«Κόκκινα» δάνεια και Νόμος Κατσέλη-Σήμερα οι τραπεζίτες στο Μαξίμου

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει και τους ελεύθερους επαγγελματίες που υποθήκευσαν την κατοικία τους για την εξασφάλιση χρηματοδότησης και όχι μόνον τα νοικοκυριά.

Κυβέρνηση και τραπεζίτες θα έχουν σήμερα το απόγευμα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία χαρακτηρίζεται ως «τελευταία ευκαιρία» για τη γεφύρωση των μεταξύ τους διαφορών, σε ότι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας , καθώς ο σχετικός νόμος θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και να ενεργοποιηθεί από την 1η Μαρτίου 2019.

Στα χαρτιά του υπουργείου οικονομικών υπάρχει πρόταση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που προβλέπει υψηλά όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας, συσχέτιση της δόσης με την αξία του ακινήτου, διαγραφή μέρους του δανείου για τους συνεπείς δανειολήπτες και επιδότηση της δόσης των πιο αδύναμων οικονομικά δανειοληπτών.

Οι τραπεζίτες όμως δεν φαίνεται να συμφωνούν φοβούμενοι τη δημιουργία νέων «κόκκινων δανείων», προτείνοντας η προστασία να διατηρηθεί για ακίνητα αξίας μέχρι 100.000 ευρώ με το νέο πλαίσιο προστασίας να αφορά στεγαστικά δάνεια και όχι επιχειρηματικά.

Ως προς τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας, το σχέδιο του υπουργείου οικονομικών προβλέπει πως τα όρια προστασίας θα ξεκινούν από 150.000 ευρώ και θα φθάνουν έως τα 250.000 ευρώ ενώ ως προς το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη η κυβέρνηση έχει θέσει ως ανώτατο όριο τα 35.000 ευρώ.

No Comments Yet

Comments are closed