά θέματα αλλά και τις -πολλές- εσωκομματικές εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη. Αλλά και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 τονίζοντας πως τα χρίσματα δεν είναι στη λογική της ΝΔ..

Ο κ. Αυγενάκης χαρακτηρίζει κομματικές φιέστες τα Αναπτυξιακά Περιφερειακά Συνέδρια, την ώρα που εξελίσσεται στη Θεσσαλονίκη για την Κεντρική Μακεδονία. Παρουσιάζει τις πολιτικές προτεραιότητες της ΝΔ όπως παρουσιάστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στέλνει μηνύματα στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ: “Η Ν.Δ., άλλωστε ποτέ δεν εκφράσθηκε εναντίον κανενός αθλητικού συλλόγου, πολλώ δε μάλλον εναντίον φιλάθλων και σίγουρα ποτέ εναντίον του ΠΑΟΚ”, τονίζει το κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ και μάλιστα προσθέτει πως “σε ό,τι αφορά, δε, εμένα προσωπικά ως γνήσιος φίλαθλος του ασπρόμαυρου ΟΦΗ, θεωρούμε αδελφή ομάδα τον ΠΑΟΚ και φίλους τους φιλάθλους του δικεφάλου του Βορρά”.
Για το θέμα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ. Αυγενάκης τονίζει πως “βρισκόμαστε πιο κοντά σε αδιέξοδο, παρά σε λύση. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς επιδιώκει η Κυβέρνηση και προφανώς με τους χειρισμούς που επέλεξε τους τελευταίους μήνες δεν την εμπιστευόμαστε”. Ασκεί επίσης σκληρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα της φυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία.

Σε ότι αφορά τα εσωκομματικά, ο κ. Αυγενάκης επιβεβαιώνει την είδηση που αποκάλυψε το ΜyPortal.gr για την διευρυμένη σύσκεψη αύριο στην Πειραιώς υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τους βουλευτές και τα νέα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Θεσσαλονίκης ενώ στέλνει και μηνύματα ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών, για το δήμο Θεσσαλονίκης: “Θέλουμε μια αυτοδύναμη και αυτοτελή Αυτοδιοίκηση  δίπλα στον πολίτη και ελεγχόμενη κυρίως από αυτόν.  Σε αυτό το εγχείρημα θέλουμε κοντά μας ανθρώπους με ικανότητες, με κέφι για δουλειά και διάθεση για προσφορά. Και πιστέψτε με πως και στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολλοί τέτοιοι άνθρωποι”, υπογράμμισε ο γραμματέας της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου, καταλήγοντας πως τα αυτοδιοικητικά «χρίσματα» δεν απασχολούν το κόμμα του.

Την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε στη Θεσ-σαλονίκη το τριήμερο Αναπτυ-ξιακό Συνέδριο για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που διοργάνωσε η κυβέρνηση. Η ΝΔ επιμένει στην κριτική στάση απέναντι σε αυτήν την πρωτοβουλία;
Η ιστορία της Ν.Δ. είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη του τόπου. Aντιθέτως η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το νευραλγικό αυτό ζήτημα με όρους επικοινωνιακούς. Ανάπτυξη δεν είναι η σωρεία ανέξοδων εξαγγελιών, οι κούφιες υποσχέσεις και η οικειοποίηση έργων προηγουμένων κυβερνήσεων. H Κυβέρνηση, προσπαθώντας απεγνωσμένα να έρθει σε επαφή με την κοινωνία, οργανώνει κομματικές φιέστες και τις βαφτίζει «Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια». Τα οποία πάντα διεξάγονται σε «αποστειρωμένους» χώρους και με τους αστυνομικούς να υπερβαίνουν κατά πολύ τον αριθμό των πολιτών. Αυτό που προσδοκούν από τα «συνέδρια» αυτά, είναι να χρησιμοποιήσουν τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για κομματικούς σκοπούς. Πρόκειται για εκδηλώσεις κακόγουστης προπαγάνδας του Μαξίμου και μην ξεχάσω …και το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Είναι καλό ο κόσμος να θυμάται τι είχε υποσχεθεί ο κ. Τσίπρας 3 χρόνια πριν, να καταγράφει, να τα συγκρίνει και να βγάζει τα συμπεράσματά του. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Και ναι αυτό ισχύει και για τους ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.

