ΗΠΑ και Βραζιλία «έσπασαν» το lockdown πολύ νωρίς – Έρευνα δείχνει πόσο λάθος ήταν αυτή η απόφαση

από Team MyPortal.gr
sms

Η καρτερικότητα που έδειξαν κάποια κράτη στη διατήρηση του lockdown απέδωσε, όμως η άρση του υπερβολικά νωρίς μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες, δείχνει ανάλυση του CNNi βασισμένη στα στοιχεία 18 χωρών.

Οι αναλυτές του CNNi των πολιτικών 18 χωρών δείχνει ότι τα περισσότερα κράτη που πλέον θεωρούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία, ήταν αυτά που άρχισαν να άρουν τους περιορισμούς τους μόνο όταν είδαν σημαντική πτώση στα νέα κρούσματα.

Αντιθέτως, τρεις από τις τέσσερις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων και κρουσμάτων στον κόσμο –οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία και η Ινδία- είτε ποτέ δεν προχώρησαν σε πλήρες lockdown είτε άρχισαν να ξανανοίγουν πριν δουν ουσιαστική πτώση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Η ΕΕ συμφώνησε σε ένα πλαίσιο συστάσεων για 15 χώρες που θεωρούν τόσο ασφαλείς ώστε να επιτρέπουν στους κατοίκους τους να ταξιδεύουν σε αυτές από 1η Ιουλίου.

Για να καταλήξουν στη λίστα, οι χώρες έπρεπε να ελέγξουν μια σειρά από στοιχεία: τα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες να είναι παρόμοια ή χαμηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, και να έχουν μία σταθερή ή μειούμενη τάση σε νέα κρούσματα αυτήν την περίοδο σε σχέση με τις προηγούμενες 14 ημέρες.