Κίνητρα για την αύξηση του αριθμού των συνεταιριστικών τραπεζών σε κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα, ζητά ο Δ. Παπαδημούλης από την Κομισιόν

από Team MyPortal.gr
sms

Ερώτηση με θέμα «Τι κίνητρα θα δώσετε σε κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, να προχωρήσουν εκτενέστερα στην ίδρυση συνεταιριστικών τραπεζών;» έκανε προς την Κομισιόν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών.

Ο κ. Παπαδημούλης επισημαίνει ότι, βάσει των στοιχείων, «το μερίδιο αγοράς των συνεταιριστικών τραπεζών στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου», ενώ αντίθετα στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά οι συνεταιριστικές τράπεζες αποτελούν ένα από τα βασικά εργαλεία χρηματοδότησης των τοπικών επιχειρήσεων.

Ο Δ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει ότι «οι συνεταιριστικές τράπεζες -παρά το πιο ευέλικτο εποπτικό πλαίσιο των εθνικών αρχών- δεν έχουν αποτελέσει πηγή συστημικού κινδύνου, γνωρίζουν καλύτερα τις αναπτυξιακές ανάγκες της τοπικής αγοράς, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και τους πελάτες τους», καθώς και «επηρεάζονται λιγότερο από το πρόβλημα της ασύμμετρης πληροφόρησης».

Τέλος, ο κ. Παπαδημούλης ρωτά την Κομισιόν «τι κίνητρα θα δώσει στα κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, να προχωρήσουν εκτενέστερα στην ίδρυση συνεταιριστικών τραπεζών», καθώς και «αν θα μπορούσαν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να αποτελέσουν εναλλακτικές πηγές παροχής χρηματοδοτικής πίστης των συνεταιριστικών τραπεζών».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση προς την Κομισιόν:

Θέμα: Συνεταιριστική τραπεζική

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών αναδεικνύουν ότι το μερίδιο αγοράς των συνεταιριστικών τραπεζών στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά  αποτελούν ωστόσο ένα από τα βασικά εργαλεία χρηματοδότησης των τοπικών επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικά, όσον αφορά στη χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (SMEs) στη Φιλανδία είναι 37,8%, στην Γερμανία 33,4%, στην Γαλλία περίπου 45,7% και στην Ολλανδία 43%.

Δεδομένου ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες -παρά το πιο ευέλικτο εποπτικό πλαίσιο των εθνικών αρχών-  δεν έχουν αποτελέσει πηγή συστημικού κινδύνου, δεδομένου ότι γνωρίζουν καλύτερα τις αναπτυξιακές ανάγκες της τοπικής αγοράς, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και τους πελάτες τους, δεδομένου ότι επηρεάζονται λιγότερο από το πρόβλημα της ασύμμετρης πληροφόρησης (asymmetric information), ερωτάται η Κομισιόν:

1. Στην κατεύθυνση εμβάθυνσης της Τραπεζικής Ένωσης, ποιες πολιτικές σχεδιάζει για να δώσει κίνητρα στα κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, να προχωρήσουν εκτενέστερα στην ίδρυση συνεταιριστικών τραπεζών;

2. Πώς θα αντιμετωπιστούν οι εθνικές αναπτυξιακές ιδιαιτερότητες στην πορεία προς την τραπεζική ενοποίηση;

3. Θα μπορούσαν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) να αποτελέσουν εναλλακτικές πηγές παροχής χρηματοδοτικής πίστης των συνεταιριστικών τραπεζών;