Κατρούγκαλος: Κυρώσεις τον Δεκέμβριο η απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Κατρούγκαλος, ύστερα από την ενημέρωση που είχε από τον Νίκο Δένδια για τις τελευταίες εξελίξεις, επισήμανε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και οι πιθανοί ελιγμοί της ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου με μια αποφασιστική στάση της Ελλάδας, που θα θέσει ξανά το ζήτημα ουσιαστικών κυρώσεων στο Συμβούλιο.

«Όμως μέχρι τότε θα πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να μας πει αν έχει «κόκκινες γραμμές», να θεωρεί για παράδειγμα «κόκκινη γραμμή» την αποστολή ενός γεωτρύπανου, την παράνομη δραστηριότητα δυτικά του 28ου μεσημβρινού. Γιατί μέχρι στιγμής η έλλειψη πυξίδας στην εξωτερική πολιτική και η έλλειψη σαφών «κόκκινων γραμμών» αποθρασύνει  την τουρκική προκλητικότητα, υποστήριξε, σημειώνοντας πως η τελευταία παράνομη Navtex της Τουρκίας θέτει ζήτημα παράνομης δραστηριότητας εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 5,8 μίλια.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η αναβάθμιση της σχέσης της χώρας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι θετική εξέλιξη, εφόσον ενταχθεί στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης φιλειρηνικής  εξωτερικής πολιτικής. «Εμείς είχαμε άλλωστε προτείνει την τριμερή συνεργασία με τα Αραβικά Εμιράτα και την Κύπρο στο τελευταίο μου ταξίδι στη χώρα αυτή τον Ιούνιο του 2019» είπε.

«Πρέπει όμως να ενταχθεί στο πλαίσιο μιας στρατηγικής, που αυτή τη στιγμή λείπει, και είναι ιδιαίτερα αναγκαία ιδίως ενόψει των ανακατατάξεων που θα φέρει στην ευρύτερη περιοχή η νέα αμερικανική προεδρία. Το κενό αυτό στρατηγικής φαίνεται, ιδίως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» δήλωσε.

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο και για την ανάγκη να υπάρχει ένα σαφές πρωτόκολλο προστασίας από τον κορωνοϊό για τις ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό, λόγω και του πρόσφατου θανάτου υπαλλήλου του ΥΠΕΞ στην Τουρκία.

No Comments Yet

Comments are closed