Κύπρος: Μικρή μείωση του αριθμού των ανδρών της Ειρηνευτικής Δύναμης εισηγείται ο γγ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες

Μικρή μείωση του αριθμού των ανδρών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο και εσωτερικές ανακατατάξεις, εισηγείται ο γενικός γραμματέας, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έκθεσή του για τη στρατηγική αναθεώρηση της Ειρηνευτικής Δύναμης.

Ειδικότερα, ο κ. Γκουτέρες εισηγείται τη μείωση των μελών της ειρηνευτικής δύναμης από 888 στους 860.
Σημειώνει ότι από την εξουσιοδοτημένη στρατιωτική δύναμη 888 ατόμων, οι 28 θέσεις ορίστηκαν με βάση το ψήφισμα 22-63 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Ιανουάριο του 2016, για την υποστήριξη προσπαθειών στρατιωτικού σχεδιασμού εν αναμονή πιθανής επίλυσης του κυπριακού.

Από τις 28 θέσεις, προτείνει οι οκτώ να διατηρηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα, ώστε να καλυφθούν οι απαιτήσεις επιτήρησης στα σημεία διέλευσης Δερύνειας και Λεύκας, τα οποία, όπως αναφέρει, αναμένεται να ανοίξουν τους επόμενους μήνες.

Τονίζει, επίσης, ότι προς το παρόν, η Ειρηνευτική Δύναμη θα παραμείνει μια επιχείρηση διατήρησης της ειρήνης, με βάση το πεζικό, αλλά με ενισχυμένο το τμήμα παρατήρησης.

Στόχος, αναφέρει ο κ. Γκουτέρες, είναι να καταστεί πιο αποτελεσματική η δύναμη στο πλαίσιο της προσπάθειας διατήρησης της ηρεμίας στην προστατευόμενη ζώνη και στην αποφυγή της κλιμάκωσης των εντάσεων, συμβάλλοντας στη δημιουργία συνθηκών για επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

No Comments Yet

Comments are closed