Η απάντηση Μητσοτάκη σε Τσίπρα για το «κούρεμα» των αναδρομικών

Ο πρωθυπουργός απάντησε στον κ. Τσίπρα που στη δευτερολογία του τόνισε πώς, «Ο Μητσοτάκης «κουρεύει» κατά 60% τα αναδρομικά των συνταξιούχων».

Η απάντηση Μητσοτάκη:

Αναφερθήκατε στο ζήτημα της εξαγγελίας μου σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλει εξ ολοκλήρου και εντός του 2020 τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων σε όλους τους συνταξιούχους και θέλω και εδώ να σας διορθώσω. Η υποχρέωση της κυβέρνησης, κύριε Τσίπρα, θα ήταν να συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση στο βαθμό που αυτή καταλαμβάνει μόνο όσους είχαν προσφύγει. Αυτή θα ήταν η με το νόμο υποχρέωση της κυβέρνησης. Δεν το κάνουμε για τον απλούστατο λόγο ότι σε περίπτωση που το κάναμε αυτό θα ήταν απολύτως αναμενόμενο να προσφύγουν και όλοι οι υπόλοιποι.

Και βέβαια στην πορεία του χρόνου κατά πάσα πιθανότητα θα δικαιώνονταν, καθώς μιλάμε για τη συμμόρφωση της κυβέρνησης σε μια πιλοτική δίκη, αλλά σε αυτή την περίπτωση αυτό το οποίο θα είχε γίνει θα ήταν ότι θα υποβάλαμε συνταξιούχους στον κόπο και στη δαπάνη να αναζητήσουν δικηγορικές συμβουλές και ένα σημαντικό ποσοστό από αυτά
τα οποία θα τους δίναμε θα κατέληγαν στους δικηγόρους.

Επιλέξαμε λοιπόν να τα δώσουμε όλα μαζί, εφάπαξ, εντός του 2020. Και αυτό είναι πολιτική απόφαση. Θα μπορούσαμε να μην τα δώσουμε όλα μαζί, θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε την εκταμίευσή τους σε δυο ή σε τρία χρόνια. Όλα αυτά είναι πολιτικές επιλογές τις οποίες κάνουμε.

Κύριε Τσίπρα, δεν έχω την απαίτηση να έχετε διαβάσει ο ίδιος όλη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά έχω την απαίτηση οι συνεργάτες σας να την γνωρίζουν. Και οι συνεργάτες σας γνωρίζουν πολύ καλά ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αφορά αποκλειστικά και μόνο τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων. Ούτε δώρα, ούτε επικουρικές. Λοιπόν, από εκεί και πέρα και αυτό το ποσό είναι 1,4 δισ. Και εγώ με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια έρχομαι και λέω ότι αυτό το ποσό μπορούμε να το καλύψουμε.

Παραπάνω δυνατότητες σήμερα ο προϋπολογισμός, για ενδεχόμενες παρεμβάσεις που μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον, δεν έχει. Είμαι πάρα πολύ ειλικρινής και πάρα πολύ ξεκάθαρος σε αυτά τα οποία λέω. Αλλά τουλάχιστον όταν μιλάτε στην Εθνική Αντιπροσωπεία θα έπρεπε να γνωρίζετε εσείς για ένα τόσο σημαντικό θέμα σε τι ακριβώς αφορά η απόφαση. Και η απόφαση του δικαστηρίου, θα το ξαναπώ ακόμα μια φορά, αφορά μόνο αυτούς οι οποίοι έχουν προσφύγει. Αφορά μόνο αυτούς οι οποίοι έχουν προσφύγει. Ερχόμαστε εμείς, με δική μας πολιτική απόφαση, και την επεκτείνουμε σε όλους τους συνταξιούχους.

No Comments Yet

Comments are closed