Κ. Ζέρβας: Όσοι είχαν συνηθίσει έναν δήμο και δήμαρχο με το γκουβέρνο να το ξεχάσουν

από Team MyPortal.gr
sms

Σκληρή κριτική στην προηγούμενη διοίκηση άσκησε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβας τονίζοντας ότι όσοι είχαν συνηθίσει ένα δήμο ή ένα δήμαρχο που θα τα έχει καλά με το γκουβέρνο, να τον ξεχάσουν, αφήνοντας αιχμές για τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη ο οποίος χρησιμοποιούσε τη φράση αυτή.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί και πρέπει να γίνει επισπεύδουσα δύναμη που θα ελέγχει για λογαριασμό της πόλης και θα προκαλεί θετικές εξελίξεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας. «Το ξέρω θα υπάρχουν αντιδράσεις, διότι πολλοί ξεβολεύονται. Αυτή είναι η δύναμη της αδράνειας, όμως το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείτε όταν κάποιον αναλαμβάνει να τρέξει τα πράγματα έναντι των πολλών μικρών συμφερόντων», είπε και υποστήριξε ότι ό,τι καλό έχει γίνει στην πόλη θα το διατηρήσει. «Θα ξεκινήσουμε την τετραετή προσπάθεια, γνωρίζοντας το σημείο εκκίνησης γιατί κάποιες αγιογραφίες έχουν κουράσει», ανέφερε.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Ζέρβας απαρίθμησε, όπως είπε χαρακτηριστικά, πέντε αλήθειες για την κατάσταση στην οποία είναι ο δήμος. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι ο δήμος δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα, στον τομέα της καθαριότητας υπάρχει πλήρη απαξίωση μηχανολογικού εξοπλισμού ενώ έκανε λόγο για παρατημένη πόλη, με πεζοδρόμια και δρόμους να είναι κατειλημμένα καθώς επίσης αναφέρθηκε στις μεγάλες καθυστερήσεις σε μεγάλα έργα, όπως η πλατεία Ελευθερίας.

Αναλυτικά:

Στα οικονομικά

Ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα. Προχωρούμε σε ρύθμιση οφειλών. Οι οικονομικές υποχρεώσεις μέχρι τέλος του έτους είναι περισσότερες από τις ταμειακές δυνατότητες.

Στην καθαριότητα

Πλήρης απαξίωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, καμία συντήρηση, καμία επισκευή. Για παράδειγμα, από τα τέσσερα μεγάλα σάρωθρα να λειτουργεί μόνον το ένα και από τα τέσσερα μικρά κανένα. Από τα 25 τρίκυκλα στη δύναμη του στόλου, κυκλοφορούν μόνον τα πέντε. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παροπλισμένα 30 απορριμματοφόρα, κανένα καδοπλυντήριο και προβληματικές υδροφόρες. Αν πιστεύει κανείς ότι είναι αυτή εικόνα του στόλου του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου στη χώρα μας και ότι με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να συνεχίσουμε, πλανάται πλάνην οικτράν.

Στην καθημερινότητα

Η κατάσταση στην πόλη, στην καθημερινότητα της πόλης, στις μετακινήσεις, στα πεζοδρόμια ήταν μία εικόνα μιας παρατημένης πόλης. Αναρχία στην κίνηση, στη στάθμευση, πεζοδρόμια κατειλημμένα, δρόμοι κατειλημμένοι. Αναρωτιέμαι πολλές φορές γιατί γίνεται χαμός για μία αμφίβολη κυκλοφοριακά πεζοδρόμηση και συζητούμε τα δικαιώματα των πεζών –και ορθά– για έναν πεζόδρομο 200 μέτρων στην Αγίας Σοφίας, τη στιγμή που όλα τα πεζοδρόμια της πόλης έχουν αυτήν την εικόνα. Δεν μας ενδιαφέρει δηλαδή αν μπορούν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, μητέρες με καρότσια να κινηθούν σε ολόκληρη την πόλη, αλλά μας ενδιαφέρει μία αμφίβολης αποτελεσματικότητας πεζοδρόμηση; Αυτό το βρίσκω υποκριτικό. Και μη νομίζετε ότι τάσσομαι κατά των πεζοδρομήσεων γενικά, να υπάρχει όμως μία στοιχειώδης λογική. Για να μην επεκταθώ στα μπάνερ, τα αεροπανό που «κοσμούσαν» όλους τους δρόμους. Σε όλα αυτά μπαίνει άμεσα δραστικά και αποφασιστικά ένα τέλος.

Κανόνες παντού

Πολλοί, λόγω απουσίας διοίκησης, λόγω αυτόματου πιλότου – μπορεί να συνήθισαν σε μία κατάσταση χωρίς κανόνες, χωρίς νόμους. Αυτό αλλάζει. Εμείς θα τηρήσουμε τους νόμους, θα τηρήσουμε τους κανόνες, θα τηρήσουμε τις κανονιστικές και όπου δεν υπάρχουν θα τους φτιάξουμε. Δεν ψηφίζουμε κανόνες για να υπάρχουν. Τους ψηφίζουμε για να ρυθμίσουμε την ζωή στην καθημερινότητα.

