Η “υποχρέωση” των παρατάξεων για στήριξη του Κωνσταντίνου Ζέρβα

Στον 2ο γύρο των δημοτικών εκλογών, δύο στους τρεις ψηφοφόρους ψήφισαν τον συνδυασμό “Ναι στη Θεσσαλονίκη”. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας επέτυχε στις δημοτικές εκλογές στο δήμο Θεσσαλονίκης μια θριαμβευτική νίκη την οποία μάλλον ελάχιστοι μπορούσαν να προβλέψουν στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Η απλή αναλογική όμως έπαιξε περίεργα παιχνίδια και οι αδυναμίες της αποτυπώνονται με ενάργεια στο αποτέλεσμα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Θεσσαλονίκης καλείται να διοικήσει το Δήμο με την παράταξή του να έχει 7 δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 49 εδρών στο δημοτικό συμβούλιο. Χρειάζεται δηλαδή για να χτίσει την πλειοψηφία άλλους (25-7=) 18 δημοτικούς συμβούλους.

Στο σημείο αυτό με στόχο ο Δήμος Θεσσαλονίκης να μην χάσει μια τετραετία οι πρώτες παρατάξεις της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα αυτές των Νίκου Ταχιάου, Γιώργου Ορφανού και Κατερίνας Νοτοπούλου, οι οποίες εξέλεξαν 11 και από 7 δημοτικούς συμβούλους αντίστοιχα, έχουν και οι ίδιες ευθύνη στην κατεύθυνση δημιουργίας συνθηκών διοίκησης του Δήμου.

Άλλωστε η ΝΔ και ο Νίκος Ταχιάος ήταν εξαρχής κατά της απλής αναλογικής καταγγέλλοντας τα προβλήματα που θα φέρει στις διοικήσεις των Δήμων ο νέος νόμος. Με αυτό το δεδομένο προφανώς θα πρέπει να συνδράμουν ώστε να χτιστεί μια διοίκηση και έτσι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του νέου νόμου. Άλλωστε και η ΝΔ υποδέχθηκε αρκετά θετικά την εκλογή Ζέρβα θυμίζοντας την βουλευτική του υποψηφιότητα το 2015 στα ψηφοδέλτιά της αλλά και την στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές της ίδιας χρονιάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Κατερίνα Νοτοπούλου ήταν υπέρ της απλής αναλογικής, παρά τις ανησυχίες που εξέφραζαν πολλοί για την κυβερνησιμότητα των Δήμων. Στην πράξη επομένως πρέπει να συμβάλουν ώστε να δείξουν πως μπορούν να χτιστούν συνεργασίες και να συγκροτηθούν σταθερές διοικήσεις.

Ο Γιώργος Ορφανός πολλάκις είχε αναφερθεί προεκλογικά στην ανάγκη συνεργασιών σημειώνοντας πως ο ίδιος έχει στόχο να ενώσει. Άρα προφανώς θα συνδράμει στη δημιουργία ενός διοικητικού σχήματος.

Κακά τα ψέματα. Στα περισσότερα θέματα προγραμματικές συγκλίσεις μπορούν να υπάρξουν, αν υπάρχει καλή διάθεση. Είναι επομένως ευθύνη όλων, πέρα από πικρίες και πολιτικές στρατηγικές, να συνδράμουν στη συγκρότηση μιας ισχυρής διοίκησης και η Θεσσαλονίκη, που χάνει ευκαιρίες την τελευταία διετία λόγω των προβλημάτων στη διοίκηση του Δήμου, να μην χάσει άλλες και να κερδίσει τις ευκαιρίες που διανοίγονται.

No Comments Yet

Comments are closed