Και τώρα τι κάνει η ΝΔ για το Δήμο Θεσσαλονίκης;

Όσο και αν προσπάθησα τα τελευταία δύο 24ωρα να βρω απάντηση στο ερώτημα του τίτλου δεν τα κατάφερα. Είναι προφανές πως πλέον επικρατεί και αμηχανία για το τί μέλλει γενέσθαι που έρχεται ως απότοκος μιας σειράς άστοχων και λαθεμένων χειρισμών από τη Νέα Δημοκρατία στο θέμα επιλογής του υποψηφίου δημάρχου.

Ο στόχος να κλείσει το θέμα ως την έλευση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για την 26η Οκτωβρίου απομακρύνεται μετά το συνειδητό «όχι» του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη στη γαλάζια πρόταση να είναι υποψήφιος δήμαρχος στον κεντρικό Δήμο. Στις επίμονες ερωτήσεις μου «τώρα, τι θα κάνετε» κανένας βουλευτής ή στέλεχος μπορούσε να μου απαντήσει αν και πολλοί εκτιμούσαν πως έτσι πως διαμορφώνεται το τοπίο είναι πιθανό η ΝΔ να μην πάρει θέση για το Δήμο Θεσσαλονίκης, να μην εκφράσει επίσημη στήριξη για να αποφύγει τα χειρότερα.

Πως όμως διαμορφώθηκε αυτό το τοπίο, πως η ΝΔ, το ισχυρότερο κόμμα σήμερα στη χώρα βάσει των δημοσκοπήσεων, δεν κατάφερε ακόμη να έχει μια καθαρή θέση και μια συγκεκριμένη υποψηφιότητα για το Δήμο Θεσσαλονίκης; Πως περιδινίζεται στην εσωστρέφεια και την πολυδιάσπαση δυνάμεων ενώ την ίδια ώρα με σωστούς χειρισμούς στην Αθήνα ξεκαθάρισε το τοπίο και στο Δήμο θα είναι υποψήφιος ο Κωστής Μπακογιάννης και ο Γιώργος Πατούλης, που επίσης ενδιαφέρονταν για τον Δήμο, θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής;

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες στο ρεπορτάζ είδα και άκουσα πολλά. Πληροφορίες από στελέχη του Δήμου και της ΝΔ έκαναν λόγο για κατ’ ιδίαν συνάντηση το καλοκαίρι στην Αθήνα (όχι βεβαίως στην Πειραιώς) του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γιάννη Μπουτάρη. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι ειπώθηκε σε αυτήν αλλά λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ είχε κλείσει σε συνέντευξή του το ενδεχόμενο υποστήριξης στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης λέγοντας πως «δεν έχει πετύχει». Έκλεισε έτσι το θέμα «Στήριξη ΝΔ σε Μπουτάρη» αλλά οι ατυχείς χειρισμοί που ακολούθησαν στο θέμα επιλογής υποψηφίου δημάρχου δεν κατάφεραν να σιωπήσουν τους ψιθύρους στη βάση της ΝΔ.

Ακολούθησε η δεύτερη τετ-α-τετ συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον Πάρι Μπίλλια. Σε αυτήν φέρεται να συζητήθηκαν οι κινήσεις ώστε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ να είναι υποψήφιος δήμαρχος όχι μόνο με την γαλάζια στήριξη αλλά πρώτα από τα «κάτω προς τα πάνω».  Ο Πάρις Μπίλλιας άρχισε να συγκεντρώνει υπογραφές φορέων για την υποψηφιότητά του αλλά στο παρασκήνιο είχαν αρχίσει αντιδράσεις και κοψίματα. Η ΝΔ «πάγωσε» το θέμα, μετρήσεις έτρεχαν ενώ την ίδια ώρα συζητούνταν πλέον όλο και περισσότερο, και σε κεντρικό επίπεδο, το όνομα του πρώην υπουργού Γιώργου Ορφανού, που προ ημερών ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά του.

Από ονόματα στο τραπέζι άλλο τίποτα. Εξετάστηκε -και εκ των εξελίξεων φαίνεται πως απορρίφθηκε τουλάχιστον ως τώρα- στήριξη στους Μάκη Κυριζίδη και Κωνσταντίνο Ζέρβα που είναι ήδη υποψήφιοι, συνάντηση με στελέχη της ΝΔ είχε και ο Νίκος Νυφούδης, στο τραπέζι έπεσαν πολλά ονόματα όπως της Βούλας Πατουλίδου, του Χρήστου Φώλια, του Δημήτρη Κούβελα, της Λιάνας Γούτα, του Περικλή Μήτκα και σίγουρα και άλλα που θα ξεχνάω ή δεν μάθαμε. Άλλοι εξακολουθούσαν να βλέπουν προς την πλευρά του Απόστολου Τζιτζικώστα που ωστόσο το είχε αποκλείσει ώστε να συνεχίσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στο κάδρο των εξελίξεων και ο πρώην γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος που ωστόσο αποσυνδέει τις όποιες αποφάσεις του για το Δήμο από ένα κομματικό χρίσμα εξετάζοντας το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας νέας «Πρωτοβουλίας». Είχαν προηγηθεί καιρό πριν δημόσιες δηλώσεις από τις Έλενα Ράπτη και Μαρία Σπυράκη πως δεν ενδιαφέρονται για υποψηφιότητα και φυσικά η απόφαση του Σταύρου Καλαφάτη να μην θέσει νέα υποψηφιότητα η οποία και άνοιξε το χορό των εξελίξεων.

Και με βάσει τις μετρήσεις αναγνωρισημότητας και δημοτικότητας ήρθε η πρόταση στον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, το δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη που ωστόσο απάντησε τελικά αρνητικά προφανώς βλέποντας πως οι προϋποθέσεις που είχε θέσει για να την αποδεχθεί, με πρώτη αυτήν την ενότητας, δεν μπορούσε να επιτευχθεί. Είχε ήδη άλλωστε ανακοινώσει υποψηφιότητα και ο Γιώργος Ορφανός ανεβάζοντας τους υποψήφιος από το χώρο σε πέντε μαζί με τους Ζέρβα, Αηδονόπουλο, Ψωμιάδη και Κυριζίδη.

Δεν ξέρω αν η ΝΔ έχει μια άλλη πρόταση να καταθέσει ή μια άλλη στρατηγική που θα ακολουθήσει. Φαίνεται όμως πως οι «γραμμές της έμπλεξαν», κορυφαίοι της Πειραιώς προωθούσαν διαφορετικές προτάσεις και όλο αυτό το διάστημα έγιναν κακοί χειρισμοί με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δυσαρέσκειες και να τείνει να διαμορφωθεί ένα τοξικό κλίμα. Και αυτό είναι κακό για τις όποιες αποφάσεις της και εξελίξεις.

No Comments Yet

Comments are closed