Η καυτή ατζέντα της Θεσσαλονίκης που περιμένει Μητσοτάκη και Καράογλου

Δεν είμαι από αυτούς που προσεγγίζουν την σύνθεση μιας κυβέρνησης με κριτήριο γεωγραφικής ισορροπίας. Το ότι ωστόσο μεταξύ των 51 μελών της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνεται μόνο ένας απο τη Θεσσαλονίκη, στο “τοπικό” ΥΜΑΘ, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Βέβαια η προώθηση των ζητημάτων της Θεσσαλονίκης είναι περισσότερο θέμα πολιτικής βούλησης και κυβερνητικών προτεραιοτήτων αλλά και τα πολιτικά πρόσωπα παίζουν το ρόλο τους.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει μπροστά της μια σειρά ανοικτών και δύσκολων θεμάτων που θα πρέπει να διαχειριστεί ή προωθήσει στη Θεσσαλονίκη.

 1. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι θεσσαλονικείς είναι αυτό των αστικών συγκοινωνιών. Ο ΟΑΣΘ βρίσκεται υπό διάλυση αλλά η ΝΔ προεκλογικά δεν παρουσίασε μια συνολική πρόταση για την επόμενη ημέρα των αστικών συγκοινωνιών και δεν έχει μπροστά της καμία περίοδο χάριτος για το συγκεκριμένο θέμα.

 2. Μείζον θέμα για τη Θεσσαλονίκη είναι και αυτό της ολοκλήρωσης του Μετρό και μπροστά της η κυβέρνηση έχει τις “καυτές πατάτες” των σταθμών Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας.

 3. Ένα θέμα που θα “σκάσει” στα χέρια της νέας κυβέρνησης είναι και των νέων διοδίων πέριξ της Θεσσαλονίκης στην Εγνατία Οδό, σε Ωραιόκαστρο και Ασπροβάλτα, τα οποία η πρώην πλέον κυβέρνηση πάγωσε για προεκλογικούς λόγους.

 4. Υπ’ ατμόν βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ καθώς διεκδικούν σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας.

 5. Στο ιδιωτικοποιημένο λιμάνι οι επενδύσεις που εστιάζονται στην 6η προβλήτα θα τρέξουν από τον νέο ιδιοκτήτη ωστόσο δεν θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο αν δεν προχωρήσουν από την κυβέρνηση οι υποδομές που αφορούν την σιδηροδρομική και οδική σύνδεσή του με την ΠΑΘΕ.

 6. Η τάχιστη προώθηση της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ και της δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου πρέπει επίσης να είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης.

 7. Επίσης η προώθηση των διαδικασιών για το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη δυτική είσοδο που είναι κάτι παραπάνω από ένα κέντρο ιστορικής μνήμης. Έχει, ως πόλος έλξης επισκεπτών, σαφή οικονομική διάσταση και αποτελεί αφορμή ανάπλασης της περιοχής.

 8. Στην τοπική ατζέντα σημαντική θέση έχει και η διασφάλιση χρηματοδοτήσεων για την ανάπλαση των νέων δημόσιων χώρων που δημιουργούνται από την απόδοση στις τοπικές κοινωνίες χώρων πρώην στρατοπέδων.

 9. Επίσης όλοι οι φορείς ζητούν να μην χαθεί ούτε μια ημέρα στο σχεδιασμό για τη συνολική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος.

 10. Αναφορικά με τη Ζώνη Καινοτομίας η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει την παραχώρηση των 760 στρεμμάτων στην περιοχή του αεροδρομίου για τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου.

 11. Ανάλυση για τη Θεσσαλονίκη δίχως ΠΑΟΚ δεν γίνεται… Η κυβέρνηση έχει μπροστά της ανοικτό της κατασκευής του νέου γηπέδου στην Τούμπα αλλά και της συμφωνίας για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του δικεφάλου στην ΕΡΤ…

No Comments Yet

Comments are closed