Κικίλιας: Συγχαρητήρια στους διασώστες του ΕΚΑΒ για τις 3 πολύ δύσκολες αεροδιακομιδές

«Αξίζουν συγχαρητήρια στους διασώστες του ΕΚΑΒ για την επιχείρηση 3 πολύ δύσκολων αεροδιακομιδών», δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στο OPEN  ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Είχαμε εκπονήσει και ανακοινώσει το σχέδιό μας  όταν υπήρχε τεράστια πίεση καταρχάς στο Νομό Θεσσαλονίκης, τώρα υπάρχει πίεση σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Πέρα από το ότι από 36 κρεβάτια φτάσαμε, κάνοντας μία συγκλονιστική υπέρβαση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τα 220 στο Νομό Θεσσαλονίκης και ακόμα περισσότερα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, είδατε ότι στις επιχειρησιακές δυνατότητες του υπουργείου Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις διακομιδές και αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ προκειμένου να μετακινήσουμε περιστατικά είτε από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο της ίδιας Υγειονομικής Περιφέρειας, είτε από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο γειτονικής γεωγραφικά ΥΠΕ, είτε από την Βόρεια Ελλάδα στην Αττική και στην Αθήνα. […] Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους διασώστες του ΕΚΑΒ, στον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου ο οποίος είναι 25 ημέρες στη Θεσσαλονίκη και έχει φτιάξει ένα δεύτερο συντονιστικό κέντρο στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο διαχειρίζεται όλες τις εφημερίες και όλες τις  ΜΕΘ της Βορείου Ελλάδας.

Τρεις πολύ έμπειροι διασώστες συντόνισαν, οργάνωσαν και πέτυχαν, και τους ευχαριστούμε πολύ, να μεταφερθούν τρεις συμπολίτες μας σε κρίσιμη κατάσταση από το Νοσοκομείο της Δράμας στην Καβάλα και από εκεί με C-130 στην Αθήνα και σε τρία Νοσοκομεία της Αττικής, στο Σωτηρία, τον Ευαγγελισμό και το Αττικό», υπογράμμισε.

Ο υπουργός, ανέφερε επίσης ότι βρισκόμαστε σε μία φάση εξέλιξης και διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα, η οποία έχει πιέσει πολύ τις κοινωνίες, έχει πιέσει πολύ το Εθνικό Σύστημα Υγείας και προφανώς, έχει βάλει άλλα δεδομένα στον τρόπο στον οποίο προγραμματίζαμε ως οργανωμένη Πολιτεία να επιστρέψουμε σε μία μερική κανονικότητα.

«Όπως πολύ σωστά είπε και ο πρωθυπουργός, δεν υπάρχει θέμα ημερομηνιών, υπάρχει θέμα του πώς πηγαίνουν τα κρούσματα και η διασπορά και πόσο μειώνονται και το πόσο επίσης μπορούμε να βοηθήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να μειωθούν τα περιστατικά τα οποία διακομίζονται στα Νοσοκομεία, να μειωθούν οι διασωληνωμένοι, να μπορέσει να πάρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ανάσες», συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας.

«Στη Βόρεια Ελλάδα πλέον λειτουργεί στο 100% και δοκιμάζεται. Είμαστε πολύ περήφανοι που οι διοικητές μας, οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, οι διασώστες του ΕΚΑΒ, οι επιστήμονές μας, όλοι μαζί μια γροθιά, σε μια προσπάθεια συγκλονιστική για να είναι  όρθιο το Ε.Σ.Υ..

Θέλω για μία ακόμη φορά να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλους αυτούς τους ανθρώπους», ανέφερε.

«Η Διοικήτρια του Νοσοκομείου, η κυρία Νίκη Καρατζόγλου, έχει κάνει μία εξαιρετική δουλειά και συνεπικουρούμε και βοηθάμε ο ΥΠΕάρχης Δημήτρης Τσαλικάκης και εμείς από το Υπουργείο Υγείας. Όταν διοικείς είσαι ψύχραιμος και αντιλαμβάνεσαι και αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις μία-μία, όπως έρχονται. Δεν έχει πρόβλημα το Νοσοκομείο Δράμας, έχει πρόβλημα η πόλη και όλος ο Νομός Δράμας και πιέζονται λόγω της διασποράς του κορωνοϊού», τόνισε ο υπουργός.

«Και προφανώς πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι, το λέω για μία ακόμη φορά, πώς αντιμετωπίσαμε τους υγειονομικούς κανόνες και τα πρωτόκολλα τους τελευταίους 1-2 μήνες, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο στη Δράμα», συνέχισε.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι το Νοσοκομείο Δράμας ξεκίνησε με τρία κρεβάτια ΜΕΘ, έχει 12 κρεβάτια ΜΕΘ τώρα. Έχει δύο πνευμονολόγους, τρεις  παθολόγους, τρεις αναισθησιολόγους. Ο κύριος Τσαλικάκης στέλνει άλλον έναν παθολόγο και έχει στείλει ήδη από την Καβάλα και τα Κέντρα Υγείας του Νομού και 12 γενικούς γιατρούς που είναι  στα ΤΕΠ, εφημερεύουν και στηρίζουν το Nοσοκομείο.