Προ ημερών ανακοινώσατε νέα σύνθεση και αλλαγές στη Διοικούσα Επιτροπή ΝΔ Θεσσαλονίκης. Που αποσκοπούν;
Αμέσως μετά την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματός ο Πρόεδρός μας Κυριάκος Μητσοτάκης εφάρμοσε την πολιτική των ανοικτών θυρών. Η Ν.Δ. «ρίχνει γέφυρες» στην κοινωνία, σε ανθρώπους καταξιωμένους στον χώρο τους που θέλουν να προσφέρουν. Φρέσκα και ικανά πρόσωπα που θα συμβάλουν στην υλοποίηση του προγράμματος της Ν.Δ. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της Διοικούσας Θεσσαλονίκης. Αξιολογούμε θετικά το σημαντικό έργο της απερχόμενης Διοικούσας και της φίλης μου Βίκυς Ευταξά και «ρίχνουμε γέφυρες» με τον νέο Πρόεδρο κ. Αντώνη Γυφτόπουλο και τα 13 στελέχη της νέας Διοικούσας. Ένας κύκλος έκλεισε και ένα νέος ξεκινά.
Η ανανέωση για την Παράταξή μας είναι μια συνεχής και διαρκής διαδικασία, η οποία πραγματώνεται μέσα από την αδιάκοπη συνεργασία μεταξύ παλιών και έμπειρων στελεχών μας, αλλά και νέων και δυναμικών που προστίθενται στο έμψυχο δυναμικό του κόμματός μας. Η Ν.Δ. είναι, άλλωστε, η μεγάλη λαϊκή παράταξη του τόπου που παρέχει ευκαιρίες σε όσους επιθυμούν να προσφέρουν ενεργά στη χώρα μας.
Μάλιστα, αύριο Τετάρτη 28/03 θα πραγματοποιηθεί προγραμματισμένη πρώτη συνάντηση του Προέδρου μας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, Βουλευτών Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης και των μελών της νέας Διοικούσας. Θα έχει προηγηθεί συνεργασία των στελεχών της Διοικούσας ανά τομέα αρμοδιότητας τους με τους Γραμματείς και τα στελέχη μας στην Πειραιώς. Όλοι συντονισμένοι με ένα και μοναδικό στόχο: ισχυρή ΝΔ, δυνατή οργάνωση, αποτελεσματική αυριανή Κυβέρνηση.

Το κλίμα στις τάξεις των οπαδών του ΠΑΟΚ είναι αρνητικό για τη ΝΔ. Πρόσφατα μάλιστα ακύρωσαν ομιλία του αντιπροέδρου του κόμματός σας κ. Γεωργιάδη. Πόσο σας προβληματίζει και τι μπορείτε να κάνετε για την βελτίωση αυτής της σχέσης;
Αυτό που σίγουρα γνωρίζω, κ. Πλάκα, είναι πως πάρα πολλοί φίλοι Νεοδημοκράτες όχι μόνο στην Μακεδονία, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα υποστηρίζουν την ομάδα του ΠΑΟΚ και δεν αισθάνονται πως οι δύο αυτές επιλογές τους βρίσκονται σε σύγκρουση. Η Ν.Δ., άλλωστε ποτέ δεν εκφράσθηκε εναντίον κανενός αθλητικού συλλόγου, πολλώ δε μάλλον εναντίον φιλάθλων και σίγουρα ποτέ εναντίον του ΠΑΟΚ. Αυτό όμως, ουδεμία σχέση έχει με τα μικροκομματικά παιχνίδια της Κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά, δε, εμένα προσωπικά ως γνήσιος φίλαθλος του ασπρόμαυρου ΟΦΗ, θεωρούμε αδελφή ομάδα τον ΠΑΟΚ και φίλους τους φιλάθλους του δικεφάλου του Βορρά. Και βέβαια να σημειώσουμε ότι η ΝΔ βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Βασιλειάδης «διοικούν» τη χώρα και το «Υπουργείο Αθλητισμού», άρα και το πολύπαθο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Είναι ο κ. Ιβάν Σαββίδης το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου και των επενδύσεων στην Ελλάδα;
Προφανώς και όχι. Ποτέ δεν μπορεί να φταίει μόνο ένας για τα κακώς κείμενα οποιουδήποτε χώρου, πόσο μάλλον στο πολύπαθο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό, βέβαια, δεν δικαιολογεί πράξεις και συμπεριφορές που ελέγχονται από την αθλητική δικαιοσύνη.
Το πρόβλημα ανέκυψε φέτος από τη στιγμή που ήταν σε όλους φανερό ότι η Κυβέρνηση επιχείρησε να εμπλακεί και να επηρεάσει το ελληνικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα. Κάτι που αδικεί τον ΠΑΟΚ, καθώς κατά γενική ομολογία, ήταν φέτος η πιο καλά προετοιμασμένη, η πιο καλο-κουρδισμένη ομάδα του ελληνικού πρωταθλήματος.