Στα τεχνικά έργα

Μερικά παραδείγματα παθογένειας στην κατάσταση που παραλάβαμε στον τεχνικό τομέα. Καθυστερήσεις σε μεγάλα έργα της πόλης, όπως σε αυτό της πλατείας Ελευθερίας. Υποδομές που στερούνται των απαραίτητων συντηρήσεων, όπως αυτές της Ν. Παραλίας. Κενά στα χρονοδιαγράμματα των δημοπρατήσεων προμήθειας υλικών που έχουν προκαλούν προβλήματα στις εργασίες του δήμου. Σημαντικές επιβαρύνσεις για τις απαλλοτριώσεις. Το 2019 θα διατεθούν γύρω στο 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ για το 2020 ψάχνουμε να βρούμε 9 εκατομμύρια με την ελπίδα να μην προκύψουν πρόσθετες ανάγκες.

Όπως τόνισε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο στόχος που έχει επιλεγεί, είναι η επαναφορά μιας στοιχειώδους ευταξίας στην πόλη, στόχος που δεν είναι προοδευτικός ή συντηρητικός, καθώς η τάξη δεν έχει τέτοιο πρόσημο. Συμπλήρωσε δε πως σήμερα το αυτονόητο για τον δήμο Θεσσαλονίκης είναι κάτι επαναστατικό τονίζοντας: «εκτός αν επιθυμούμε να συνεχίσουμε φιλολογικές συζητήσεις για άϋλες επιτυχίες, φαντασιακές νίκες, μεγαλειώδη πράγματα – εξωστρέφεια και ‘’καθαρούς αέρες’’ και να ζούμε δίπλα σε ξέχειλους κάδους, σε μία πόλη χωρίς ΜΜΜ, με οξύ κυκλοφοριακό. Ο κόσμος έχει προσδοκίες και αυτό με χαροποιεί γιατί σημαίνει ότι δεν έχει παραιτηθεί, δεν έχει εγκαταλείψει την απαίτηση για καλύτερη ποιότητα ζωής».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρέθεσε ακόμη έναν σύντομο απολογισμό των ενεργειών της νέας διοίκησης, παράλληλα με το μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της. Στην καθαριότητα αναφέρθηκε σε τοποθέτηση νέων κάδων, πλύσιμο δρόμων, πλατειών και κάδων, επισκευή οχημάτων του στόλου, παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας. Σχετικά με την Δημοτική Αστυνομία αναφέρθηκε σε συστηματική συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και τις μεικτές επιχειρήσεις, στην εντατικοποίηση των ελέγχων, στη δημιουργία θέσεων στάθμευσης για τα δίτροχα. Για τα ζητήματα παιδείας έκανε αναφορά σε λύσεις που δόθηκαν σε κτιριακά προβλήματα, στην καθαριότητα και φύλαξη καθώς και στη δημιουργία ΚΔΑΠ ανά Δημοτική Κοινότητα. Όσον αφορά τα αδέσποτα ζώα, ο Κ. Ζέρβας τόνισε ότι είναι ένα ζήτημα ψηλά στην ατζέντα και μαζί με τους ελέγχους που διενεργούνται σχεδιάζεται η δημιουργία δημοτικού κτηνιατρείου. Για τα τεχνικά έργα ανέφερε ότι μαζί με τα μεγάλα έργα που σχεδιάζονται (Αριστοτέλους, διαπλάτυνση παλιάς παραλίας, πλατεία Διοικητηρίου) προωθούνται μικρές παρεμβάσεις σε κάθε γειτονιά σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. Τέλος, έκανε λόγο για αυξημένη εγρήγορση που υπάρχει στα θέματα της πολιτικής προστασίας με ανάλογες ενέργειες που ήδη υλοποιούνται (αγορά άλατος, άσκηση ετοιμότητας, ρόλος των δημοτικών ΜΜΕ).

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε: «Κεντρική επιλογή και συνάμα δέσμευση είναι πως θα περάσουμε σε έναν δήμο που θα ασχολείται με όλα τα ζητήματα. Ακόμη και σε εκείνα που οι αρμοδιότητες δεν είναι αμιγώς δικές μας αλλά οι ολιγωρίες και οι αστοχίες άλλων επιβαρύνουν την πόλη, θα είμαστε παρόντες. Θα ελέγξουμε, θα πιέσουμε, θα φωνάξουμε. Και όταν τα ζητήματα είναι μεγάλα, θα ενημερώσουμε την πόλη με θεσμικό τρόπο. Με ειδικές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Ο δήμος Θεσσαλονίκης μπορεί και πρέπει να γίνει μία επισπεύδουσα δύναμη που θα ελέγχει για λογαριασμό των Θεσσαλονικέων, που θα προκαλεί θετικές εξελίξεις. Η Θεσσαλονίκη δεν είναι και δεν θα παραμείνει πεδίο δοκιμαστικών επιλογών ούτε πιλοτικών εφαρμογών που όταν αποτυγχάνουν θα αφήνουν πίσω τους κουφάρια, έργα ημιτελή. Έχουμε χορτάσει από αυτά».