Έχει επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό και κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι μαζί και η τοπική κοινωνία μια συγκλονιστική προσπάθεια. «Τους ευχαριστώ όλους πάρα πολύ και δεν θα αφήσω κανέναν σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή να διαταράξει ή να ενοχλήσει ή να διασαλεύσει τη μάχη την οποία δίνουν οι Δραμινοί και το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας και όλη η Υγειονομική Περιφέρεια, σε μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση.

Επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά, γιατί μάλλον κάποιοι δεν το έχουν καταλάβει. Σε μια παγκόσμια κρίση Δημόσιας Υγείας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν στον κόσμο, η Ελλάδα μας με το χτυπημένο 10 χρόνια Εθνικό Σύστημα Υγείας, χωρίς επενδύσεις λόγω των μνημονίων και των περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών, στέκεται όρθια, αντέχει», δήλωσε.

Ο υπουργός είπε ότι το σύστημα πιέζεται στη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία. Ωστόσο, όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχει διαχειριστεί και αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Για αυτό και δημιουργήθηκε συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ στη Βόρεια Ελλάδα.

Πολύ σωστά και επαγγελματικά, δήλωσε, αποφασίζουν οι γιατροί μας, οι διευθυντές των ΜΕΘ και το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ φροντίζει ώστε κάθε μέρα να υπάρχει δυνατότητα και με αμοιβαίες μετακινήσεις και με στήριξη του ενός Νοσοκομείου στο άλλο, να μην μένει κανείς συμπολίτης μας αβοήθητος.

«Εξήγησα από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ότι όσο και να ενισχυθεί ένα εθνικό σύστημα – 7000 υγειονομικούς έχουμε προσλάβει – και όσα παραπάνω κρεβάτια ΜΕΘ και να δημιουργήσει – τα έχουμε υπερδιπλασιάσει – αν δεν καταλάβουμε ότι είναι μια νόσος που πρέπει να φρενάρουμε τη διασπορά της, να σεβαστούμε τους κανόνες του lockdown, να βοηθήσουμε τους υγειονομικούς μας, ποτέ ένα σύστημα Υγείας δεν μπορεί να έχει άπειρες δυνάμεις», τόνισε.

«Και αυτό αποδείχθηκε στη Βόρεια Ευρώπη ή και σε γειτονικές μας χώρες πολύ πιο πλούσιες από εμάς, με πολύ πιο ισχυρά συστήματα Υγείας, που αντίθετα με εμάς που αντέχουμε ακόμα, κατέρρευσαν. Δεν θα ήθελα να μπω στη διαδικασία να μιλήσω για συγκεκριμένες χώρες, πλέον τα έχετε δημοσιεύσει όλα και ξέρουν οι Έλληνες για τι μιλάω», συμπλήρωσε.

Παράλληλα επεσήμανε ότι «Πρέπει οι συμπολίτες μας να καταλάβουν ποια είναι η κατάσταση. Οφείλουν να προφυλάξουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους, τις ευπαθείς ομάδες μέσα στις οικογένειές τους, τους πιο μεγάλους σε ηλικία. Να τηρούν τα μέτρα, να φοράνε μάσκες.

Βλέπω ότι υπάρχουν περιοχές στην Περιφέρεια μετά από τους ελέγχους οι οποίοι έχουν γίνει και τα στοιχεία τα οποία είναι στη διάθεση της Κυβέρνησης, πως αυτό δεν γίνεται σε ποσοστό το οποίο θα θέλαμε και αυτό γεννά περαιτέρω προβλήματα».

 Είμαι πεπεισμένος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας θα εμβολιαστεί

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή μία εταιρεία έχει ζητήσει έγκριση από τον FDA, τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκου, θα ακολουθήσουν και άλλες. Οι εταιρείες θα ζητήσουν έγκριση και από τον ευρωπαϊκό EMA. «Οι διαβεβαιώσεις που έχουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ECDC είναι ότι δεν θα γίνει καμία έκπτωση στην ασφάλεια. Τα εμβόλια θα έρθουν την ίδια στιγμή ακριβώς που θα εγκριθούν και στη Γερμανία και στη Γαλλία και στην Πορτογαλία και στην Ιταλία και στην Ελλάδα.

Είμαστε έτοιμοι με ένα πολύπλοκο, σύνθετο και πολύ υψηλού επιπέδου δύσκολο πρόγραμμα εμβολιασμού, εμβολιαστικών κέντρων και logistics. Θα εμβολιάσουμε σταδιακά τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες και μετά όλο τον πληθυσμό και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε ως κοινωνία σε μία μερική κανονικότητα», υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, μία εθνική εκστρατεία εμβολιασμού που συμπεριλαμβάνει όλους: Πολιτεία, Εκκλησία, κοινωνικούς φορείς, Ιατρικούς Συλλόγους, Φαρμακευτικούς Συλλόγους, τις εταιρείες, Δημοτικά Συμβούλια, Περιφερειακά Συμβούλια, όλους τους ανθρώπους οι οποίοι καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό είναι να εξηγηθεί στους συμπολίτες μας πόσο ευεργετικά είναι τα εμβόλια για τη Δημόσια Υγεία και για την υγεία τους, για την άμυνά τους απέναντι στον κορωνοϊό. Αυτό θα το δείτε να ξεδιπλώνεται τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας θα καταλάβει, θα ενημερωθεί σωστά και τελικά θα εμβολιαστεί. Και θα μπορέσουμε να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω. Όλοι το θέλουμε αυτό με ψυχραιμία, με υπομονή, με εγκράτεια και με ασφάλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

No Comments Yet

Comments are closed