Η Βουδαπέστη θα πουλήσει ακριβά στις Βρυξέλλες την υποστήριξή της στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για το Κλίμα

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θέτει τους όρους της πριν δώσει την υποστήριξή της σε νέες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για το Κλίμα. Σε αυτούς τους όρους περιλαμβάνεται η αναγνώριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι η πυρηνική ενέργεια θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Γκεργκέλι Γκούλιας δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η Ουγγαρία θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση εγγυήσεις ότι η συμφωνία για το Κλίμα δεν θα προκαλέσει αύξηση τιμών στους τομείς της ενέργειας και των τροφίμων και ότι το κόστος θα βαρύνει τους μεγάλους ρυπαντές.
«Η Ουγγαρία συμφωνεί με τους φιλόδοξους στόχους που έθεσε η ΕΕ, αλλά δεν μπορούμε να υπογράψουμε λευκή επιταγή. Οι κλιματικοί στόχοι του 2050 δεν μπορούν να έχουν ως συνέπεια την εκτόξευση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας», είπε ο επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.
Ο ούγγρος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε επίσης ότι από το 1990 έχει μειώσει κατά το ένα τρίτο το αποτύπωμα του άνθρακα παρά την ισχνή οικονομική ανάπτυξη και ότι τώρα η οικονομική της ανάπτυξη γίνεται χωρίς αύξηση του αποτυπώματος άνθρακα, ενώ άλλες χώρες δεν είναι τόσο συνετές.
Το αποτύπωμα άνθρακα της Ουγγαρίας βρίσκεται στους 6,3 τόνους ετησίως και κατά συνέπεια είναι πολύ χαμηλότερο από τους 11 τόνους της Γερμανίας και της Ολλανδίας και τους 20 τόνους των ΗΠΑ.
Η Βουδαπέστη μπορεί να υποστηρίξει την συμφωνία της ΕΕ για το Κλίμα μόνον εάν διασφαλίσει ότι οι μεγάλοι ρυπαντές, χώρες και εταιρείες, θα σηκώσουν το βάρος του κόστους, ότι όλοι θα συμφωνήσουν με τους ίδιους στόχους και θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα υποστηρίξει τα φτωχότερα μέλη, είπε.
Η εκπλήρωση του στόχου της ουδετερότητας άνθρακα μέχρι το 2050 θα κοστίσει στην Ουγγαρία 50 τρισεκατομμύρια φιορίνια, ποσόν απαγορευτικό, προειδοποιεί η Βουδαπέστη.

No Comments Yet

Comments are closed