Η Ευρώπη που θέλουμε

Εμπιστευόμαστε την Ευρώπη. Υποστηρίζουμε μία ενωμένη Ευρώπη που βασίζεται στις αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου. Μία Ευρώπη κοινωνικής δικαιοσύνης που παρέχει ίσες ευκαιρίες στους πολίτες της και απλώνει δίχτυ προστασίας στους κοινωνικά αδύναμους.

Μία ενωμένη Ευρώπη στην οποία κάθε άτομο μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του. Μία πιο δίκαιη, πιο ανταγωνιστική Ευρώπη όπου οι άνθρωποι μορφώνονται, εργάζονται, ταξιδεύουν, κάνουν επιχειρήσεις, μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο. Συνεργάζονται ισότιμα.

Ονειρευόμαστε μία ενωμένη Ευρώπη, ισχυρή σε όλα τα επίπεδα που θα προσφέρει ευημερία σε όλους τους πολίτες της. Μία Ευρώπη με αυτοπεποίθηση που αναγνωρίζει τη μοναδική της Ιστορία και υπερασπίζεται τον τρόπο ζωής της.

Υπερασπιζόμαστε τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης επειδή εκτιμάμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την ευθύνη, την ισότητα και τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη.

Εμπιστευόμαστε την Ευρώπη που στον πυρήνα της ιδεολογίας της έχει την προάσπιση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, το σαφή διαχωρισμό των εξουσιών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Την Ευρώπη που υπερασπίζεται τις θρησκευτικές ελευθερίες σε όλο τον κόσμο. Την Ευρώπη που εναντιώνεται σε κάθε μορφή ολοκληρωτισμού από οποιοδήποτε ιδεολογικό υπόβαθρο και να προέρχεται.

Μία Ευρώπη που υποστηρίζει μία δίκαιη κοινωνία που παρέχει ίσες ευκαιρίες και προστατεύει τα συμφέροντα των μελλοντικών γενεών. Που ασπάζεται την οικονομική ευημερία και δεν αποκλείει κανέναν. Δεν αδικεί κανέναν. Μία Ευρώπη που πιστεύει στην υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων, που βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών της. Μία Ευρώπη που εξασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη, προστατεύει τον πλανήτη μας για τις μελλοντικές γενιές. Μία Ευρώπη που ενθαρρύνει και στηρίζει τη νέα τεχνολογία, την έρευνα και την τεχνολογία με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.

Μία Ευρώπη, όμως, που δεν σταματά με την ολιγωρία της αρκετές φορές να μας απογοητεύει. Και όλοι εμείς που υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη, τις αρχές και τις αξίες της, οφείλουμε και πρέπει να παλέψουμε για να αλλάξει. 

Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει. Να προχωρήσει προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.  Να αφήσει γρήγορα πίσω της όλα αυτά που την κρατάνε δεμένη. Να μετουσιωθεί από μία χαλαρή οικονομική ένωση κρατών σε ένα παγκόσμιο πολιτικό οργανισμό με θέση και άποψη.

Θέλουμε μία Ευρώπη με αντανακλαστικά στη διαχείριση κρίσεων όπως το μεταναστευτικό που οι αποφάσεις όχι μόνο καθυστέρησαν αλλά στην ουσία συνθλίβονται στις «μυλόπετρες» των εθνικών εγωισμών των κρατών μελών της.

Μία Ευρώπη με ενιαία φωνή στην εξωτερική πολιτική της. Με κοινή πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας. Με ευρωπαϊκό στρατό που θα υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα. Τα ευρωπαϊκά κυριαρχικά δικαιώματα. Μία Ευρώπη που δεν θα απεμπολεί τα δικαιώματά της λόγω των οικονομικών μικροσυμφερόντων των κρατών μελών της.

Το στοίχημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν είναι μία άσκηση πολιτικής επί χάρτου. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι το μεγάλο στοίχημα για το μέλλον της Ευρώπης. Και η υλοποίηση της, η πραγματική υλοποίηση θα κρίνει το αύριο της Ευρώπης.

Μία ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που όσο παραμένει «νεκρό γράμμα» τορπιλίζει την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση εκ των έσω.

No Comments Yet

Comments are closed