Κάλαντα στο νέο γραφείο του θα ακούσει ο Τζιτζικώστας – Η ιστορία της βίλας Αλλατίνη

Του Βαγγέλη Πλάκα

Η μεταφορά των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τη βίλα Αλλατίνη και άλλες περιοχές στην πόλη όπου είναι διάσπαρτες ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες. Την επόμενη εβδομάδα από τις 11 ως τις 15 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η μετακόμιση του γραφείου του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα και της αντιπεριφερειάρχη Βούλας Πατουλίδου, οι οποίοι και θα κλείσουν την πόρτα του παραδοσιακού και διατηρητέου κτιρίου που σήμερα φιλοξενούνται.

Περί τις 20 Δεκεμβρίου αναμένεται ο κ. Τζιτζικώστας να εγκατασταθεί στο νέο του γραφείο στο νέο κτίριο στην περιοχή του Φίξ και σε κάθε περίπτωση “κάλαντα θα ακούσει φέτος εκεί”, όπως λένε στο ΜyPortal.gr συνεργάτες του.

Ωστόσο ο κ. Τζιτζικώστας θα διατηρήσει και το γραφείο του στη βίλα “Αλλατίνη” ενώ στο γνωστό “γυάλινο” κτίριο θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου έως ότου κατασκευαστεί ειδικός χώρος στο νέο κτίριο.

Η βίλα Αλλατίνη χτίστηκε το 1898 απο τον διάσημο Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι ως κατοικίας της γνωστής οικογένειας που είχε και τους Μύλους. Η οικογένεια εγκατέλειψε τη Θεσσαλονίκη, το 1909, και η βίλα κατοικήθηκε από τον σουλτάνο Αβδούλ Χαμίτ. Μετά το 1912, φιλοξένησε το στρατιωτικό νοσοκομείο – και το 1926, το νεοϊδρυθέν τότε Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο. Το 1937 έγιναν επισκευές και προστέθηκαν 2 πτέρυγες εκατέρωθεν του κεντρικού κτιρίου. Το 1977 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο. Απο το 1979 στεγάζει την Νομαρχία Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

No Comments Yet

Comments are closed