Ι. Κουριαννίδης: Θα αγωνιστώ για την ακύρωση στην πράξη της Συμφωνίας των Πρεσπών

Τους στόχους και τις προτεραιότητες της υποψηφιότητάς του για το δήμο Θεσσαλονίκης αναπτύσσει στο MyPortal.gr ο υποψήφιος δήμαρχος Γιάννης Κουριάννίδης. Όπως λέει στόχος είναι «Να διατυπώσουμε έναν πολιτικό λόγο και να προτείνουμε λύσεις στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μέσα από μία πατριωτική προσέγγιση σε αυτά, που θα έχει επίκεντρο τον Έλληνα δημότη της».

Αναφέρεται επίσης στο θέμα της «Συμφωνίας των Πρεσπών» τονίζοντας πως «δεν πρόκειται να αποδεχθούμε και να υλοποιήσουμε οποιαδήποτε διάταξη αυτής της προδοτικής συμφωνίας και θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο για την ακύρωσή της στην πράξη».

 

Εσείς και η παράταξή σας δίνετε το παρών σε ακόμη μια εκλογική αναμέτρηση για το Δήμο Θεσσαλονίκης. Με ποιο στόχο;

Ο στόχος μας είναι αυτός που ήταν πάντοτε τα τελευταία 17 έτη της παρουσίας μας στα αυτοδιοικητικά δρώμενα του Δήμου Θεσσαλονίκης, είτε εντός είτε εκτός του Δημοτικού Συμβουλίου: Να διατυπώσουμε έναν πολιτικό λόγο και να προτείνουμε λύσεις στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μέσα από μία πατριωτική προσέγγιση σε αυτά, που θα έχει επίκεντρο τον Έλληνα δημότη της. Τον άνθρωπο δηλαδή που αποτελεί διαχρονικά τη σταθερή συνιστώσα ανάπτυξής της, τον δημιουργό της Ιστορίας, της φυσιογνωμίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς της. Στην πρότασή μας αντιμετωπίζουμε «τον Έλληνα ως Έλληνα και τον ξένο ως ξένο». Αναδεικνύουμε την προσφορά της κάθε πλευράς με τον σεβασμό που της αξίζει στην ιστορική της παρουσία στην πόλη προβάλλοντας τις όποιες θετικές πτυχές της και διδασκόμενοι από τις όποιες αρνητικές. Οι συνεργάτες μου κι εγώ δεν εκπροσωπούμε απλά τους εαυτούς μας. Εκπροσωπούμε μία αντίληψη και μια πολιτική θέση που σέβεται την ιστορία της πόλης και τους ανθρώπους της.

 

Ποια κόμματα και φορείς στηρίζουν το συνδυασμό σας;

Δεν είναι ζητούμενη από εμάς η όποια κομματική στήριξη. Ο καθένας μας στη «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» έχει την ιστορία του, τις πολιτικές προτιμήσεις και το ιδεολογικό του στίγμα. Καταθέσαμε την πρότασή μας συλλογικά, η αυτοδιοικητική μας πορεία καταδεικνύει τη συνέπεια λόγου και πράξης, αυτά έγιναν σεβαστά από κάποια κόμματα με πατριωτικές ευαισθησίες που εξέδωσαν ανακοινώσεις στήριξης, κάποια από αυτά προέτρεψαν και στελέχη τους να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιό μας και να ενισχύσουν την προσπάθειά μας. Τους ευχαριστούμε όλους και προχωρούμε και με τη δική τους συμπαράσταση στον ωραίο αυτόν αγώνα.

Γιατί η «Συμφωνία των Πρεσπών» να έχει θέση στις δημοτικές εκλογές;

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι όλοι μας. Αν δηλαδή είμαστε υπέρ ή κατά αυτής της «συμφωνίας». Η «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική» έχει μία σαφή θέση που δεν επιδέχεται παρερμηνείες ούτε στρογγυλεύει τα πράγματα: Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε και να υλοποιήσουμε οποιαδήποτε διάταξη αυτής της προδοτικής συμφωνίας και θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο για την ακύρωσή της στην πράξη. Η εν λόγω «συμφωνία» υλοποιήθηκε από μία συγκεκριμένη πολιτική απόφαση που εξετέλεσαν συγκεκριμένοι πολιτικοί μέσω μιας ευκαιριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και ενάντια στην βούληση της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού, όπως αυτή αποτυπώθηκε στα συγκλονιστικά πανεθνικά συλλαλητήρια που έλαβαν τον χαρακτήρα εθνοσυνέλευσης. Η «συμφωνία» αυτή μπορεί και πρέπει να ανατραπεί με μία άλλη πολιτική απόφαση, από άλλους ανθρώπους αποφασισμένους να συγκρουστούν σε ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να αναδειχθούν με τη βούληση και την επιλογή του ελληνικού λαού σε όλες τις βαθμίδες της πολιτικής εκπροσώπησης. Η αρχή μπορεί και πρέπει να γίνει από τη βάση της δημοκρατίας μας, δηλαδή από τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, Δήμους και Περιφέρειες. Γι’ αυτό, ναι, πρέπει να έχει θέση αυτή η συζήτηση και στις δημοτικές εκλογές.

