Κ. Τσιάρας: Διπλασιάστηκε φέτος η ηλεκτρονική κατάθεση εγγράφων

από Team MyPortal.gr
sms

Σημαντική αύξηση παρουσίασε τα τελευταία χρόνια η ηλεκτρονική κατάθεση εγγράφων στη Δικαιοσύνη, βοηθούσης και της πανδημίας του κορονοϊού, όπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του “2ου Thessaloniki Helexpo Forum” με θέμα “Επιτάχυνση του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης”, που διεξάγεται στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Σύμφωνα τον κ. Τσιάρα, από τις αρχές του 2021 έχει κατατεθεί ψηφιακά το 16% των εγγράφων, τη στιγμή που για το σύνολο του 2020 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 7%, το 2019 0,67%, ενώ το 2018 δεν είχε γίνει καμία κατάθεση εγγράφου ηλεκτρονικά. “Η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης δεν είναι απλά πολιτικός στόχος, αλλά πραγματική ανάγκη και εξέλιξη που πρέπει να ακολουθήσουμε, διότι διασφαλίζει ακεραιότητα και ανεξαρτησία στη λειτουργία της ίδιας της Δικαιοσύνης” επισήμανε ο υπουργός. Τόνισε δε ότι οι αλλαγές στην ψηφιοποίηση των δικαστικών υπηρεσιών “δεν φαίνονται από τη μία μέρα στην άλλη” και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι με την ολοκλήρωση των δράσεων η εικόνα της ελληνικής Δικαιοσύνης θα είναι διαφορετική τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Τσιάρας δεν έκρυψε ότι “υπάρχουν καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης και στην ποιότητα κάποιων αποφάσεων”, επισημαίνοντας όμως ότι η Δικαιοσύνη “δεν είναι ο μεγάλος ασθενής”. “Υπάρχουν προβλήματα, είμαστε εδώ για να τα αντιμετωπίσουμε” είπε και μίλησε για τις θεσμικές αλλαγές που γίνονται τα τελευταία χρόνια υπηρετώντας ένα “στοχευμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο που έχει ανάγκη η ελληνική Δικαιοσύνη και η ελληνική κοινωνία”.

Υπέρ της συναίνεσης και του διαλόγου στις μεγάλες τομές που χρειάζεται η Δικαιοσύνη, τάχθηκε από την πλευρά του ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Υπογράμμισε δε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ευπρόσδεκτος εφόσον δρα υποβοηθητικά προς τους δικαστικούς λειτουργούς, δεν καταργεί τη δικαστική κρίση και δεν θέτει σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα. “Στο βωμό της ταχύτητας δεν πρέπει να θυσιάζουμε την ουσιαστική απονομή της Δικαιοσύνης”, είπε ο κ. Ξανθόπουλος.

“Η επιτάχυνση δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια διαδικασία που συσσωρεύει ματαιώσεις και αποταμιεύει απογοητεύσεις” σημείωσε η Μαρία Χασιρτζόγλου, Αρεοπαγίτης και τέως Διευθύντρια Κατάρτισης και Επιμόρφωσης για την Κατεύθυνση της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης στην Εθνική Σχολή Δικαστών, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένας “ψηφιακός Καλλικράτης” στη Δικαιοσύνη.
Την άποψη ότι έχει επιτευχθεί η ψηφιακή μετάβαση στα δικαστήρια της Ελλάδας, διατύπωσε ο ομότιμος καθηγητής Νομικής και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, Αθανάσιος Καϊσης, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τυχόν κυβερνοεπιθέσεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, υποστήριξε ότι η πανδημία αποτέλεσε επιταχυντή εξελίξεων στη μετάβαση προς την ψηφιακή Δικαιοσύνη, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν επιπλέον και άμεσα βήματα προς την ίδια κατεύθυνση, ενώ μιλώντας για το θέμα της επιτάχυνσης κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι και να βρουν λύσεις. “Δεν είναι εποχή συνθημάτων. Πρέπει να σπάσουμε αβγά για να φάμε ομελέτα” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Στάθης Κουτσοχήνας, ο οποίος εισαγωγικά σχολίασε το γεγονός ότι η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την πλήρη λειτουργία της Δικαιοσύνης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.