Η Ιταλία στέλνει έως και 470 στρατιωτικούς στον Νίγηρα για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

από Team MyPortal.gr
sms

Η Ιταλία σκοπεύει να αναπτύξει έως και 470 στρατιωτικούς στον Νίγηρα για να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων, ανακοίνωσε την Πέμπτη το ιταλικό γενικό επιτελείο.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε την Κυριακή ότι πολλά από τα 1.400 στελέχη των ιταλικών ένοπλων δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί στο Ιράκ θα μετατεθούν στην περιοχή του Σαχέλ, στη Δυτική Αφρική—η οποία συμπεριλαμβάνει τον Νίγηρα—μετά την ήττα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο ιρακινό έδαφος.

Σύμφωνα με τον Τζεντιλόνι, οι ιταλικές δυνάμεις θα συμβάλλουν επίσης στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στο Σαχέλ.

Σε ανακοίνωσή του το επιτελείο ανέφερε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μια αποστολή αναγνώρισης, η οποία θα επιτρέψει να προσδιοριστεί η κλίμακα της βοήθειας που έχει ζητήσει η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας και θα πρέπει να εγκριθεί από το ιταλικό κοινοβούλιο.

Εάν εξασφαλιστεί η απαραίτητη έγκριση, η Ιταλία έχει σκοπό να στείλει συνολικά 470 στρατιωτικούς, αναπτύσσοντας πιθανόν κατά μέσον όρο 250 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων στη χώρα για τη διάρκεια ενός χρόνου, κατά την ανακοίνωση.

«Σκοπός της αποστολής είναι η αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των δυνάμεων του Νίγηρα ώστε να είναι σε θέση να εγγυηθούν τη σταθερότητα της περιοχής και να καταπολεμήσουν την παράνομη διακίνηση μεταναστών», προστίθεται.

Ο πρόεδρος της Ιταλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι διαλύει το κοινοβούλιο ενόψει της προκήρυξης εκλογών την 4η Μαρτίου, όμως ορισμένες από τις εργασίες του θα συνεχιστούν και το αίτημα της κυβέρνησης Τζεντιλόνι για την ανάπτυξη των στρατευμάτων θεωρείται πιθανό να εγκριθεί.

Η Ιταλία θέλει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των διακινητών διότι σε αυτή καταλήγει πλέον το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών από την Αφρική που φθάνουν στις ακτές της Ευρώπης διά θαλάσσης.

Πάνω από 600.000 άνθρωποι έκαναν τον επικίνδυνο διάπλου της κεντρικής Μεσογείου από τη Λιβύη τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οι αφίξεις μειώθηκαν πολύ αφού η—υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ—Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης ενέτεινε τις προσπάθειες να αναγκάσει τους διακινητές να σταματήσουν τις αποπλεύσεις και η λιβυκή ακτοφυλακή κλιμάκωσε τις επιχειρήσεις της για την αναχαίτιση πλεούμενων με μετανάστες και πρόσφυγες στη θάλασσα.

ΑΠΕ–ΜΠE