Η ουσία και το διακύβευμα του Ταμείου Ανάκαμψης

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Ούτε μικροπολιτική κριτική, ούτε διθύραμβοι συνάδουν με τη συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά από μαραθώνιες και σκληρές διαπραγματεύσεις, για το Ταμείο Ανάκαμψης. Στην Ελλάδα παρασυρμένοι από το ενδοκρατικό πολιτικό παίγνιο προσεγγίζουμε τα πράγματα ρηχά και κοντόθωρα. Η διαχείριση όμως ενός τέτοιου τεράστιου πακέτου, 72 δισ. Ευρώ για την περίοδο 2021-2027 απαιτεί από όλο το πολιτικό σύστημα να αλλάξει ρότα.

Η Ελλάδα θα λάβει περίπου 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19,5 δισ. αφορούν επιχορηγήσεις και τα 12,5 δισ. δάνεια. Αν σε αυτά προστεθούν και τα σχεδόν 40 δισ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τα οποία θα δοθούν μέσα από το ΕΣΠΑ και την ΚΑΠ τότε μιλάμε για ένα μοναδικό στην ελληνική ιστορία ταμείο 72 δισ.

Ορισμένες διευκρινήσεις για τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και γιατί συνιστούν ιστορική επιτυχία και ευκαιρία για τη χώρα.

  • Τα χρήματα θα είναι άμεσα διαθέσιμα. Αφενός αποφασίσθηκε αναδρομικότητα επιλεξιμότητας από τον Φεβρουάριο του 2020 και άρα μπορούν να ενταχθούν δράσεις στήριξης που ήδη έχουν ξεκινήσει. Αφετέρου το 70% των πόρων αφορούν την διετία 2021-2022.
  • Ο δανεισμός δεν γίνεται από κάθε χώρα ξεχωριστά. Γίνεται για πρώτη φορά από την Ε.Ε. κάτι που σημαίνει πως τα επιτόκια που θα εξασφαλίσει βάσει του αξιόχρεού της θα είναι μηδενικά, δεν θα υπάρχει επομένως επιβάρυνση στα κράτη μέλη που θα χρησιμοποιήσουν κάποια από τα 360 δισ. Αν και όσοι τα αξιοποιήσουν.
  • Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν συνδέονται με μνημονιακές αιρεσιμότητες. Δεν υπάρχουν δηλαδή δημοσιονομικά ή μεταρρυθμιστικά μέτρα που ζητούνται για την αξιοποίηση των πόρων. Υπάρχει έλεγχος από την Ε.Ε. στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εξαμήνων και της παρακολούθησης που υπάρχει σε κάθε πόρο που εκταμιεύεται από τις Βρυξέλλες προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η κυβέρνηση, από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και κορυφαίων στελεχών της, δείχνει να έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα και ιστορικότητα της στιγμής και πως τα χρήματα αυτά πρέπει να αναγεννήσουν την Ελλάδα, να γίνουν αφετηρία για μια νέα, καλύτερη αρχή. Ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση του πακέτου έχει ήδη ξεκινήσει και θα είναι έτοιμος τον Σεπτέμβριο ώστε έγκαιρα τα χρήματα αυτά να διατεθούν στην πραγματική οικονομία και να καλύψουν τις βαριές συνέπειες του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση επέτυχε στην υγειονομική διαχείριση της κρίσης, εξασφάλισε ένα γενναίο χρηματοδοτικό πακέτο. Δεδομένου ότι έρχονται δύσκολες μέρες για την οικονομία απο το φθινόπωρο, θα κριθεί από το πως θα επιμεριστεί αυτό στην οικονομία και οφείλει να εγκαταστήσει άμεσα έναν ευέλικτο, διαυγή και αποτελεσματικό μηχανισμό ώστε οι πόροι αυτοί να φθάσουν στους πραγματικούς δικαιούχους αξιοκρατικά, δίκαια και με πολλαπλό αναπτυξιακό αποτύπωμα.