Ιρλανδοί υπουργοί βλέπουν προόδους στο θέμα των συνόρων μετά το Brexit

Έχουν σημειωθεί πρόοδοι στις διαπραγματεύσεις για τα μελλοντικά σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βρετανίας μετά το Brexit, όμως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, δήλωσε η Ιρλανδή υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Έλεν ΜακΈντι.

Ανάλογη δήλωση έκανε και ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι, εκτιμώντας ότι ίσως αργότερα σήμερα υπάρξει πρόοδος προς την επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με τον Κόβενι, οι συζητήσεις βρίσκονται «σε ευαίσθητο στάδιο» με τη βρετανική και την ιρλανδική κυβέρνηση να συζητάνε πιθανές διατυπώσεις για το κείμενο της συμφωνίας.

«Ελπίζουμε ότι θα βρούμε σήμερα έναν τρόπο να προχωρήσουμε», επεσήμανε.

Η διευθέτηση των συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας, που ανήκει στη Μεγάλη Βρετανία, και της Ιρλανδίας είναι ένα από τα τρία ζητήματα στα οποία η ΕΕ επιθυμεί να έχει σημειωθεί «επαρκής πρόοδος» προκειμένου να μπορέσει να συζητήσει τις μελλοντικές εμπορικές της σχέσεις με το Λονδίνο.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε ολοένα και πιο κοντά στην πρόοδο, δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην «επαρκή πρόοδο» και γι’ αυτό συνεδριάζει σήμερα το πρωί το υπουργικό συμβούλιο για να δούμε πού βρισκόμαστε», σημείωσε η ΜακΈντι σε συνέντευξή της στο BBC Radio 4.

«Ελπίζω και πιστεύω ότι όλοι θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε στη δεύτερη φάση το συντομότερο δυνατό και κυρίως εγκαίρως για τη Σύνοδο Κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου», τόνισε.

No Comments Yet

Comments are closed