«Κάτι αλλάζει στη Θεσσαλονίκη», λέει η “Ανοικτή Πόλη”

Με κοινό τους άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τρία στελέχη της προσκείμενης στο ΣΥΡΙΖΑ παράταξης στο Δήμο Θεσσαλονίκης “Ανοικτή Πόλη” αναφέρονται στο κυβερνητικό ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη όπως καταδεικνύει και η απόφαση να διεξαχθεί στην πόλη η τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Το άρθρο συνυπογράφουν η επικεφαλής της παράταξης και δημοτική σύμβουλος Ρία Καλφακάκου, το μέλος της γραμματείας της παράταξης Βάσω Πορταρίτου και η εκπρόσωπος Τύπου Έφη Παπαθεοδώρου.

Παρά τα μεγάλα λόγια  των κατά καιρούς κυβερνήσεων, περί συμπρωτεύουσας, η Θεσσαλονίκη μέχρι πρόσφατα δεν είχε ουσιαστική συμμετοχή στην κεντρική εξουσία. Ένας λόγος, μια φορά το χρόνο στην  Διεθνή Έκθεση, από τον εκάστοτε πρωθυπουργό που ανήγγειλε το πρόγραμμά του και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Αυτά ήταν τα γεγονότα που συγκέντρωναν πανελλήνιο ενδιαφέρον,

Όμως το τελευταίο διάστημα κάτι φαίνεται να αλλάζει στην πόλη μας. Διπλωματικές συναντήσεις με αρχηγούς κρατών θα γίνουν, για πρώτη φορά,  στη Θεσσαλονίκη. Ειδικά η συνάντηση Ελλάδα -Κύπρος -Ισραήλ μπορεί να αποκτήσει και μια άλλη διάσταση, αφού γίνεται στην πόλη με το μεγαλύτερο ποσοστό Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Πέρα από ο,τιδήποτε άλλο συζητηθεί σε αυτή την 3μερή συνάντηση, είναι ευκαιρία να αναδειχθεί το πολυπολιτισμικό παρελθόν της πόλης μας και η μεγάλη τραγωδία των 50.000 Εβραίων συμπολιτών μας που φύγαν με τα τρένα του θανάτου, και να γίνει ευκαιρία να πούμε ένα παλλαικό ΟΧΙ στο ναζισμό, το φασισμό και τον ρατσισμό.

Η Θεσσαλονίκη, όπου πριν τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο συμβίωναν αρμονικά άνθρωποι με διαφορετική καταγωγή και θρήσκευμα, ήταν το τελευταίο διάστημα του μεγάλου προσφυγικού ρεύματος, μια φιλόξενη πόλη, παρόλο που πολλά χρόνια παρακράτους, εθνικοπατριωτικών παραληρημάτων και ακραίων θρησκευτικών φανατισμών, ήθελαν να την μετατρέψουν σε μια φοβική, κλειστή, μσαλλόδοξη πόλη.

Θα ακολουθήσουν και άλλες διπλωματικές συναντήσεις, όπως με τη Σερβία, που καθιστούν την πόλη μας αναγνωρίσιμη στο διεθνή χάρτη, και αυτό έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Είναι σημαντικό, και πρέπει να τονιστεί πως αυτές οι συναντήσεις δεν θα γίνουν σε μεγάλα ξενοδοχεία, αλλά σε δημόσιο χώρο, στο Μέγαρο Μουσικής.

Η αλλαγή στάσης της κεντρικής κυβέρνησης απέναντι στη 2η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ξεκίνησε με την ίδρυση του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, με ρόλο σαφώς διακριτό από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, μια και φέρνει τη Βόρεια Ελλάδα σε απευθείας σύνδεση με όλα τα υπουργεία.

Οι τόσο αναβαθμισμένες αυτές σε πρωθυπουργικό επίπεδο συναντήσεις κορυφής,  που η πολύ απαιτητική, κοπιώδης και σοβαρή διοργάνωσή τους, έχει αντιμετωπισθεί με πληρότητα από το πρωθυπουργικό γραφείο Θεσσαλονίκης, είναι η καλύτερη απάντηση στους λίγους μεμψίμοιρους και στενόμυαλους  που αμφισβητούν τη δράση του.

Το προσωπικό του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς της πόλης, εργάζεται με διακριτικότητα, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, αναζητώντας άμεσες λύσεις στα μικρά και μεγάλα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής.

Φαίνεται πως είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης μέσα απο αυτές τις διπλωματικές πρωτοβουλίες, όχι μόνο για λόγους ιστορικούς, πολυπολιτισμικούς ή τιμητικούς αλλά και για ισχυρούς οικονομικούς. Μην ξεχνάμε οτι οι τρεις αυτές χώρες, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, συνεργάζονται πολύ σοβαρά σε σειρά ενεργειακών θεμάτων που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή μας.

Η κυβέρνηση, με όλες τις παραπάνω δράσεις, σηματοδοτεί την δική της προοδευτική οικονομική πρόταση για ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, μη αθηνοκεντρικό και περισσότερο ισόρροπο περιφερειακά. Κι αυτό είναι το μεγάλο διαχρονικό οικονομικό διακύβευμα σήμερα, που όλοι αναγνωρίζουν οτι δεν μπορούμε πια ως πόλη να συνεχίσουμε μια μοναχική πορεία.

Ο νέος ρόλος που δίνεται στην πόλη μας, ως πόλης της διπλωματίας, θα συμβάλλει θετικά στην ανάδειξη και στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης μας, αλλά και όλης της ευρύτερης περιοχής».

No Comments Yet

Comments are closed