«Κληρώνει» για την δόση του 1 δισ. ευρώ

Μετά την… ψυχρολουσία της κυβέρνησης από την αναβολή της εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ από τον ESM την προηγούμενη εβδομάδα, συνεδριάζει σήμερα, Πέμπτη, εκ νέου το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για να επανεξετάσει την εκταμίευση της.

Η συνεδρίαση θα γίνει με τηλεδιάσκεψη στις 17.00 (ώρα κεντρικής Ευρώπης).

Το διοικητικό συμβούλιο του ESN θα εξετάσει αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης.

Η συνεδρίαση θα γίνει λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας μέσα στην οποία θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα αυτά καθώς η διαθεσιμότητα για το υπολειπόμενο ένα δισεκατομμύριο ευρώ ισχύει μέχρι τις 15 Ιουνίου. Εάν η Ελλάδα χάσει τις προθεσμίες τότε θα χάσει και την υπό – δόση του 1 δισ. ευρώ της τρίτης αξιολόγησης.

Η εκταμίευση της δόσης είναι συνδεδεμένη με την πρόοδο όσον αφορά την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου από τα προηγούμενα κεφάλαια που διατέθηκαν γι αυτόν τον σκοπό.

Υπενθυμίζεται ότι ο ESM ανέβαλε στη συνεδρίασή του στις 8 Ιουνίου την εξέταση της αξιολόγησης των θεσμών αναφορικά με την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού Δημοσίου, για να λάβει περαιτέρω επιβεβαίωση της υλοποίησης όλων των αναγκαίων πληρωμών για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων, ώστε να εγκρίνει την εκταμίευση του υπόλοιπου 1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα παρουσίασαν τον Απρίλιο μικρή μόνο μείωση στα 2,617 δισ. ευρώ από 2,749 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντηθεί την Παρασκευή 15 Ιουνίου με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Πηγή: in.gr

No Comments Yet

Comments are closed