Το κυβερνητικό έργο στη Θεσσαλονίκη προχωρά και τελειώνει με τις εκκρεμότητες του παρελθόντος

από Νοτοπούλου Kατερίνα
sms

H σημερινή διαδικασία καταγράφεται όχι ως μια απλή εκδήλωση αλλά ως μια μείζονος σημασίας προσπάθεια να συμβάλει με τρόπο καθοριστικό στη συζήτηση για τη νέα ατζέντα της Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερα στο δρόμο προς το περιφερειακό συνέδριο παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, τα πορίσματα της σημερινής προσπάθειας μπορούν να αποτελέσουν τον καμβά σχεδιασμού μίας αναπτυξιακής πολιτικής για την πόλη μας.

Και υπό αυτό το πρίσμα, επιτρέψτε μου να απευθύνω έναν δημόσιο έπαινο στην εξαίρετη πρωτοβουλία των διοργανωτών τούτου του Συνεδρίου.

Άλλωστε το Πολιτικό Ημερολόγιο πάντα εισφέρει κάτι νέο και σημαντικό στο δημόσιο διάλογο της πόλης.

Όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός, ολοκληρώνονται οι αναγκαίες προσαρμογές που επιτρέπουν πλέον στη χώρα μας να εισέλθει σε μια αναπτυξιακή τροχιά το 2018, όπου οι βελτιώσεις των μακρο-οικονομικών μεγεθών θα πρέπει να «φανούν», να «περάσουν» σε μικρο-οικονομικό επίπεδο, στους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει στρατηγικές και σχέδια για βιώσιμη ανάπτυξη, με κύριους άξονες την Βιομηχανία και την Μεταποίηση, σημαίνει επενδύσεις στην Καινοτομία και το εξειδικευμένο Ανθρώπινο Δυναμικό, σημαίνει τον μετασχηματισμό της περιοχής σε Διαμετακομιστικό Κόμβο και πύλη εισόδου για ολόκληρη την Ευρώπη, με επικεφαλής ένα Λιμάνι – θα τολμούσα να πω ένα knowledge Port. Να γίνει η περιοχή ένα σημαντικό οικονομικό, επιχειρησιακό και πολιτιστικό κέντρο όλων των Βαλκανίων.

Και ασφαλώς τούτο προϋποθέτει να εμπνεύσουμε πάνω απ’ όλα ένα νέο όραμα, ικανό να συμπεριλάβει και να ενσωματώσει διαλεκτικά, όλες τις δυνάμεις της πόλης μας, με στόχο η Θεσσαλονίκη να απαλλαγεί από τον ρόλο της «συμπρωτεύουσας» που την έπνιξε όλα τα προηγούμενα χρόνια και να γίνει το διαχρονικά ισχυρό κέντρο ολόκληρων των Βαλκανίων.

Αυτήν ακριβώς την προοπτική εξέφρασε εναργώς ο Πρωθυπουργός τονίζοντας πως, ότι είναι η Αθήνα για τον τριτογενή τομέα είναι η Βόρεια Ελλάδα για την βιομηχανία. Η Θεσσαλονίκη δικαιωματικά είναι η βιομηχανική πρωτεύουσα της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας καθιέρωσε την τακτική παρουσία του στη Θεσσαλονίκη όχι μόνο για συμβολικούς λόγους αλλά και για ουσιαστικούς. Το κυβερνητικό έργο στη Θεσσαλονίκη προχωρά και τελειώνει με τις εκκρεμότητες του παρελθόντος. Το Μετρό ολοκληρώνεται, ο ΟΑΣΘ εξυγιαίνεται, το Λιμάνι και το Αεροδρόμιο αξιοποιούνται και αναβαθμίζονται. Ελεύθεροι χώροι αποδίδονται στην τοπική κοινωνία, οι κοινωνικές και πολιτιστικές δομές αποκαθίστανται. Οι κοινωνικές πολιτικές αποτελούν όχι μόνον ασπίδα προστασίας αλλά άξονα οργάνωσης της πολιτείας. Τέλος, η Θεσσαλονίκη καθίσταται διπλωματικός κόμβος.

Οι προκλήσεις για την πόλη μας είναι μεγάλες και σοβαρές. Στο χέρι μας είναι να ξεπεράσουμε μια χρόνια ατολμία των διαφόρων ελίτ της πόλης μας, που σε συνδυασμό με μια κοντόθωρη στρατηγική των φορέων της, που επιδόθηκαν σ’ έναν ανέξοδο θόρυβο, καταδίκασαν την πόλη σε οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό, που δεν της αξίζει και δεν προσιδιάζει στην ιστορική πορεία τούτης της πόλης και στην τοπολογία των δυνάμεών της. Η Θεσσαλονίκη, από το όραμα της συμπρωτεύουσας περνάει στο όραμα του κόμβου της νοτιοανατολικής Ευρώπης και τούτο απαιτεί από εμάς πείσμα, προσπάθεια και συνεννόηση.

Τα αποτελέσματα έρχονται με συστηματικότητα, σκληρή δουλειά, σχέδιο, στρατηγική και καθαρότητα στις σχέσεις του κράτους με την επιχειρηματικότητα.

Έχοντας υπ’ όψη τη θεματολογία του Συνεδρίου, ας ενώσουμε τις προσπάθειές μας για τη δημιουργία του οράματος και το «χτίσιμο» της αυριανής Θεσσαλονίκης. Γιατί είναι δίκαιο και αξίζει στην ιστορία και τους ανθρώπους της.

Με τη σειρά μου σας καλώ στο αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που θα συνδιοργανωθεί από το υπουργείο Οικονομικών και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσα στους επόμενους μήνες. Η παρουσία σας σε αυτό θα καταγραφεί ως έμπρακτη και ενεργός συμμετοχή στην ανάπτυξη ενός σοβαρού και υπεύθυνου διαλόγου για τις στρατηγικές, τις πολιτικές και τα εργαλεία για τη διαμόρφωση ενός αξιόπιστου παραγωγικού σχεδίου για τη Βόρεια Ελλάδα, ικανού να μετασχηματίσει την περιοχή σε διαμορφωτική δύναμη της Εθνικής αναπτυξιακής προσπάθειας.

Εισήγηση στο “1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης” του ΕΛΙΝΕΚΑ, του MyPortal.gr και του “Πολιτικού Ημερολογίου-Ατζέντα Θεσσαλονίκης”