Υπέρ του Πατριαρχείου το ΣτΕ

Υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Μονής Βλατάδων έληξε η δικαστική διαμάχη που είχε ξεσπάσει για τον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής στο κτήμα Προμπονά στα Aνω Πατήσια.

To Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκανε δεκτή προσφυγή του Πατριαρχείου κρίνοντας ότι η σφράγιση του ιερού ναού με απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών λόγω της λειτουργίας του από τον ηγούμενο της Μονής Βλατάδων χωρίς κανονική άδεια δεν αιτιολογείται.

Ειδικότερα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Ιερά, Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου ζητώντας την ακύρωση της απόφασής του για σφράγιση του ναού.

Ο ναός είχε σφραγιστεί, καθώς επιχειρήθηκε να τεθεί σε λειτουργία χωρίς την άδεια του Αρχιεπισκόπου. Ομως ο ηγούμενος της Μονής Βλατάδων προχώρησε στο άνοιγμα του ναού και τέλεσε τους Β΄ Χαιρετισμούς χωρίς την άδεια της Εκκλησίας.

Στη συνέχεια, ο ηγούμενος τέλεσε και δεύτερη λειτουργία σε εξωτερικό χώρο, μη μπορώντας να εισέλθει λόγω σφράγισης του ναού. Κατόπιν αυτού η Ιερά Σύνοδος κάλεσε τον ηγούμενο για εξηγήσεις.

Στην αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν στο ΣτΕ, οι προσφεύγοντες ζητούσαν την ακύρωση της απόφασης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών για τη σφράγιση του ναού, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το δικαίωμα λατρείας κατά παράβαση του Συντάγματος, της ΕΣΔΑ, του καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ότι έχει πλημμελή αιτιολογία.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή κρίνοντας ότι «η προσβαλλόμενη πράξη η οποία διατάσσει τη σφράγιση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής Κληροδοτήματος Δημητρίου Προμπονά, με την αιτιολογία ότι η θέση σε δημόσια λατρεία του ναού από τον ηγούμενο της Μονής Βλατάδων πραγματοποιήθηκε χωρίς κανονική άδεια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δεν αιτιολογείται».

Χθες επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, παρουσία του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζή, με τους νέους σοφολογιοτάτους τοποτηρητές μουφτήδες Διδυμοτείχου Οσμάν Χαμζά, Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ και Ξάνθης Μπιλάλ Καρά Χαλήλ.

Οι τοποτηρητές μουφτήδες έθεσαν διάφορα ζητήματα θρησκευτικού χαρακτήρα που απασχολούν τη μουσουλμανική μειονότητα και διατύπωσαν τις απόψεις τους σχετικά με το σχέδιο Π.Δ. «Δικονομικοί κανόνες επί υποθέσεων δικαιοδοσίας μουφτήδων Θράκης – Σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Διεύθυνσης Υποθέσεων Δικαιοδοσίας Μουφτή στις μουφτείες της Θράκης». Το σχέδιο του Π.Δ. αφορά τα δικονομικά που αφορούν τη σαρία και τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας εντός της μουφτείας για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων αρμοδιότητας του μουφτή.

No Comments Yet

Comments are closed