Στις 13 Μαΐου θα γίνουν εσωκομματικές εκλογές, οι πρώτες με τον νέο κανονισμό. Δεν σας προβληματίζει σε μια χρονιά που θεωρείτε στη ΝΔ εκλογική μήπως υπάρξει εσωστρέφεια;
Κάθε άλλο. Με τις εσωκομματικές εκλογές η Ν.Δ. μένει πιστή στις δεσμεύσεις του Προέδρου μας για ανανέωση, αξιοκρατία και εξωστρέφεια. Η ανάδειξη νέων Προέδρων των Νομαρχιακών Οργανώσεων, των μελών των Νομαρχιακών Διοικουσών Επιτροπών, των Προέδρων των ΔΗΜ.Τ.Ο., των μελών των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων και των μελών των Δημοτικών Τοπικών Επιτροπών ενισχύει την εσωκομματική δημοκρατία και συντείνει στην αρτιότερη αξιοποίηση των στελεχών  μας.
Η Παράταξή μας βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση και κινητικότητα. Ενδυναμώνουμε τη συμμετοχή των μελών μας, διεξάγουμε εκλογές από τη βάση, κάνουμε ανοικτή πρόσκληση σε ολόκληρη την κοινωνία, δίνουμε έμφαση στην ενεργό συμμετοχή όλων και κυρίως των νέων.

Ποιο ήταν το βασικό πολιτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματός σας;
Τρία χρόνια, τώρα, η χώρα πάει πίσω. Στην Οικονομία, στην Ασφάλεια, στους Θεσμούς, στη Δικαιοσύνη, στην καθημερινότητα, αλλά -δυστυχώς- και στα εθνικά θέματα. Κάνει παραχωρήσεις στο παρασκήνιο και εκπτώσεις στην εθνική μας κυριαρχία, για να καλύψει την αδυναμία της να χειριστεί, όπως πρέπει, τα ζωτικά μας συμφέροντα. Αποτελεί, λοιπόν, χρέος μας η ελληνική κοινωνία να ταυτίσει τη Ν.Δ. με την οικονομική ανάταξη, τη δημοκρατική αποκατάσταση και τον θεσμικό εκσυγχρονισμό.
Στο πλαίσιο της ομιλίας του αυτό που τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν το χρέος μας να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο την πολιτική μας παρέμβαση. Με στάση ειλικρινή και ανθρώπινη, με λόγο συγκεκριμένο και σύγχρονο, με διάθεση ενωτική προς την κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα μετωπική προς τον πολιτικό μας αντίπαλο. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρόεδρός μας «Η κοινωνία περιμένει από εμάς πολλά. Δεν θα την απογοητεύσουμε!».

Ο κ. Κοτζιάς επισκέφθηκε εκ νέου τα Σκόπια και οι δύο πλευρές εγγράφως πλέον έχουν ανταλλάξει προτάσεις. Πιστεύετε είμαστε κοντά σε συμφωνία που μπορεί να φθάσει και στη Βουλή;
Δυστυχώς, σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό βρισκόμαστε πιο κοντά σε αδιέξοδο, παρά σε λύση. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς επιδιώκει η Κυβέρνηση και προφανώς με τους χειρισμούς που επέλεξε τους τελευταίους μήνες δεν την εμπιστευόμαστε. Ούτε εμείς και κυρίως η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού που με αφορμή το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων πραγματοποίησαν πολυπληθέστατες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας αποδοκιμάζοντας ευθέως τους καταστροφικούς χειρισμούς των Τσίπρα-Κοτζιά-Καμμένου.
Σε ό,τι αφορά εμάς, η θέση μας είναι γνωστή. Δεχόμαστε μόνο λύση-πακέτο που περιλαμβάνει την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, του εύρους χρήσης αυτής, και της απάλειψης όλων των αλυτρωτικών αναφορών από την πλευρά της γείτονος. Κάθε άλλη πρόταση, έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι θα μας βρει απέναντι, καθώς θα είναι επιζήμια των εθνικών συμφερόντων.

