Κεραμέως: Από αύριο «Μαθαίνουμε στο σπίτι» με την ΕΡΤ

Την εκπαιδευτική τηλεόραση μέσω της ΕΡΤ επιστρατεύει το υπουργείο Παιδείας για την, από το σπίτι, εκπαίδευση των μαθητών του δημοτικού. Το ωράριο των μαθημάτων της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ορίστηκε για το δημοτικό από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, για το γυμνάσιο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα και για το λύκειο από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Ειδικότερα, τους υπευθύνους Παιδείας των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενημέρωσε τηλεφωνικά χθες η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως, για τη δέσμη των πρωτοβουλιών που ανέλαβε το υπουργείο, λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολείων εξαιτίας των μέτρων κατά της διασποράς κορωνοϊού.

Η υπουργός συνομίλησε διαδοχικά με τους κ. Νίκο Φίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, την κ. Χαρά Κεφαλίδου από το ΚΙΝΑΛ, τον κ. Κυριάκο Ιωαννίδη από το ΚΚΕ, την κ. Δήμητρα Κρητικού από την Ελληνική Λύση και τον κ. Γεράσιμο Λυμπεράτο από το ΜέΡΑ 25, και τους ενημέρωσε για τους άξονες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της σύγχρονης εκπαίδευσης (δηλαδή, μία ψηφιακή τάξη με άμεση επαφή μαθητών-εκπαιδευτικού), η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που έχει δοθεί στο λύκειο και δη στους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, από τους οποίους ξεκίνησαν τα εξ αποστάσεως ζωντανά μαθήματα. Οι μαθητές μπορούν να συνδεθούν μέσω Διαδικτύου αλλά και τηλεφώνου, ώστε να μην αποκλείεται κανείς. Σύμφωνα με την ίδια, η σύγχρονη εκπαίδευση έχει ήδη επεκταθεί σε όλα τα λύκεια της χώρας, ολοκληρώνονται αυτήν την εβδομάδα και οι επιμορφωτικές δράσεις για τα γυμνάσια και έχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή και σε δημοτικά.

Για την ασύγχρονη εκπαίδευση (κυρίως με ανάρτηση υλικού) η υπουργός ενημέρωσε τους υπευθύνους Παιδείας σχετικά με τη λειτουργία των πλατφορμών του υπουργείου (Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, E-class, E-me) και το υπάρχον ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό (Φωτόδεντρο, Αίσωπος, E-books). Η ασύγχρονη εκπαίδευση εφαρμόζεται ήδη σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ενώ δρομολογείται και η εκπαιδευτική τηλεόραση μέσω της ΕΡΤ.

Τα μαθήματα των δύο πρώτων ημερών αφορούν τις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού και περιλαμβάνουν διδασκαλία Γλώσσας, Μαθηματικών, Φυσικών Επιστημών και Ιστορίας. Τις επόμενες ημέρες τα μαθήματα θα διευρυνθούν και για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, ενώ θα εμπλουτιστούν και με άλλα διδακτικά αντικείμενα.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των πρώτων ημερών του τηλεοπτικού σχολείου της ΕΡΤ2 έχει ως εξής:

Δευτέρα 30 Μαρτίου

1. Επαναληπτικό μάθημα στη Γλώσσα Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης

Εκπαιδευτικός: Γιώργος Ανδρίκος

2. Ιστορία Δ’ τάξης

Εκπαιδευτικός: Γιώργος Δάβος

3. Φυσική Ε’ τάξης

Εκπαιδευτικός: Ουρανία Γκικοπούλου

Τρίτη 31 Μαρτίου

1. Μαθηματικά, Γ’ & Δ’ τάξης

Εκπαιδευτικός: Μίνα Τόδωρη

2. Μαθηματικά, Δ’ & Ε’ τάξης

Εκπαιδευτικός: Γιώργος Ανδρίκος

3. Φυσική Ε’ & ΣΤ’ τάξης

Εκπαιδευτικός: Κώστας Χωριανόπουλος

Στο μεταξύ σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία μίλησε στο OPEN TV, εξετάζεται το σενάριο περικοπής της ύλης και τη μεταφορά της ημερομηνίας των πανελληνίων εξετάσεων. Πιθανότατα οι πανελλήνιες να διεξαχθούν μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου, καθώς οι μαθητές είναι συνηθισμένοι να δίνουν εξετάσεις στις αρχές του καλοκαιριού.

Εν τω μεταξύ, από τη Δευτέρα, 30 Μαρτίου έως και τις 9 Απριλίου μπορούν να γίνονται οι αιτήσεις για τις πανελλήνιες εξετάσεις

Ερωτηθείσα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η ίδια απάντησε το εξής: «Πάνω από 130.000 εκπαιδευτικοί και πάνω από 750.000 μαθητές έχουν μπει στην πλατφόρμα». Αυτό δείχνει, όπως τόνισε η κυρία Ζαχαράκη τη μεγάλη ζήτηση αλλά και τον όγκο που υπάρχει στην πλατφόρμα.

No Comments Yet

Comments are closed