Σε ποια θέματα θα δώσετε προτεραιότητα τόσο προεκλογικά όσο και αν εκλεγείτε;

Ως υποψήφιος έχω την υποχρέωση (και το κάνω!), να ακούω τους πολίτες, τις αγωνίες τους και να σέβομαι τη γνώμη τους σχετικά με το τι οι ίδιοι θεωρούν ως ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι είναι λογικό σε σχετικές ερωτήσεις που τίθενται στους πολίτες, αυτοί να απαντούν με βάση την καθημερινότητά τους, δηλαδή για θέματα που τους ενοχλούν στις περιοχές που ζουν και κινούνται. Έτσι, το κυκλοφοριακό, η στάθμευση, η καθαριότητα είναι λογικό να έρχονται πρώτα στην ιεράρχηση των προβλημάτων. Αυτά τα θέματα, όμως, είναι φυσικά αντιμετωπίσιμα από μία δημοτική αρχή ικανή να πράξει τα στοιχειώδη για την επίλυσή τους. Φυσικά και έχουμε διατυπωμένες θέσεις γι’ αυτά, όπως αυτή για το απορριμματοφόρο γειτονιάς που θα εξαφανίσει τους κάδους στις γειτονιές της πόλης, την υπογειοποίηση σε περιοχές του κέντρου, την ένταξη των bus-rapid στον στόλο των αστικών συγκοινωνιών κ.λπ. Σε καμία περίπτωση, όμως, αυτά τα προβλήματα δεν αποτελούν μία άμεση απειλή για τη ζωή μας. Δεν συμβαίνει το αντίθετο, όμως, με την εγκληματικότητα. Η βαριά μορφή της, η οποία είναι ιδιαιτέρως αναπτυγμένη πλέον στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης, σαφώς και απειλεί άμεσα τη ζωή τη δική μας και των αγαπημένων μας προσώπων. Επειδή, όμως μία εισβολή στο σπίτι μας ή μία επίθεση σε κάποιον μη φωτιζόμενο και απομονωμένο χώρο είναι γεγονότα που δεν αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας, το εν λόγω πρόβλημα δεν ιεραρχείται από τους πολίτες ως πρώτης προτεραιότητας για την αντιμετώπισή του. Εγώ, λοιπόν, είμαι υποχρεωμένος να ακούω τους συμπολίτες μου, αλλά είμαι και ηθικά υποχρεωμένος να τους επισημάνω ότι κάπως διαφορετικά θα πρέπει να ιεραρχηθεί η αξιολόγηση των προβλημάτων τους. Η παράταξή μας θέτει στην προτεραιότητα αυτό το πρόβλημα και θα επιζητήσει τη δημιουργία ενός Κέντρου Αναφοράς Παραβατικότητας, σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, θα αγωνιστεί ώστε οι δημοτικοί αστυνομικοί να εκπαιδευτούν κατάλληλα και να αυξηθούν οι αρμοδιότητές τους με δικαίωμα οπλοφορίας και συλλήψεων, ώστε αφενός να εμπεδωθεί ένα αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και να λειτουργήσουμε αποτελεσματικότερα στον τομέα τόσο της πρόληψης όσο και της καταστολής.

Η απλή αναλογική φέρνει συνεργασίες. Ποια διοίκηση θα μπορούσατε να στηρίξετε και ποια όχι;

Η απλή αναλογική εμπεριέχει την προοπτική καλλιέργειας και ανάπτυξης ενός πολιτικού πολιτισμού στο κύτταρο της δημοκρατίας, δηλαδή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αρκεί οι εμπνευστές της να επιτρέψουν να αναπτυχθεί ένας τέτοιος πολιτικός λόγος και πρακτική, που θα σέβεται την άποψη του άλλου και θα αναζητείται ο κοινός τόπος για την υλοποίηση σχεδιασμών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών. Δυστυχώς, οι άνθρωποι και οι φορείς, που θα έπρεπε να είναι οι θεματοφύλακες μιας τέτοιας προοπτικής, είναι οι ίδιοι που τείνουν να την εκφυλίσουν εν τη γενέσει της. Επειδή είναι σαφές ότι είναι αδύνατον να διοικηθούν εφεξής οι Δήμοι με απόλυτη αυτοδυναμία της παράταξης των δημάρχων που θα εκλεγούν, φρόντισαν ήδη να δημιουργήσουν και να στήσουν τάχα υποψηφιότητες «ανταρτών», που στόχο έχουν να εγκλωβίσουν την ψήφο δυσαρέσκειας απέναντι στην κομματική επιλογή και να την οδηγήσουν εμμέσως πάλι στο κομματικό μαντρί, μέσα από μία μετεκλογική διαδικασία άθλιας συναλλαγής που ξεδιάντροπα από τώρα εξυφαίνεται. Εμείς είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε μία τέτοια πρακτική. Σαφώς και πρέπει να διοικηθούν οι Δήμοι. Σε όποιο βαθμό φτάσει η εμπιστοσύνη των πολιτών της Θεσσαλονίκης, θα την σεβαστούμε απόλυτα προσπαθώντας τα επόμενα χρόνια να υλοποιήσουμε όσα τους έχουμε πει προεκλογικά, είτε από τη θέση της διοίκησης είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης. Πάντα με παραγωγικό λόγο και πρακτική, με σεβασμό στην ιστορία της πόλης και την αξιοπρέπεια των πολιτών, θα ζητήσουμε τη βοήθεια ή θα βοηθήσουμε όποιον διακατέχεται αποδεδειγμένα από την ίδια αντίληψη, ακόμη και αν η ιδεολογική μας αφετηρία είναι διαφορετική. Σίγουρα, το νέο αυτοδιοικητικό περιβάλλον που θα προκύψει μετά την 26η Μαΐου θα αποτελέσει μία μεγάλη πρόκληση για όλους μας και θα αναδείξει τις ευθύνες και το βαθμό της συνέπειας και της πίστης στις αξίες μας.

 

No Comments Yet

Comments are closed