H στρατηγική αντιπαράθεση Ταχιάου-Νοτοπούλου που σκληραίνει

από Πλάκας Βαγγέλης
sms

Οι Νίκος Ταχιάος και Κατερίνα Νοτοπούλου βρέθηκαν σήμερα τυχαία στις εκδηλώσεις για την Καθαρά Δευτέρα. Με πρωτοβουλία της δεύτερης αντάλλαξαν δύο κουβέντας αλλά ήμουν πολύ μακριά για να ακούσω τι είπαν. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης ωστόσο ακόμη και το εορταστικό τριήμερο συνέχισαν την μετωπική πολιτική σύγκρουση οι τόνοι της οποίας ολοένα και ανεβαίνουν καθώς φαίνεται πως αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής και των δύο, κυρίως αν συνυπολογίσουμε πως φέρουν την υποστήριξη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα, δηλαδή των δύο μεγάλων κομμάτων.

Το μεγάλο πρόβλημα του Νίκου Ταχιάου, πέραν αυτό της αναγνωρισιμότητας που καλύπτεται ωστόσο όσο περνάει ο καιρός, είναι της πολυδιάσπασης του χώρου της κεντροδεξιάς στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Επέλεξε λοιπόν στρατηγικά προσπαθώντας να συσπειρώσει το χώρο της ΝΔ να πολιτικοποιήσει την κάλπη και να θέσει ως κεντρικό και βασικό αντίπαλό του το ΣΥΡΙΖΑ και την Κατερίνα Νοτοπούλου. Ευελπιστούν στην κομματική πόλωση του κλίματος και στην προσέλκυση έτσι και κεντροδεξιών ψήφων που με καθαρά αυτοδιοικητικά κριτήρια μπορεί να κατευθυνθούν σε άλλους υποψηφίους. Στο επιτελείο του μάλιστα, αναλύοντας τα ευρήματα των ποιοτικών ερευνών που πραγματοποιούν, εκτιμούν πως στο δεύτερο γύρο η Νοτοπούλου είναι η πιο εύκολο αντίπαλος για τον Ταχιάο. Και έτσι δομούν τη στρατηγική πάνω στην αντιπαράθεση Ταχιάου-Νοτοπούλου. Ποιο είναι το στοιχείο που χρησιμοποιούν εις βάρος της; Πως ταυτίζεται με το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του, υπουργός της οποίας ήταν άλλωστε, θέλοντας έτσι να αξιοποιήσουν το βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη από τη Συμφωνία των Πρεσπών και άλλα ζητήματα κεντρικής πολιτικής.

Ωστόσο και η Κατερίνα Νοτοπούλου σηκώνει το γάντι που της πετάει ο αντίπαλός της. Προφανώς έχοντας τη στήριξη ενός μεγάλου κόμματος η πόλωση την βοηθάει πολλώ δε μάλλον αν συνυπολογιστεί πως οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 κατά πλειοψηφία δεν επέλεξαν την κομματική επιλογή αλλά άλλες παρατάξεις και κυρίως αυτήν του Γιάννη Μπουτάρη. Επιχειρεί έτσι να πολιτικοποιήσει την κάλπη και αυτή ενεργοποιώντας αντιδεξιά αντανακλαστικά με πυρήνα το δίλλημα που είχε θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην ομιλία του στο Παλέ Ντε Σπορ. Στην τακτική αυτή φροντίζει να θυμίζει δύο ζητήματα που ενεργοποιούν αντιδράσεις σε συγκεκριμένα κοινωνικά και κομματικά σώματα: ότι ο κ. Ταχιάος ήταν αντιδήμαρχος του Παπαγεωργόπουλου για ένα διάστημα και ότι είχε φύγει από τη ΝΔ για να πάει στη ΔΗΣΥ της Ντόρας Μπακογιάννη. Κατά έναν περίεργο τρόπο και στο επιτελείο της Νοτοπούλου θα προτιμούσαν τον Ταχιάο στον 2ο γύρο καθώς θεωρούν πως δεν θα έχει δεξαμενές πλην της κομματικής πάνω στο αφήγημα που αυτοί τουλάχιστον θέλουν.

Κατά τη γνώμη μου το πολιτικό τοπίο σε αυτές τις εκλογές είναι πολύ πιο σύνθετο από μια αντιπαράθεση των μεγάλων κομμάτων καίτοι εκτιμώ ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές ο δικομματισμός που είχαμε γνωρίσει προ της κρίσης θα αρχίσει σταδιακά να επανέρχεται.