Η Κομισιόν στηρίζει τη γαλλική ιδέα για απαγόρευση καπνίσματος στις ταινίες

Θετική εμφανίζεται η ΕΕ στην ιδέα της Γαλλίας περί απαγόρευσης του καπνίσματος στις ταινίες, με στόχο να μειωθεί η κατανάλωση καπνού, ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ στη EURACTIV.

«Η Επιτροπή χαιρετίζει όλα τα μέτρα που έλαβαν οι χώρες της ΕΕ για την καταπολέμηση του καπνίσματος και τη μείωση της πρόσληψης, ιδιαίτερα των νέων», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Anca Paduraru.

Σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Γερουσία για την αύξηση των τιμών των τσιγάρων, η υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Agnès Buzyn, τόνισε ότι είναι έτοιμη να αναλάβει «αποφασιστική δράση» για την καταπολέμηση του καπνίσματος και την απαγόρευσή του στις γαλλικές ταινίες.

Η κ. Buzyn προέβη στη συγκεκριμένη δήλωση ύστερα από επίθεση της γερουσιαστή των Σοσιαλιστών, Nadine Grelet-Certenais, εναντίον των Γάλλων κινηματογραφιστών που ισχυρίζονται ότι προωθούν τις διαφημίσεις καπνού.

«Το 70% των νέων γαλλικών ταινιών περιλαμβάνει τουλάχιστον μια σκηνή ενός ηθοποιού που καπνίζει. Το γεγονός αυτό -περισσότερο ή λιγότερο- συμβάλλει στη διάδοση της χρήσης του και την προωθεί σε παιδιά και εφήβους», υπογράμμισε η κ. Grelet-Certenais.

«Δεν καταλαβαίνω, γιατί το τσιγάρο είναι τόσο σημαντικό στο γαλλικό κινηματογράφο», δήλωσε η κ. Buzyn, προσθέτοντας ότι ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη γερουσιαστή.

Όπως αναφέρει ο Dominick Nguyen από το European Network for Smoking and Tobacco Prevention (ENSP), «μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση του καπνίσματος, ιδιαίτερα στους νέους».

«Στη Γαλλία, περισσότεροι από ¼ έφηβοι, ηλικίας 15 χρονών, είναι τακτικοί καπνιστές. Οποιαδήποτε πρωτοβουλία τους εμποδίζει από το να είναι στόχοι της καπνοβιομηχανίας θεωρούνται ευεργετικοί για την προστασία τους από μια ζωή με εξαρτήσεις», εξήγησε στη EURACTIV.

Από την άλλη πλευρά, ο διευθυντής της Forest EU, Guillaume Périgois, εκτιμά ότι ένα τέτοιο μέτρο αποτελεί «παράξενη λογοκρισία».

«Το γεγονός ότι τα κινούμενα σχέδια για παιδιά δεν δείχνουν σκηνές καπνίσματος είναι καλό. Ωστόσο, οι ταινίες για μεγαλύτερα ακροατήρια πρέπει να είναι σε θέση να αντικατοπτρίζουν την πραγματική ζωή, όχι έναν κόσμο χωρίς καπνό. Στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, το 1/4 και το 1/3 του ενήλικου πληθυσμού καπνίζει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

No Comments Yet

Comments are closed