Η τριπλή πρόκληση της Κυβέρνησης

Καμία ελληνική Κυβέρνηση μετά την Μεταπολίτευση δεν είχε να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τόσες πολλές και τόσο κρίσιμες προκλήσεις. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το φετινό χειμώνα είναι αντιμέτωπη με μία τριπλή πρόκληση: την τουρκική αποθράσυνση, το δεύτερο κύμα του κορονοϊού και τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.

Η Γαλλική Monde έγραψε ότι η ελληνοτουρκική ένταση είναι από τις σοβαρότερες κρίσεις στην ιστορία του ΝΑΤΟ, ενώ η Figaro προσήψε στον Τούρκο Πρόεδρο εθνικιστικό λαϊκισμό ισλαμιστικού τύπου. Η στήριξη από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα προς την Ελλάδα δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Είναι αποτέλεσμα συστηματικών επαφών και συναντήσεων της ελληνικής κυβέρνησης με ξένους διπλωμάτες καιηγέτες.

Οι γαλλικές φρεγάτες στο Αιγαίο στη κοινή ελληνο-γαλλική στρατιωτική άσκηση και το θηριώδες αμερικανικό ελικοπτεροφόροUSSHershel «Woody» Williams στον κόλπο της Σούδας αυτό μαρτυρούν. Η Ελλάδα κατάφερε με καίριους χειρισμούς να διεθνοποιήσει την τουρκική παραβατικότητα. Κατέστησε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και ότι διαθέτει την ετοιμότητα να αντιδράσει στρατιωτικά.

Την ίδια αποφασιστικότητα ο Έλληνας πρωθυπουργός επέδειξε και στην πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση. Η κυβέρνηση εφάρμοσε άμεσα χωρίς πολιτικούς
ενδοιασμούς τα μέτρα που πρότειναν οι ειδικοί, επιπεδώνοντας την επιδημική καμπύλη.

Η Ελλάδα ακόμη και σήμερα, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα του
Covid-19, μετρά τα λιγότερα κρούσματα και θύματα αναλογικά σε σύγκριση ακόμη
και με χώρες που διαθέτουν τα πλέον προηγμένα υγειονομικά συστήματα.

Οι οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης έχουν πλήξει όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται σε αυξημένο συναγερμό προκειμένου να εντοπίζει τις ανισότητες και τα προβλήματα και να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα. Στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου και μετά από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα, που συμμετείχε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις, κατάφερε να αποσπάσει χρηματοδοτικό πακέτο που συνολικά ξεπερνά τα 70 δις ευρώ. Οι επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα που εγκρίθηκε, αντιστοιχούν σε περίπου ένα επιπλέον ΕΣΠΑ. Ήταν μία ιστορική συμφωνία για τη χώρα μας και την Ευρώπη. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί από την πρώτη στιγμή ότι θα διαχειριστεί το χρηματοδοτικό πακέτο με ευθύνη και σύνεση, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

«Για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα λεπτό», με αυτή τη φράση ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε το σύνθημα πριν από ένα μήνα ώστε να ξεκινήσει η προσπάθεια απορρόφησης και αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων σε πλήρη συνεργασία με την Επιτροπή Πισσαρίδη, η οποία επιμελείται εδώ και μήνες το σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.

 

No Comments Yet

Comments are closed