Κορωνοϊός: Αίτημα ΕΒΕΘ για διεύρυνση των ΚΑΔ επιχειρηματικών κλάδων που πλήττονται οικονομικά

Την διεύρυνση του καταλόγου των ΚΑΔ των επιχειρηματικών κλάδων, που πλήττονται οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, ζητά με επιστολή του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

H επιστολή του ΕΒΕΘ απευθύνεται στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και στον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση και έχει ως εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Σας γνωστοποιούμε ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) γίνεται καθημερινά αποδέκτης πλήθους διαμαρτυριών από επιχειρήσεις – μέλη του, που δεν συμπεριελήφθησαν στο πεδίο εφαρμογής των ΥΑ 1053/20.03.2020 (ΦΕΚ Β΄ 949) και 1054/20.03.2020 (ΦΕΚ Β΄950), με τις οποίες τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα στήριξης του Υπουργείου Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που πλήττονται οικονομικά, λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19. Πρόκειται, ως επί τo πλείστον, για επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, η οικονομική δραστηριότητα των οποίων έχει περιοριστεί δραματικά, λόγω της υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων πελατών τους, αλλά και των περιορισμών στην κυκλοφορία και της γενικευμένης ανησυχίας των πολιτών. Πρόκειται, επίσης, για επιχειρήσεις που πραγματοποιούν μεγάλο μέρος των εσόδων τους σε δραστηριότητες που αναγνωρίζονται από τις ανωτέρω ΥΑ ως πληττόμενες, δεν εντάσσονται όμως στα μέτρα στήριξης, διότι οι δραστηριότητες αυτές έχουν δηλωθεί ως δευτερεύουσες και όχι ως κύριες.
Περαιτέρω δε, πρέπει να επισημανθεί ότι όλες οι ανωτέρω επιχειρήσεις, εξαιτίας της μη συμπερίληψής τους στο πεδίο εφαρμογής των ανωτέρω ΥΑ, δεν μπορούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης του άρθρου 11 της από 20.03.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α΄68) και, συνεπώς, δεν μπορούν να προβούν σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν.
Ενόψει των ανωτέρω, μεταφέροντας τα εύλογα αιτήματα επιχειρήσεων που κατατέθηκαν μέχρι στιγμής στο Επιμελητήριό μας, παρακαλούμε να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής των ανωτέρω ΥΑ, και όσων άλλων τυχόν εκδοθούν για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της νόσου COVID – 19, ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτές και να τύχουν όλων των σχετικών ευνοϊκών ρυθμίσεων, επιχειρήσεις των κλάδων με τους κάτωθι Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ):

ΚΑΔ Κλάδος
2521 Κατασκευή σωμάτων και λεβήτων κεντρικής θέρμανσης
2751 Κατασκευή ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
4531 Χονδρικό εμπόριο μερών και εξαρτημάτων μηχανοκίνητων οχημάτων
4617 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση τροφίμων, ποτών και καπνού
4633 Χονδρικό εμπόριο γαλακτοκομικών προϊόντων, αβγών και βρώσιμων ελαίων και λιπών
4636 Χονδρικό εμπόριο ζάχαρης, σοκολάτας και ειδών ζαχαροπλαστικής
4638 Χονδρικό εμπόριο άλλων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων ψαριών, καρκινοειδών και μαλακίων
4646 Χονδρικό εμπόριο φαρμακευτικών προϊόντων
4649 Χονδρικό εμπόριο άλλων ειδών οικιακής χρήσης
4669 Χονδρικό εμπόριο άλλων μηχανημάτων και εξοπλισμού
4673 Χονδρικό Εμπόριο ξυλείας, οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής
4674 Χονδρικό εμπόριο σιδηρικών, υδραυλικών ειδών και εξοπλισμού και προμηθειών για εγκαταστάσεις θέρμανσης
4724 Λιανικό εμπόριο ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και λοιπών ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής σε ειδικευμένα καταστήματα

4774 Λιανικό εμπόριο ιατρικών και ορθοπεδικών ειδών σε ειδικευμένα καταστήματα
7022 Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης

Δεσμευόμενοι ότι θα επανέλθουμε επί του θέματος, εφόσον λάβουμε νέες εύλογες διαμαρτυρίες επιχειρήσεων – μελών μας, ευελπιστούμε, κύριοι Υπουργοί, στην άμεση ικανοποίηση του αιτήματός μας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πληροφορία και διευκρίνιση».

No Comments Yet

Comments are closed