Κράτος αρωγός και όχι εφοριακός

από Κούβελας Δημήτρης
sms

Αφαίμαξη  αντί  αιμοδοσία της   οικονομίας

Οι κυβερνήσεις δοκίμασαν, τα τελευταίο χρόνια, πολλές μεθόδους για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η έμφαση δόθηκε στη συγκέντρωση όλο και περισσοτέρων χρημάτων, για την  εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

– Επιβλήθηκαν δεκάδες νέοι φόροι και εισφορές κάθε λογής.

– Περικόπηκαν μισθοί και συντάξεις.

– Ανακαλύφθηκαν νέες μέθοδοι, με εταιρείες είσπραξης και πλειστηριασμούς.

– Καταργήθηκαν ή μειώθηκαν δραματικά κοινωνικά επιδόματα προς πολύτεκνους, ανάπηρους, χηρείας,  θέρμανσης, επιδότησης ενοικίου κλπ.

Όλη αυτή η φοροκαταιγίδα  στέρησε, από τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις, χρήματα απαραίτητα για τη λειτουργία τους και την δυνατότητα να προσφέρουν ό,τι ζητούσε απ’ αυτούς ο προϋπολογισμός, ώστε να λειτουργήσει το κράτος και να εξυπηρετηθεί το δημόσιο χρέος.

Η πολυθρύλητη πάταξη της φοροδιαφυγής ακούγεται σαν κακόγουστο ανέκδοτο, επειδή καταλήγει ακριβώς στο αντίθετο αποτέλεσμα. Η υπερφορολόγηση οδήγησε στη φοροαποφυγή και στη φοροκλοπή. Ιδίως τα τελευταία χρόνια, που κυβερνούν οι αρνητές της συμμόρφωσης προς τις υποχρεώσεις των πολιτών έναντι του κράτους. Αυτοί που λανσάρισαν το σύνθημα και δημιούργησαν το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, έδωσαν την δικαιολογία στους πολίτες να ενταχθούν και να πυκνώσουν τις τάξεις του κινήματός τους. Έτσι, η υπερφορολόγηση, όχι μόνο δεν έλυσε, αλλά επιδείνωσε τα πρόβλημα.

Αλλαγή πορείας επειγόντως!

Η κατάσταση μοιάζει αδιέξοδη. Ένα πράγμα πάντως είναι καθαρό. Η υψηλή φορολογία τσάκισε την οικονομία. Επείγουσα είναι η ανάγκη για στροφή 180 μοιρών και σταδιακή, αλλά δραστική, μείωση της  φορολογίας. Αυτή η αλλαγή είναι απαραίτητη για να περάσει και το μήνυμα προς τους μέλλοντες επενδυτές, Έλληνες και ξένους, ότι είναι καλοδεχούμενοι.

Το ζήτημα των ημερών, με τα κόκκινα δάνεια και τη προστασία της πρώτης  κατοικίας, πρέπει να τελειώνει. Αρκετά σύρθηκε, αύξησε τους πραγματικά αδύνατους οφειλέτες, έδωσε τροφή και στους κακοπληρωτές.

Ήδη με πρόσφατη επίσημη ανακοίνωση πληροφορηθήκαμε ότι 4 εκατομμύρια Έλληνες χρωστάνε στην εφορία, δηλαδή ένας στους δύο. Με τον αριθμό να αυξάνει ραγδαία. Η εκκρεμότητα επιδεινώνει την κατάσταση και καθυστερεί την ομαλή ροή χρηματοδότησης από ευρωπαϊκές πηγές.

Εκτός από την ρύθμιση για τους αδυνατούντες και τους κακοπληρωτές καιρός είναι να επιβραβευθούν οι συνεπείς  φορολογούμενοι και δανειολήπτες. Αυτό βέβαια σκοντάφτει στο γεγονός ότι αποτελεί πρόταση της Ν.Δ. που δύσκολα θα υιοθετήσει η «κυβέρνηση του  δεν πληρώνω».

Νοικοκύρεμα του κράτους

Μια άλλη σημαντική διάσταση στο θέμα της οικονομικής ανάκαμψης, είναι το νοικοκύρεμα του κράτους και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας. Στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, οι καθυστερήσεις και τα πρόσθετα δικαιολογητικά που ζητούνται από τους πολίτες, αυξήθηκαν εντυπωσιακά. Για την σύνταξη ενός συμβολαίου μεταβίβασης ακινήτου απαιτούνται μέχρι και 20 δικαιολογητικά !

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) έδωσε εντυπωσιακά  στοιχεία για την γραφειοκρατία  και την επιβάρυνση που δημιουργεί στις εξαγωγές:

-Το κόστος εξαγωγής ενός κοντέινερ είναι στην Ελλάδα 15% μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

-Η ποιότητα των τελωνειακών υπηρεσιών βαθμολογείται με 5 έναντι μέσου όρου 9 της Ε.Ε.

-Ο χρόνος για την εξαγωγική διαδικασία είναι 70% μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Γιατί να είμαστε τόσο κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και να μην είμαστε στις πρώτες θέσεις;

Ναι, μπορεί να ξανακινηθεί η οικονομία αν το κράτος από έφορος και καταναλωτής λειτουργήσει και στον κύριο ρόλο του, ως συντονιστής και αρωγός στην υγιή επιχειρηματικότητα.