Καλά κρασιά! Αλλά αυτό δεν είναι δημοσιογραφία…

από Σιχλετίδης Θεόφιλος
sms

Το βράδυ της Παρασκευής αποφασίσαμε να μείνουμε μέσα και να πιούμε ένα κρασί. Πήγα στην κάβα και επέλεξα το Μπλε Τρακτέρ του «Κυρ Γιάννη» ένα κρασί που συνδυάζει καλή ποιότητα και τιμή. Καθώς κρατούσα την φιάλη στα χέρια μου πρόσεξα ότι στην πίσω ετικέτα γράφει: Προστατευόμενη Γεωγραφικά Ένδειξη Μακεδονία. Και στα αγγλικά. Διαβάζοντας και ακούγοντας ανακοινώσεις και δηλώσεις στελεχών των πρώην κυβερνητικών κομμάτων προβληματίστηκα για το αν η Συμφωνία των Πρεσπών βάζει σε κίνδυνο αυτό το Προστατευόμενη Γεωγραφικά Ένδειξη Μακεδονία, για το αν οι βόρειοι γείτονες μας μπορέσουν με κάποιο τρόπο να το διεκδικήσουν και να το κατοχυρώσουν. Άλλωστε σε αυτή την κατεύθυνση κινείται ήδη μεγάλο δικηγορικό γραφείο, σύμφωνα με… πληροφορίες που έχει και ανακοίνωσε δημόσια ο περιφεριάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το θέμα με τα κρασιά απασχόλησε πολύ τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα, κυρίως στη Βόρεια, καθώς σε μία μεγάλη έκθεση οίνου στη Γερμανία εμφανίστηκαν πέντε – έξι Σλαβομακεδόνες οινοπαραγωγοί που προέβαλαν μία, παγκοσμίως άγνωστη, ποικιλία «Μεγάλου Μακεδονικού Κόκκινου». Στις λεπτομέρειες του θέματος χάσαμε ότι οι πέντε – έξι Σλαβομακεδόνες οινοπαραγωγοί πάνε σε αυτή την έκθεση εδώ και μία δεκαετία και για πρώτη φορά φέτος προέβαλαν την, παγκοσμίως άγνωστη, ποικιλία τους διευκρινίζοντας ότι παράγεται στη Βόρεια Μακεδονία. Χάσαμε επίσης, σε επίπεδο ενημέρωσης, ότι σε αυτή την έκθεση έδωσαν το παρών περισσότεροι από 100 Έλληνες οινοπαραγωγοί, δεκάδες από την Μακεδονία, που είχαν μία εντυπωσιακή παρουσία προβάλλοντας παγκοσμίως αναγνωρισμένες ποικιλίες και κλείνοντας έναν απίστευτα μεγάλο αριθμό συνεργασιών για εξαγωγές σε όλον τον κόσμο.

Αλλά όπως λένε από τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής όλα μπορούν να τιναχτούν στον αέρα γιατί μπορούν, αν κατάλαβα καλά, αυτοί οι πέντε – έξι Σλαβομακεδόνες οινοπαραγωγοί, με την παγκοσμίως άγνωστη ποικιλία τους, εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών να μας πάρουν τη Προστατευόμενη Γεωγραφικά Ένδειξη Μακεδονία. Στα 22 χρόνια που βρίσκομαι στο χώρο της επαγγελματικής δημοσιογραφίας δεν έτυχε ποτέ να ασχοληθώ με το ρεπορτάζ του… οίνου αλλά για όλα υπάρχει πρώτη φορά. Μετά λοιπόν από ρεπορτάζ μερικών ημερών κατέληξα στο ασφαλές συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα ενδεχόμενο να χαθεί αυτό το Προστατευόμενη Γεωγραφικά Ένδειξη Μακεδονία γιατί η οινική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει ότι

Α) Κανένα γεωγραφικό όνομα δεν επιτρέπεται να αναγράφεται στις ετικέτες εάν δεν έχει αναγνωριστεί «Προστατευομένη Ονομασία Προέλευσης» (ΠΟΠ) ή «Προστατευομένη Γεωγραφικά Ένδειξη» (ΠΓΕ) και

Β) Το γεωγραφικό όνομα που αναγνωρίζεται ΠΟΠ ή ΠΓΕ ανήκει σε περιοχή μικρότερη από την επικράτεια του κράτους. Επομένως, ενώ στη δική μας περίπτωση αναγνωρίστηκε οίνος ΠΓΕ Μακεδονία, γιατί η Μακεδονία είναι μέρος της Ελλάδας, δεν μπορεί να αναγνωριστεί οίνος ΠΓΕ Βόρεια Μακεδονία, γιατί η επωνυμία αυτή υποδηλώνει την επικράτεια της χώρας.

Οπότε; Οπότε η κ. Σπυράκη ή ο κ. Κικίλιας ή ο κ. Χρηστίδης μπορούν προφανώς να λένε ό,τι θέλουν, αυτό κάνουν οι πολιτικοί όταν είναι στην αντιπολίτευση και οι πολίτες κρίνουν. Για να μπορέσουν όμως να κρίνουν οι πολίτες, πρέπει να έχουν μία μίνιμουμ αξιόπιστη ενημέρωση για το πως έχουν τα πράγματα. Άρα, καλά κρασιά… αλλά μία δημοσιογραφία που είναι σκέτη παπαγαλία δεν την έχει ανάγκη κανένας.