Η ομιλία Καραμανλή ΔΕΝ ήταν προεδρική

Ποικίλα σενάρια και ερμηνείες έχει προκαλέσει η πολιτική επανενεργοποίηση του Κώστα Καραμανλή με κορωνίδα την βαρυσήμαντη ομιλία που απηύθυνε την Κυριακή στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Πολλοί συνδύασαν την πολιτική του κινητικότητα -που ξεκίνησε προεκλογικά με την πρώτη του πολιτική ομιλία μετά απο 10 χρόνια και παράλληλα και προεκλογική περιοδεία στη Θεσσαλονίκη- με την Προεδρία της Δημοκρατίας. Έσπευσαν δε να χαρακτηρίσουν “προεδρική” την ομιλία του την Κυριακή κάτι που ωστόσο κανένα από τα έως τώρα δεδομένα δεν μπορεί να οδηγήσει προς αυτό το συμπέρασμα.

Ο Καραμανλής δεν φαίνεται να έχει αλλάξει γνώμη για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δηλαδή με το παρών πλαίσιο τυπικών αρμοδιοτήτων και τρόπου εκλογής δεν ενδιαφέρεται. Πολύ περισσότερο δε δεν θα “έδειχνε” ένα πιθανό ενδιαφέρον ενώπιον του Προκόπη Παυλόπουλου, στενού φίλου και συνεργάτη του, τον οποίο και μάλιστα στην εκδήλωση στήριξη δηλώνοντας πως “η βράβευση σας ανταποκρίνεται στην αναγνώριση της πολύπλευρης προσφοράς σας στον τόπο, ειδικά σε εθνικά κρίσιμες περιστάσεις”.

Ο Καραμανλής θα συνεχίσει τις δημόσιες παρεμβάσεις του με την επόμενη ομιλία του να προγραμματίζεται για τις αρχές Νοεμβρίου στο πανεπιστήμιο City. Δεν είναι μόνο το ότι θέλει να υπερασπιστεί τις πολιτικές των κυβερνήσεών του ο λόγος της πύκνωσης της πολιτικής του παρουσίας. Φάνηκε αυτό άλλωστε στην προχθεσινή του ομιλία σε πλειάδα αναφορών του όπως στο Βουκουρέστι, τους ενεργειακούς αγωγούς αλλά και το Διεθνές Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη.

Η πολιτική του στάση ωστόσο και αυτό ήταν εμφανές στην ομιλία του φαίνεται πως συνδέεται με την ανησυχία του για εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Και θέλει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Όπως έκανε και το 2009 με την οικονομία και τις δύσκολες αποφάσεις που πρότεινε αλλά τότε οι περισσότεροι επέλεξαν να ακούσουν το “λεφτά υπάρχουν”…

No Comments Yet

Comments are closed