Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απονομή του πρώτου βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»

Η πόλη θα υποδεχθεί την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen για την απονομή του πρώτου βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη θεσμοθετείται ένα νέο πανευρωπαϊκού κύρους και εμβέλειας βραβείο, το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», που έρχεται να προστεθεί στο ιστορικό βραβείο «Καρλομάγνου», το οποίο απονέμεται από το 1950 στο Άαχεν της Γερμανίας.

Η ιδέα γεννήθηκε από κορυφαίες προσωπικότητες της Ευρώπης, που στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην ενδυνάμωση της κοινής ευρωπαϊκής ιδέας και ταυτότητας. Με στόχο να αναδείξει τις κοινές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, τις ιστορικές καταβολές και γεωγραφικές ρίζες, το βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» φιλοδοξεί να είναι μια γέφυρα αλληλοκατανόησης των διαφορετικών λαών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών που συνθέτουν τη σημερινή Ευρώπη. Απονέμεται κάθε χρόνο από το ομώνυμο Ίδρυμα Θεοφανώ-Theophano Foundation μέσα από διαδικασία αξιολόγησης από τη Συμβουλευτική και τη Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος, η σύνθεση των οποίων βασίζεται στη συμμετοχή κορυφαίων ευρωπαϊκών προσωπικοτήτων και εκπροσώπων της Θεσσαλονίκης από τον χώρο της πολιτικής, της διπλωματίας, του πολιτισμού, των τεχνών, των γραμμάτων, της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας.

Ως επιστέγασμα των πρωταρχικών αξιών της Ευρωπαϊκής Ιδέας, η Συμβουλευτική και Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος επέλεξαν για την απονομή του πρώτου βραβείου έναν θεσμό που εκφράζει έμπρακτα την ιδέα της ευρωπαϊκής συνεργασίας και κινητικότητας και ενισχύει ουσιαστικά την προσέγγιση των ευρωπαϊκών λαών στον πυρήνα του ίδιου του μέλλοντος της Ευρώπης, τους νέους: το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ERASMUS. Αναγνωρίζοντας τη σημασία του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» αλλά και τη βαρύτητα του βραβευθέντος θεσμού, το βραβείο θα παραλάβει η ίδια η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, σε μια λαμπρή Τελετή Απονομής, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020 στο εμβληματικό μνημείο της Ροτόντας, παρουσία και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Η επιλογή της Θεσσαλονίκης ως έδρας για την απονομή του βραβείου αποτελεί μια εξαιρετική τιμή για την πόλη αλλά και τη χώρα. Ο συμβολισμός αυτής της επιλογής, αλλά και της Ροτόντας, ενός κορυφαίου μνημείου που μαρτυρεί τη ρωμαϊκή, βυζαντινή, ορθόδοξη, οθωμανική και ελληνική επίδραση στη διαμόρφωση της Ευρώπης, ανοίγουν νέες προοπτικές για τη θέση και τον κομβικό ρόλο της Θεσσαλονίκης στον ευρωπαϊκό χάρτη. Η σημασία του θεσμού για την πόλη τονίστηκε στη σημερινή κοινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Θεοφανώ, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοφανώ, κ. Σταύρος Ανδρεάδης, «μέσα από τον νέο πανευρωπαϊκό θεσμό του βραβείου ‘Αυτοκράτειρα Θεοφανώ’, δίνεται στην πόλη μας μια μοναδική ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια πανηγυρική αναγνώριση του ιστορικού ρόλου των λαών της ευρύτερης περιοχής στη διαδικασία της δημιουργίας του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι. Έχοντας ως θεμέλιο λίθο την πολιτιστική κληρονομιά του παρελθόντος, η Θεσσαλονίκη γίνεται συνδετικός κρίκος μεταξύ Ανατολής και Δύσης και προάγει -ως σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη- τα ιδανικά και τις αρχές για την Ευρώπη του αύριο: την αλληλοκατανόηση, τη συνεργασία. Μέσα στην ταραγμένη εποχή που ζούμε, η Ευρώπη δείχνει να αισθάνεται την ανάγκη να ανατρέξει στις κοινές της ιστορικές ρίζες και καταβολές. Το πανευρωπαϊκό βραβείο ‘Αυτοκράτειρα Θεοφανώ’ είναι αποτέλεσμα αυτής της ανάγκης».

No Comments Yet

Comments are closed