Σε ότι αφορά στην Τουρκία, κατά πόσο σας ανησυχεί η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης;
Πρώτα απ’ όλα, με μια σοβαρή και υπεύθυνη Κυβέρνηση δεν θα είχε συμβεί κάτι τέτοιο. Η Κυβέρνηση, αντί να προνοήσει για να μην δοθεί καμία αφορμή στην Τουρκία, βρέθηκε με ευθύνη της μπροστά σε τετελεσμένα. Επιπλέον, για αρκετές μέρες υποβάθμισε τις ενέργειες της Τουρκίας και δεν αντιμετώπισε το περιστατικό άμεσα, αποφασιστικά και κυρίως συντονισμένα. Θυμίζουμε ότι την ώρα που οι δύο στρατιωτικοί μας –σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν – βρίσκονταν ήδη από τις πρώτες μέρες σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, ο κ. Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, μιλούσε για «σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο». Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μιλούσε για «ομήρους», ενώ ο αναπληρωτής του τον άδειαζε καταλογίζοντάς του «υπερτροφικό λόγο». Η αλλοπρόσαλλη αυτή στάση επιβεβαιώθηκε και από το γεγονός ότι μέχρι πρότινος η μισή Κυβέρνηση χαρακτήριζε το θέμα «διμερές», ενώ η άλλη μισή «διεθνές». Έπρεπε να περάσουν 25 μέρες για να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση  ότι το θέμα δεν είναι σύνηθες και ότι χρειάζεται απαραιτήτως να διεθνοποιηθεί. Κάτι που έλεγε ήδη από την πρώτη στιγμή η Νέα Δημοκρατία που αντιμετώπισε το θέμα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Υπενθυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από την επίσκεψή του στις Η.Π.Α. προ δεκαημέρου, όπως και στο Κατάρ, τη Σύνοδο Κορυφής του Ε.Λ.Κ., αλλά και σε όλες τις συνεντεύξεις του σε ξένα Μ.Μ.Ε. απαρίθμησε μια προς μια όλες τις ενέργειες της τουρκικής προκλητικότητας και έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της παράνομης κράτησης των δύο αξιωματικών μας ως την κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας τονίζοντας την ανάγκη να γυρίσουν άμεσα στην Πατρίδα μας.

Πως εκτιμάτε τα συμπεράσματα από την ευρωτουρκική σύνοδο της Βάρνας; θεωρείτε επαρκή τη διεθνή αποδοκιμασία της Τουρκίας όπως αποτυπώθηκε;
Τα αποτελέσματα δεν είναι δυστυχώς αισιόδοξα. Η κυβέρνηση όφειλε  να κινητοποιηθεί σε όλα τα διεθνή fora και στα διεθνή ΜΜΕ, όπως έκανε ήδη η ΝΔ, προκειμένου να αξιοποιήσει το μομέντουμ της ισχυρής απόφασης της Συνόδου Κορυφής στην οποία συνέβαλλε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την παρέμβαση του στην Σύνοδο του ΕΛΚ. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν προέβη σε καμία σοβαρή προετοιμασία για τη Σύνοδο στη Βάρνα και αρκέστηκε μόνο σε εντυπώσεις.
Ο κ. Τουσκ αρκέστηκε να διατυπώσει την ανησυχία της ΕΕ «για τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και για την κράτηση πολιτών της Ε.Ε. από την Άγκυρα»,  ενώ με ακόμη πιο ήπια διπλωματική γλώσσα, ο κ. Γιούνκερ κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο «να επανεξετάσει τα θέματα των συλλήψεων των δυο στρατιωτικών και των δημοσιογράφων και να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Ελλάδα». Τα λόγια αυτά δεν συνιστούν καν προειδοποιήσεις. Εξ ου και ο κ. Ερντογάν στις δικές του δηλώσεις δεν θεώρησε καν αναγκαίο να θίξει το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών αποφεύγοντας να δεσμευτεί για οτιδήποτε δημοσίως, κάτι που εντείνει τις ανησυχίες μας για την παράταση  της κράτησης τους.

Πότε και πως θα ληφθούν οι αποφάσεις για την ανάδειξη υποψηφίου Δημάρχου στο Δήμο Θεσσαλονίκης;
Κύριε Πλάκα, επιτρέψτε μου αρχικά να πω, πως τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ν.Δ. Πρώτα απ’ όλα  θέλουμε μια αυτοδύναμη και αυτοτελή Αυτοδιοίκηση  δίπλα στον πολίτη και ελεγχόμενη κυρίως από αυτόν.
Σε αυτό το εγχείρημα θέλουμε κοντά μας ανθρώπους με ικανότητες, με κέφι για δουλειά και διάθεση για προσφορά. Και πιστέψτε με πως και στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολλοί τέτοιοι άνθρωποι. Άνθρωποι που θέλουν να δουλέψουν για το καλό του τόπου τους και μοιράζονται το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Παράταξής μας για μια ισχυρή ευρωπαϊκή Ελλάδα έτοιμη και ικανή να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες  διεθνείς προκλήσεις.
Σε ό,τι αφορά «χρίσματα», αυτά δεν μας απασχολούν. Αυτό που μας νοιάζει δεν είναι να μοιράσουμε οφίκια, αλλά να συνεχίσουμε την μάχη με αμείωτους ρυθμούς για ένα καλύτερο μέλλον για όλους ανεξαιρέτως του πολίτες της χώρας.

No Comments Yet

Comments are closed