Η παραδοσιακή φανουρόπιτα

Υλικά

Η παράδοση θέλει τη φανουρόπιτα να έχει μονό αριθμό υλικών.

  • 1⅓ κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 1 κούπα σπορέλαιο + επιπλέον για το ταψί
  • 1½ κούπα χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
  • 2 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + επιπλέον για το ταψί
  • 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κούπα καρύδια, σπασμένα
  • 1 κούπα σταφίδες ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ την κρυσταλλική ζάχαρη, το σπορέλαιο, τον χυμό, το ξύσμα και το κονιάκ. Ομογενοποιούμε ανακατεύοντας καλά με μια κουτάλα. Ενσωματώνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας απαλά, και στο τέλος τις σταφίδες με τα καρύδια. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 50 λεπτά. Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι για να δούμε αν η φανουρόπιτα έχει ψηθεί σωστά μέχρι μέσα και τη βγάζουμε από τον φούρνο. Αν θέλουμε, αφού κρυώσει, πασπαλίζουμε τη φανουρόπιτα με ζάχαρη άχνη.

Μυστικό:  Δεν ρίχνουμε μεμιάς όλο το αλεύρι, γιατί μπορεί να χρειαστεί λιγότερο. Αν η ζύμη βγει σκληρή, μπορούμε να ρίξουμε λίγο περισσότερο χυμό.

 

 

gastronomos.gr

No Comments Yet

Comments are closed