Από τα βρετανικά ανάκτορα της «Ευνοούμενης» στην αμερικανική επαρχία θα μας μεταφέρει ο Γιώργος Λάνθιμος στην επόμενη ταινία του, «Pop. 1280». Πρόκειται για μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Τζιμ Τόμσον (1906-1977), του « Ντοστογιέφσκι του ψιλικατζίδικου» όπως τον αποκαλούσαν. Ο Τόμσον κυριάρχησε στην pulp fiction λογοτεχνία από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 ως τα μέσα της δεκαετίας του 1950, καμιά φορά και με πέντε ολόκληρα βιβλία μέσα σε μια χρονιά.

Το «Pop. 1280» του 1964 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1986 ως «Κάτοικοι 1280»(εκδ. Γνώση, μτφ. Σήφης Καμάρης) και επανακυκλοφόρησε το 2013 ως «Χίλιες διακόσιες ογδόντα μαύρες ψυχές» (Γνώση, μτφ. Ανδρέας Μπάμπαλης).  Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ένας διεφθαρμένος σερίφης μιας μικρής πόλης στο δυτικό Τέξας, που προκειμένου να κερδίσει την επανεκλογή του στη θέση του, εκβιάζει τους κατοίκους της τοπικής κοινότητας και φτάνει μέχρι τον φόνο.

Ο τίτλος παραπέμπει στον αριθμό των κατοίκων της πόλης, οι οποίοι ζουν κι αναπνέουν βουτηγμένοι στη μικροεγκληματικότητα. Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την πρώτη έκδοση του 1986: «Και θα σου πω κάτι, μπαρμπα-Τζον. Κάτι πολύ πιο λογικό απ’ όσα μου διάβασαν από τη Βίβλο. Είναι καλύτερος, πολύ καλύτερος μπαρμπα-Τζον, ο τυφλός που κατουράει από το παράθυρο, απ’ τον χωρατατζή που τον οδήγησε εκεί για κατούρημα. Και ξέρεις ποιος είναι ο χωρατατζής, μπαρμπα-Τζον, ε; Σχεδόν όλος ο κόσμος, όλοι αυτοί οι μπάσταρδοι, που κοιτάζουν αλλού όταν τα πράγματα σκατώνουν. Όλοι αυτοί οι ρουφιάνοι που λουφάζουν στο κρεβάτι τους, με ένα δάχτυλο στο στόμα κι ένα δάχτυλο στον κώλο, παρακαλώντας να μην τους συμβεί τίποτα. Όλοι οι γυναικάδες που φαντάζονται πως χύνουν λεμονάδα, όλα τα μαμόθρεφτα της μαμάς τους που είναι λέει φτιαγμένα κατ’ εικόνα του Θεού, πράμα που με κάνει να σκέφτομαι πως δεν θα ήθελα να τον συναντήσω στα σκοτεινά κι Αυτόν!».

Η ιστορία έχει ήδη μεταφερθεί μία φορά στην οθόνη, το 1981 από τον Μπερτράν Ταβερνιέ με τίτλο «Coup de Torchon» («Το Ξεκαθάρισμα» στα ελληνικά) και πρωταγωνιστές τους Φιλίπ Νουαρέ και Ιζαμπέλ Ιπέρ. Η δράση μεταφέρεται από το Τέξας στη Γαλλική Δυτική Αφρική.

Ο προβληματικός σερίφης του βιβλίου θυμίζει έναν άλλο παρόμοιο χαρακτήρα από βιβλίο του Τόμσον που έγινε ταινία. Πρόκειται για το «The Killer Inside Me» («Ο δολοφόνος μέσα μου») με τον Μάικλ Γουίντερμπότομ να σκηνοθετεί το 2010 τον Κέισι Άφλεκ και τις Τζέσικα Άλμπα, Κέιτ Χάντσον.

Ο Λάνθιμος αυτή τη φορά θα γράψει ο ίδιος το σενάριο και θα αναλάβει και την παραγωγή, μαζί με τις Imperative Entertainment, Element Pictures και Discovery Productions. Ακόμη είναι νωρίς για να γνωρίζουμε κάτι για το καστ, ωστόσο με την κινηματογραφική βιομηχανία να παρακολουθεί πλέον στενά την κάθε κίνηση του Έλληνα σκηνοθέτη, δεν θα αργήσουμε να μάθουμε νέα.