Η ανάγκη ανάδειξης της συμβολής της Μακεδονίας στο 1821

Η περιοχή της Μακεδονίας απελευθερώθηκε απο τους Οθωμανούς σχεδόν έναν αιώνα από την κήρυξη της επανάστασης του 1821. Είναι ίσως ένας λόγος για τον οποίο η επανάσταση στην περιοχή και η συμβολή της Μακεδονίας στον απελευθερωτικό αγώνα δεν είναι ευρύτερα γνωστή.

Μάιος του 1821 ήταν όταν ο Εμμανουήλ Παππάς, μετά απο δύο μήνες ετοιμασιών στο Άγιον Όρος, αναδείχθηκε σε αρχηγό της επανάστασης στη Μακεδονία. Οι επαναστατικές προσπάθειες, που ανέδειξαν επίσης άλλη μια κορυφαία μορφή του αγώνα, αυτή του καπετάν Χάψα,

Σε λίγους μήνες απο σήμερα, με την είσοδο του 2021, συμπληρώνονται 200 χρόνια απο την έναρξη της επανάστασης. Η δράση στη Μακεδονία και ο ρόλος της πρέπει να γίνει γνωστός και να αναδειχθεί.

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν στο Διοικητήριο δύο συσκέψεις με πρωτοβουλία του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρου Καράογλου. Η πρώτη με εκπροσώπους ομοσπονδιών πολιτιστικών συλλόγων και θεσμικών εκπροσώπων του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη. Αντικείμενο ήταν η ανάπτυξη δράσεων που θα κατατεθούν στην υπό την Γιάννα Αγγελοπούλου “Πρωτοβουλία 1821-2021” ώστε να αναδειχθεί και αυτή η διάσταση της Επανάστασης.

Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία που δεν πρέπει να περάσει στα «ψιλά». Αντιθέτως πρέπει να ενισχυθεί.

Η συμβολή της Μακεδονίας στην Επανάσταση είναι εν πολλοίς άγνωστη και αδικημένη. Δεν πρέπει να συμβεί το ίδιο και στις επετειακές εκδηλώσεις για μια σειρά ευνόητων, ιστορικών και εθνικών, λόγων. Eίμαι σίγουρος πως αν δεν γίνει απο την κεντρική επιτροπή θα γίνει απο τοπικούς φορείς, όπως το ΥΜΑΘ, η Περιφέρεια, ο Δήμος.

No Comments Yet

Comments are closed