Κορωνοϊός και οικονομία

από Team MyPortal.gr
sms

Του Κωνσταντίνου Χατζηκωνσταντινίδη*

Ο κοροναϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.900 ανθρώπους, την ώρα που τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 85.000, έχοντας εξαπλωθεί σε πολλές χώρες. Όσον αφορά την Ευρώπη, η Ιταλία αποτελεί την μεγαλύτερη “εστία” του ιού, αφού υπάρχουν 889 επιβεβαιωμένα περιστατικά.

Την τελευταία φορά που μία επιδημία κοροναϊού έπληξε την Κίνα και συγκεκριμένα το 2003, η παγκόσμια οικονομία βγήκε από την περιπέτεια εν πολλοίς αλώβητη. Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά ένας παρόμοιος ιός έρχεται να απειλήσει όχι μόνο την οικονομία της Κίνας, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη. Η Κίνα του σήμερα, συνεισφέρει περισσότερο από ποτέ στην παγκόσμια οικονομία, κάτι που σημαίνει ότι ο όποιος μεγάλος εγχώριος αντίκτυπος από τον ιό θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εβδομάδων, ενώ οι περιοχές που βασίζονται στον τουρισμό και ειδικά σε Κινέζους τουρίστες φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από τις δευτερογενείς επιπτώσεις του ιού.

Πιο συγκεκριμένα η έξαρση του κοροναϊού αναμένεται να πλήξει την οικονομία που αποτελεί κινητήριο παράγοντα της παγκόσμιας ανάπτυξης, αν και οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι πολύ νωρίς να υπολογιστεί ο συνολικός αντίκτυπος σε επιχειρήσεις και καταναλωτές. Ήδη πολλές επιχειρήσεις και καταστήματα τα οποία δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές της Κίνας έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, ενώ ο φόβος της μετάδοσης του ιού διακόπτει εναέριες και θαλάσσιες μεταφορές με αποτέλεσμα τα ξενοδοχεία και οι αεροπορικές εταιρίες να προσφέρουν επιστροφές σε άτομα που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν στην Κίνα. Μάλιστα, ακόμη και αξιοθέατα όπως η Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου και μέρος του Σινικού Τείχους και της Ντίσνεϊλαντ στην Σανγκάη κλείνουν για λόγους ασφαλείας. Στη γειτονική Ιταλία πολλές συνεδριακές εκδηλώσεις, ποδοσφαιρικοί αγώνες και δημόσια δρώμενα αναβάλλονται επ’ αόριστον, ενώ το κόστος των μέτρων για την καταπολέμηση του κοροναϊού είναι ήδη 18 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως για το βόρειο τμήμα της χώρας.

Πλέον ζει και η Ελλάδα στους ρυθμούς του κοροναϊού καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και είναι σίγουρο ότι τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Ήδη τα 2 πρώτα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη έθεσαν την πόλη σε μια μορφή “καραντίνας”, με συνεχείς ελέγχους για κρούσματα και απολυμάνσεις χώρων, ενώ ήδη ένα δημοτικό σχολείο της πόλης θα παραμείνει κλειστό για 2 εβδομάδες. Μεγάλο επίσης πλήγμα στην οικονομία της χώρας θα επιφέρει η ακύρωση όλων των καρναβαλικών παρελάσεων, που επρόκειτο να διοργανωθούν το σαββατοκύριακο. Αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο στο καρναβάλι της Ξάνθης είχαν δηλώσει συμμετοχή 15.000 άνθρωποι, γίνεται εύκολα ορατό πως η ακύρωση του αποτελεί “βόμβα” στην τοπική οικονομία.

Εκτός αυτού, όσον αφορά τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του κοροναϊού είναι αμφίβολο πόσοι θα ακυρώσουν τις διακοπές τους, όχι τόσο γιατί η Ελλάδα είναι από τις “επικίνδυνες” χώρες, αλλά γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις οι επισκέπτες μένουν στα σπίτια τους και δεν μετακινούνται εύκολα. Ιδιαίτερα και από την Κίνα είναι αμφίβολο πόσοι τουρίστες θα έρθουν από τους 200.000 που έρχονται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο. Ήδη στη Σαντορίνη έχουν ακυρωθεί δεκάδες γάμοι που πραγματοποιούν Κινέζοι οι οποίοι αφήνουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό στη χώρα μας.

Γίνεται συνεπώς αντιληπτό ότι ο κοροναϊός επηρεάζει έντονα την οικονομία τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η διαφαινόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οι μικρότερες εμπορικές ροές και κυρίως οι λιγότερες τουριστικές αφίξεις είναι οι επιπτώσεις που φαίνονται με την πρώτη ματιά.

* Υπεύθυνος Συμβουλίου Σχολής ΔΑΠ ΝΔΦΚ Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΑΠΘ