Κ. Μητσοτάκης: Έχουμε πολύ ισχυρούς συμμάχους, που θα στέκονται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας

Μήνυμα από τις Βρυξέλλες, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που ζήτησε και έλαβε από όλους τους ομολόγους του την πλήρη στήριξη προς την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
«Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι παντελώς άκυρο. Το μόνο που κάνει αυτό το μνημόνιο είναι να παράγει περισσότερη αστάθεια στην περιοχή. Θέλω να στείλω μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε όλους τους Έλληνες. Θέλω να γνωρίζουν όλες και όλοι ότι έχουμε ψυχραιμία, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε σχέδιο όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Αλλά, γιατί έχουμε και πολύ ισχυρούς συμμάχους, οι οποίοι θα στέκονται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας, όταν πρόκειται αυτή να υπερασπισθεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.
Ο πρωθυπουργός ανέγνωσε και το τελικό κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο αποτελεί «ράπισμα” για την Τουρκία και τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ό,τι πρέπει, για να υπερασπισθεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα
Αποτυπώνοντας τις επόμενες κινήσεις της Αθήνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι αυτό που θα συνεχίσει να πράττει η Αθήνα είναι να επισημαίνει πως θεωρεί τη «συμφωνία” Τουρκίας-Λιβύης άκυρη και ανυπόστατη. «Είναι μία συμφωνία χωρίς κανένα απολύτως περιεχόμενο. Αυτό θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε σε όλα τα διεθνή φόρα και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η συμφωνία δεν πρέπει καν να αναρτηθεί στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Αλλά, αυτή είναι μία διαδικασία που αφορά στα Ηνωμένα Έθνη και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το δίκαιο των ελληνικών θέσεων. Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ό,τι πρέπει, για να υπερασπισθεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τις δηλώσεις της Τουρκίας, έχουμε δει πολλές σε διαφορετικής κλίμακας ένταση, τις καταλαβαίνω. Ίσως γιατί υπάρχει εκνευρισμός από την άλλη πλευρά. Η Τουρκία βρίσκεται απελπιστικά απομονωμένη διπλωματικά μετά την κίνηση, την οποία έκανε να υπογράψει αυτό το άκυρο μνημόνιο κατανόησης με τη Λιβύη. Η Τουρκία είναι απομονωμένη σε αυτή τη συζήτηση και αυτό ενδεχομένως να προκαλεί και κάποια νευρικότητα, η οποία αντανακλάται σε τέτοιου είδους δηλώσεις. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό που λέμε. Υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια και την εθνική μας ακεραιότητα με κάθε τρόπο που είναι απαραίτητος.”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Κανένας συμψηφισμός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, απόλυτος, όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο η Τουρκία να «εργαλειοποιήσει” περαιτέρω την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση.

«Η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δε μπαίνει σε καμία ζυγαριά και δεν είναι σε καμία περίπτωση αντικείμενο συμψηφισμού με άλλες πολιτικές τις οποίες ασκεί η χώρα. Αυτό που σας είπα για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ισχύει στο ακέραιο. Εάν αυτό καταλήξει με υπαιτιότητα της Τουρκίας να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο προσφυγικό θα τις διαχειριστούμε αλλά να μην περιμένει κανείς από την Ελλάδα ότι θα κάνει την παραμικρή έκπτωση στα ζητήματα αυτά επειδή μπορεί αύριο η Τουρκία να έρθει να εκβιάσει τη χώρα μας, αυξάνοντας τις ροές των προσφύγων και των μεταναστών. Θα το διαχειριστούμε το ζήτημα αυτό ξεχωριστά. Αλλά, θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος ότι στα ζητήματα αυτά δεν χωράει κανείς συμψηφισμός και καμία υπόνοια ότι μπορεί να διαχειρίζονται τα θέματα αυτά με έναν τρόπο που θα τα εμπλέκει περισσότερο από ό,τι τους αναλογεί”, τόνισε.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε:
-Εμείς θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Από εκεί και πέρα εάν το μήνυμα φτάνει στην άλλη πλευρά αφορά την άλλη μεριά. Για το ζήτημα των δηλώσεων του κ. Μπορίσοφ μερικές φορές χανόμαστε στη μετάφραση και εμείς επειδή μιλάει στα βουλγαρικά. Αυτό που συγκράτησα εγώ από αυτά τα οποία είπε είναι ότι στήριξε ανεπιφύλακτα την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
-Δεν είναι κάτι που προγραμματίζω αυτήν τη στιγμή να συναντηθώ με τον κ. Ερντογάν. Από την άλλη, θέλω να πω ότι πρέπει να είναι ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία. Από την πρώτη στιγμή που συνάντησα τον κ. Ερντογάν, του είπα ότι θέλω να κρατήσουμε ανοιχτό το δίαυλο, αλλά να κάνουμε και ένα καινούργιο διάλογο και να μπορέσουμε να δούμε εάν υπάρχει κάποιος τρόπος να βρούμε ένα κοινό τόπο στις μεγάλες διαφορές ως προς τα ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών. Δε σταματάμε ποτέ να συζητούμε. Δε συζητούμε όμως μόνο και μόνο για τις κάμερες και για τις εντυπώσεις.
-Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στηρίζουν με επίσημες δηλώσεις τις ελληνικές θέσεις στα ζητήματα που αφορούν στο άκυρο μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Θεωρώ αυτονόητο ότι η στήριξη αυτή θα επαναληφθεί. Οι σχέσεις μας είναι σε εξαιρετικό επίπεδο και σκοπός μας είναι να χτίσουμε πάνω σε αυτό. Με τον πρόεδρο Τραμπ θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω στο επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας. Στο επίπεδο της οικονομικής μας συνεργασίας. Στο επίπεδο των αμερικανικών επενδύσεων που μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα.
-Θα θέσουμε το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων το νέο έτος.

 

 

 

capital.gr

No Comments Yet

Comments are closed